Εξαγωγές: Σε κίνδυνο τα ελληνικά πορτοκάλια από τις αιγυπτιακές εισαγωγές
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών έως τα τέλη Ιανουαρίου 2025
Φρένο στη δυναμική που καταγράφουν οι εξαγωγές ελληνικών εσπεριδοειδών βάζει αυτή την περίοδο η μαζική εισαγωγή φθηνών αιγυπτιακών πορτοκαλιών, προκαλώντας αναστάτωση στην αγορά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχει επεξεργαστεί ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, καταγράφεται στασιμότητα στην εξαγωγή πορτοκαλιών με 163.076 τόνους (αύξηση κατά 11.6%) έναντι 146.074 τόνων πέρσι και μανταρινιών με 140.435 τόνους (αύξηση κατά 20,4%) έναντι 116.642 τόνων την περίοδο 2023/24.
Η μαζική εισαγωγή αιγυπτιακών πορτοκαλιών, πιέζει τις τιμές και τη ζήτηση για τα ευρωπαϊκά εσπεριδοειδή
«Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αυτή την περίοδο, παρατηρείται επιβράδυνση στη δυναμική των εξαγωγών μας εσπεριδοειδών. Αυτό οφείλεται στη μαζική εισαγωγή φθηνών αιγυπτιακών πορτοκαλιών, και πιστεύουμε ότι χρειάζονται λύσεις για να σταματήσει αυτή η τάση. Η μαζική εισαγωγή αιγυπτιακών πορτοκαλιών, πιέζει τις τιμές και τη ζήτηση για τα ευρωπαϊκά εσπεριδοειδή. Οι φθηνές αιγυπτιακές εισαγωγές οδηγούν σε χαμηλότερη ζήτηση για ευρωπαϊκά εσπεριδοειδή, γεγονός που προκαλεί αναστάτωση στην αγορά, επαρκής λόγος για να ενεργοποιηθεί η ρήτρα προστασίας», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης.
Να σημειωθεί ότι η ελάχιστη τιμή εισαγωγής για τα πορτοκάλια εκτός ποσόστωσης, σύμφωνα με την Τιμή Εισόδου, είναι 0,693 ευρώ ανά κιλό. Κατά την εισαγωγή αιγυπτιακών πορτοκαλιών, όμως, όπως δείχνουν τα στοιχεία, η μέση τιμή στην ΕΕ το 2024, έφτασε τα 0,53 ευρώ ανά κιλό.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές
Αυξημένες κατά 5% είναι οι εξαγωγές φραουλών, οι οποίες για τον Ιανουάριο του 2025 εκτιμώνται σε 3.800 τόνους έναντι 3.600 τόνους την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Ανοδικά κινούνται και οι εξαγωγές ακτινιδίων, οι οποίες από 1/9/2024 έως και 31/1/2025 ανέρχονται σε 136.933 τόνους (αύξηση κατά 7,1%) έναντι 127.854 τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Την ίδια στιγμή με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εξαγωγές μήλων, οι οποίες το διάστημα από 1/9/24 έως 31/1/25 ανέρχονται σε 32.487 τόνους (αυξημένες κατά 55,8%) έναντι 20.853 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Την ίδια στιγμή παρατηρούνται εισαγωγές μήλων και τον Ιανουάριο από Πολωνία, Βόρεια Μακεδονία και Ισπανία.
Σε 3.700 τόνους (αύξηση κατά 52%( εκτιμάται ότι ανήρθαν οι εξαγωγές ντοματών τον Ιανουάριο του 2025 με κατεύθυνση κυρίως προς Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία έναντι 2.500 τόνων την περίοδο 2023/24. Παράλληλα οι εισαγωγές υπερβαίνουν τους 450 τόνους από Ισπανία και Τουρκία.
- Πύργος: Άγριο επεισόδιο ενδοοικογενειακής βίας – Μαχαίρωσε τη σύζυγό του στον λαιμό και απειλούσε να αυτοκτονήσει
- Λάρισα: Το μπλόκο των αγροτών στον Πλατύκαμπο από ψηλά
- «Η Γροιλανδία προτιμά να παραμείνει στη Δανία, παρά να εξαγοραστεί από τις ΗΠΑ», λέει ο πρωθυπουργός του νησιού
- Τουρκία: Μια δικαστής θύμα απόπειρας γυναικοκτονίας μέσα σε δικαστήριο από τον εισαγγελέα πρώην σύζυγό της
- Η Ελληνίδα Katherine Embiricos στο κόκκινο χαλί των Χρυσών Σφαιρών με ένα πολυσυζητημένο ντοκιμαντέρ
- LIVΕ: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός
- Κωνσταντινίδης: «Οι συγγενείς δεν θα σταθούν πολιτικά δίπλα στη Μαρία» – Άτυπος όρος η μη εμπλοκή των μελών σε κόμματα
- Τριανταφύλλου: Η κυβέρνηση προστάτευε την Intellexa και το αντίστροφο – Οι υποκλοπές λειτούργησαν ως ΣΔΙΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 13.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/luke-irving-xqeJbG99nFE-unsplash-1-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442