Η Γερμανία ενέκρινε την απέλαση δύο αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας, με έδρα τη Λειψία, στην πολιτεία της Σαξονίας, απέρριψε τις εφέσεις που είχαν καταθέσει δύο άνδρες
Η Δικαιοσύνη της Γερμανίας ενέκρινε την απέλαση στην Ελλάδα δύο αιτούντων άσυλο οι οποίοι είχαν εκδοθεί εις βάρος τους εντολές απέλασης, με το σκεπτικό ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση σε περίπτωση επιστροφής τους σε αυτή τη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας, με έδρα τη Λειψία, στην πολιτεία της Σαξονίας, απέρριψε τις εφέσεις που είχαν καταθέσει δύο άνδρες, ο ένας σομαλικής εθνικότητας και ο άλλος γεννημένος στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, κρίνοντας ότι δεν διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο σε περίπτωση απέλασής τους στην Ελλάδα.
Οι δύο άνδρες είχαν εγκαταλείψει τις χώρες καταγωγής τους το 2017 και το 2018, διέσχισαν την Τουρκία και έφτασαν στην Ελλάδα, όπου έλαβαν προσωρινές άδειες διαμονής και καθεστώς προστασίας. Αργότερα, μετακινήθηκαν στη Γερμανία και υπέβαλαν νέες αιτήσεις ασύλου, όμως οι γερμανικές αρχές τις χαρακτήρισαν «μη αποδεκτές».
Κατώτερο δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι, παρότι το ελληνικό σύστημα ασύλου έχει αδυναμίες, νεαροί άνδρες με καλή φυσική κατάσταση μπορούν να ανταποκριθούν στις συνθήκες. Ωστόσο, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Pro Asyl, υποστηρίζουν ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες κατά την άφιξή τους στην Ελλάδα.
Η Σύμβαση του Δουβλίνου ορίζει ότι οι μετανάστες πρέπει να ζητούν άσυλο στην πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία εισέρχονται, κάτι που επιβαρύνει υπέρμετρα τα παράκτια κράτη όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.
Έκθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2023, αναφέρει ότι μετανάστες και πρόσφυγες που φτάνουν διά θαλάσσης στην Ελλάδα καταγγέλλουν επιθέσεις και κακομεταχείριση, καλώντας τις ελληνικές αρχές να λάβουν «άμεσα μέτρα» για την προστασία όσων ζητούν διεθνή προστασία.
Ανησυχία οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Παρά την απόφαση, ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Pro Asyl και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για τις συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα για τους αιτούντες άσυλο.
Η Pro Asyl επισημαίνει τις δυσκολίες πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και στέγαση, ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναφέρονται σε περιστατικά βίας και κακομεταχείρισης προσφύγων που φτάνουν διά θαλάσσης, καλώντας τις ελληνικές αρχές να λάβουν άμεσα μέτρα προστασίας.
Ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο: σκλήρυνση της μεταναστευτικής πολιτικής
Η απόφαση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αυστηροποίησης των πολιτικών μετανάστευσης στην ΕΕ, όπου έχουν τεθεί σε εφαρμογή μέτρα όπως:
Επιτάχυνση των απελάσεων
Δημιουργία κλειστών κέντρων υποδοχής
Περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης
Ολες αυτές οι εξελίξεις συνδέονται με την αύξηση της πολιτικής επιρροής της ακροδεξιάς σε πολλά κράτη-μέλη και έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το θέμα προφανώς έχει και συνέχεια…
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)














![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442