Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Κινητά τηλέφωνα με τσιπ απενεργοποίησης σε περίπτωση κλοπής

Κινητά τηλέφωνα με τσιπ απενεργοποίησης σε περίπτωση κλοπής

Λύσεις για τον περιορισμό του φαινομένου κλοπής κινητών τηλεφώνων προτείνουν οι κατασκευαστές τσιπ. Τσιπάκια που θα αχρηστεύουν το κλεμμένο κινητό υπάρχουν ήδη στην αγορά και δεν αποκλείεται να αποτελέσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.

39

Η ύπαρξη ενός τσιπ που θα καθιστά άχρηστο ένα κλεμμένο κινητό τηλέφωνο θα συμβάλει στη μείωση της έντασης ενός φαινομένου που βρίσκεται σε έξαρση στη Μ. Βρετανία από το 1995 μέχρι σήμερα, αφού έχει σημειώσει αύξηση έως και 190%.

Το τσιπ ονομάζεται CoolRunner και κατασκευάζεται από την αμερικανική εταιρεία Xilinx. Το προγραμματιζόμενο λογικό αυτό κύκλωμα δίνει τη δυνατότητα στους παροχείς υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας να απενεργοποιούν από απόσταση ένα κινητό τηλέφωνο με έναν κωδικό που τους αποκαλύπτει ο νόμιμος ιδιοκτήτης του τηλεφώνου. Εάν το κλεμμένο κινητό τηλέφωνο εντοπιστεί ξανά, τότε ο ιδιοκτήτης ακολουθεί την αντίστροφη διαδικασία και το κινητό του είναι έτοιμο για χρήση εκ νέου.


Το BBC News αναφέρει ότι οι κλοπές κινητών τηλεφώνων είναι μάλλον συνηθισμένες στη Μ. Βρετανία -και όχι μόνο. Το 2000 κλάπηκαν περίπου 700.000 κινητά τηλέφωνα. Από το 1995, οι κλοπές έχουν αυξηθεί κατά 190% -γεγονός που οδήγησε βρετανικό δικαστήριο, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, να επιβάλλει ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών προς… γνώση και συμμόρφωση.

«Προσοχή, σε λίγο το κινητό αυτό θα αυτοκαταστραφεί!»

Εξάλλου, πανεπιστήμιο στην Καλιφόρνια προτείνει μια άλλη λύση στο πρόβλημα. Και πάλι τα ηνία αναλαμβάνουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας: όταν αναφερθεί κλοπή κινητού τηλεφώνου -και προφανώς πριν ο κλέφτης αντικαταστήσει την κάρτα SIM του κινητού- βομβαρδίζουν το κλεμμένο πλέον κινητό με τόσα σύντομα μηνύματα κειμένου (SMS) ώστε τελικά να «καταρρεύσει» και να απενεργοποιηθεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο