Μπανγκλαντές: Η Κίνα χαιρετίζει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης
«Η Κίνα καταγράφει τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης στο Μπανγκλαντές και τον χαιρετίζει», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της κινεζικής διπλωματίας.
Η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε ικανοποίησε σήμερα για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης στο Μπανγκλαντές, επικεφαλής της οποίας τέθηκε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης οικονομολόγος Μουχάμαντ Γιούνους, έπειτα από τις διαδηλώσεις και τις αιματηρές ταραχές που συγκλόνισαν τη χώρα της νότιας Ασίας από τον περασμένο μήνα, αναγκάζοντας εντέλει την πρώην πρωθυπουργό Σέιχ Χασίνα να εγκαταλείψει τη χώρα και να παραιτηθεί.
«Η Κίνα καταγράφει τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης στο Μπανγκλαντές και τον χαιρετίζει», αναφέρει ανακοίνωση Τύπου της κινεζικής διπλωματίας.
Η Κίνα «σέβεται τον δρόμο της ανάπτυξης που επέλεξε με πλήρη ανεξαρτησία ο λαός του Μπανγκλαντές»
Ο 84χρονος νομπελίστας Ειρήνης Γιούνους ορκίστηκε χθες Πέμπτη επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης που ανέλαβε για να οδηγήσει, με «δημοκρατική διαδικασία», τη χώρα σε νέες εκλογές, έπειτα από 15 χρόνια μονοκρατορίας της της έκπτωτης πρωθυπουργού Χασίνα.
Η κυρία Χασίνα, 76 ετών, την οποία εγκατέλειψαν ο στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας, τράπηκε σε φυγή με ελικόπτερο και προσέφυγε στην Ινδία τη Δευτέρα, έπειτα από τις μαζικές κινητοποιήσεις και τις ταραχές που ξέσπασαν τον Ιούλιο. Τουλάχιστον 455 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κρίση αυτή, με έναυσμα σύστημα ποσοστώσεων για τις προσλήψεις στο δημόσιο.
Η Κίνα είναι «έτοιμη να συνεργαστεί» με τη νέα κυβέρνηση του Μπανγκλαντές
Η Κίνα «σέβεται τον δρόμο της ανάπτυξης που επέλεξε με πλήρη ανεξαρτησία ο λαός του Μπανγκλαντές» και είναι «έτοιμη να συνεργαστεί» με τη νέα κυβέρνηση, διαβεβαίωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.
Ο Γιουνούς ορκίστηκε χθες το απόγευμα. Ο 84χρονος προτάθηκε για τον ρόλο αυτόν από τους φοιτητές που πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις. Επέστρεψε στην Ντάκα το πρωί από το Παρίσι όπου υποβαλλόταν σε θεραπεία.
«Η χώρα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα πανέμορφο έθνος», είπε ο Γιουνούς, εμφανώς συγκινημένος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο. «Θα ακολουθήσουμε όποιον δρόμο μας δείξουν οι φοιτητές μας», πρόσθεσε.
Ο Γιουνούς θα είναι ο «πρώτος σύμβουλος» της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα των 170 εκατομμυρίων κατοίκων σε νέες εκλογές.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Prothom Alo, στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα συμμετάσχουν και οι ηγέτες των φοιτητών, Ναχίντ Ισλάμ και Ασίφ Μαχμούντ, όχι όμως και στελέχη από τον Σύνδεσμο Αουάμι, το κόμμα της έκπτωτης πρωθυπουργού.
Το φοιτητικό κίνημα που ανέτρεψε τη Χασίνα ξεκίνησε ως μια διαμαρτυρία κατά των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα με το σύστημα των ποσοστώσεων. Οι διαδηλώσεις πυροδοτήθηκαν επίσης από τις κακές οικονομικές συνθήκες και την πολιτική καταστολή στη χώρα.
- Ένας φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κεντάκι πέθανε από πυροβολισμό και ακόμα ένας δίνει μάχη για την ζωή του
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)














![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442