ΑΑΔΕ: Στο «ράφι» ληξιπρόθεσμα χρέη 10 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους
Πρόκειται για χρέη που προέρχονται κυρίως από επιχειρήσεις που έχουν κηρύξει πτώχευση ή από οφειλέτες που έχουν αποβιώσει ή δεν έχουν εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία
Την ήρα από το σιτάρι επιχειρεί να ξεχωρίσει φέτος η ΑΑΔΕ στα ληξιπρόθεσμα χρέη, σχεδιάζοντας να βάλει προσωρινά στο «ράφι» οφειλές ύψους 10 δισ. ευρώ. Τα χρέη αυτά προέρχονται κυρίως από επιχειρήσεις που έχουν κηρύξει πτώχευση ή από οφειλέτες που έχουν αποβιώσει ή δεν έχουν εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία και λιμνάζουν εδώ και δεκαετίες στα συρτάρια των εφοριών και των τελωνείων.
Ο χαρακτηρισμός «ανεπίδεκτο είσπραξης» δεν οδηγεί αυτόματα σε διαγραφή της οφειλής
Η ΑΑΔΕ έχει ήδη χαρακτηρίσει οφειλές ύψους 26,35 δισ. ευρώ ανεπίδεκτες είσπραξης από τον «ωκεανό» των 110,75 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, ενώ ο πήχης για τις εισπράξεις από οφειλές βρίσκεται φέτος πάνω από τα 6 δισ. ευρώ.
ΑΑΔΕ: Τα ««ανεπίδεκτα είσπραξης» χρέη
Για να καταχωριστεί μια οφειλή στα ειδικά βιβλία ως ανεπίδεκτη είσπραξης, απαιτείται συγκεκριμένη διαδικασία και εγκριτικές αποφάσεις, ανάλογα με το ύψος της βασικής ληξιπρόθεσμης οφειλής:
Για χρέη έως 300.000 ευρώ: Απόφαση του προϊσταμένου της ΔΟΥ ή του τελωνείου, έπειτα από εισήγηση του Δικαστικού Τμήματος.
Για ποσά από 300.000 έως 3 εκατ. ευρώ: Απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, με εισήγηση του αρμόδιου προϊσταμένου ΚΕΒΕΙΣ, ΔΟΥ ή τελωνείου.
Για οφειλές άνω των 3 εκατ. ευρώ: Απόφαση του διοικητή, κατόπιν εισήγησης της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης.
Ο χαρακτηρισμός «ανεπίδεκτο είσπραξης» δεν οδηγεί αυτόματα σε διαγραφή της οφειλής, καθώς για διάστημα 10 ετών το Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα παρακολούθησης και εφόσον εντοπιστεί περιουσία, η οφειλή αναβιώνει και μπορεί να αναζητηθεί.
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας