Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Η Κομισιόν δεν θα διεξάγει περαιτέρω έρευνα για την πολιτική της Intel στην ΕΕ

Η Κομισιόν δεν θα διεξάγει περαιτέρω έρευνα για την πολιτική της Intel στην ΕΕ

Η αρμόδια σε θέματα ανταγωνισμού ευρωπαϊκή επιτροπή λέγεται ότι έκρινε πως δεν συντρέχει λόγος να διεξάγει περαιτέρω έρευνα για την πολιτική που ακολουθεί η Intel στην ευρωπαϊκή αγορά, παρά τις υποψίες που διατύπωναν AMD και Via.

39

Έπειτα από 15 μήνες, φαίνεται ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ σκοπεύει να θέσει τέλος στην έρευνά της για την πολιτική της αμερικανικής Intel στην Ευρώπη, ύστερα από αίτημα δύο από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές της εταιρείας, την AMD και τη Via.


Το Reuters μεταδίδει ότι ανώνυμη πηγή αποκάλυψε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο τις προθέσεις της επιτροπής ανταγωνισμού, η είδηση όμως αργότερα επιβεβαιώθηκε και από τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο, Μάριο Μόντι, με σχόλιό του στην εφημερίδα The Financial Times την Κυριακή. O M.Mόντι δήλωσε ότι δεν εντόπισε αποδείξεις στις οποίες θα μπορούσαν να στηριχτούν τα αιτήματα των ανταγωνιστών της Intel, που αφορούσαν σε κατάχρηση της κυρίαρχης θέσης που κατέχει η Intel στην αγορά μικροεπεξεργαστών εις βάρος των ανταγωνιστών της.

Το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2000 οι Via και AMD αντίστοιχα υπέβαλλαν αιτήματα στην ΕΕ, ζητώντας από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού να εξετάσει εάν και κατά πόσο η Intel ακολουθεί πολιτική αθέμιτου ανταγωνισμού στην αγορά των τσιπ υποστήριξης -που αναλαμβάνουν την επικοινωνία του επεξεργαστή με τα υπόλοιπα υποσυστήματα στο εσωτερικό των προσωπικών υπολογιστών.

Ο εκπρόσωπος της Intel, Τσακ Μαλόι, αποκάλυψε ότι η Via Technologies απέσυρε το αίτημά της εβδομάδες νωρίτερα, παρά το γεγονός ότι η Intel δεν έχει ενημερωθεί για το θέμα από την ΕΕ και δήλωσε βέβαιος ότι η Επιτροπή «έχει διαπιστώσει ότι οι κατηγορίες των ανταγωνιστών της ήταν ανυπόστατες».

Η στάση της Κομισιόν απέναντι στις αμερικανικές επιχειρήσεις

Η είδηση ερμηνεύθηκε ως καλή συνέχεια για τις σχέσεις αμερικανικών επιχειρήσεων και Ευρώπης, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη έγκριση της ΕΕ για τη συγχώνευση της Hewlett Packard με την Compaq.

Ωστόσο, καμία δήλωση από επώνυμες ή ανώνυμες πηγές δεν αφορούσε στην υπόθεση Microsoft και στην έρευνα που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έτσι το θέμα αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο