Εκλογές στη Γερμανία: Ο Όρμπαν συνεχάρη τη Βάιντελ του AfD αλλά όχι τον νικητή Φρίντριχ Μερτς
Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν θέλησε να συγχαρεί την Αλίς Βάιντελ, όπως έγραψε στο Χ, επειδή κατάφερε να διπλασιάσει το μερίδιο του AfD στην εκλογική πίτα
Ο Όρμπαν έχει εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή του προς το AfD, ενώ πρόσφατα επιδίωξε στενότερη επαφή με την Βάιντελ. Συγκεκριμένα, στις 12 Φεβρουαρίου υποδέχθηκε την επικεφαλής της γερμανικής ακροδεξιάς στην επίσημη κατοικία του στη Βουδαπέστη.
Η τελετή, μάλιστα, άρμοζε περισσότερο σε επίσημη κρατική επίσκεψη, ενώ ουγγρικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από συμμάχους του Όρμπαν αναφέρονται εδώ και καιρό στο AfD με κολακευτικούς όρους.
The people of Germany voted for change in immense numbers. I want to congratulate @Alice_Weidel on doubling @AfD’s share of the votes. Good luck and God bless Germany!
«Ο λαός της Γερμανίας ψήφισε για αλλαγή σε τεράστιους αριθμούς», έγραψε στην ανάρτησή του στο X ο ούγγρος λαϊκιστής πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θέλω να συγχαρώ την Αλίς Βάιντελ επειδή διπλασίασε το μερίδιο ψήφων της AfD».
Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) της Βάιντελ σημείωσε μεγάλα κέρδη και κατέλαβε τη δεύτερη θέση, όμως παρέμεινε σαφώς πίσω από τους κεντροδεξιούς Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Μερτς και του αδελφού τους βαυαρικού κόμματος της Χριστιανικής Κοινωνικής Ένωσης (CSU).
Να σημειωθεί, ότι το κόμμα Fidesz του Όρμπαν αποχώρησε το 2021 από το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), στο οποίο οι CDU και CSU διαδραματίζουν κορυφαίους ρόλους, έπειτα από κατηγορίες περί διάλυσης της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία.
Σε αντίθεση με τον ούγγρο πρωθυπουργό, το Fidesz δεν έχει επίσημες κομματικές σχέσεις με το AfD ούτε το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα είναι μέλος της ιδρυθείσας από τον Όρμπαν δεξιάς λαϊκιστικής ομάδας «Πατριώτες για την Ευρώπη» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.