Θεσσαλονίκη: Πόσο επικίνδυνο είναι το «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και υγρασίας που εισπνέουμε
Τι έδειξαν οι δείκτες για την ποσότητα των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης - «Δεν αποκλείεται επανεμφάνιση του φαινομένου εντός της άνοιξης» λέει ο καθηγτής του ΑΠΘ, κ. Πρόδρομος Ζάνης
Από μέτρια έως ανθυγιεινά για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού κυμάνθηκαν, τις τελευταίες μέρες, τα επίπεδα των σωματιδίων στη Θεσσαλονίκη, τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στους περιφερειακούς σταθμούς, λόγω του κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και υγρασίας, σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πρόδρομο Ζάνη.
«Η διαβάθμιση έχει να κάνει με το αν ο δείκτης είναι καλός, μέτριος, ανθυγιεινός για ευαίσθητες ομάδες, πολύ ανθυγιεινός και επικίνδυνος. Εμείς είμαστε σε μέτρια κατάσταση και χθες και σήμερα. Σε κάποιους σταθμούς ο δείκτης έφτασε να είναι ανθυγιεινός για ευαίσθητες ομάδες, άτομα μεγάλης ηλικίας και άτομα που πάσχουν από χρόνιες πνευμονολογικές ασθένειες, άσθμα κ.λπ.» εξήγησε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο καθηγητής.
«Δεν αποκλείεται επανεμφάνιση του φαινομένου εντός της άνοιξης» λέει ο καθηγτής του ΑΠΘ – «Πρέπει να προσέχουν όσοι ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες»
Παράλληλα επισήμανε ότι «από την εμφάνιση του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης τα σωματίδια έφτασαν σε κάποιους σταθμούς να είναι στο όριο του ανθυγιεινού για ευαίσθητες ομάδες. Αυτό συνέβη και στο κέντρο της πόλης και στους περιφερειακούς σταθμούς αλλά γενικά κυμάνθηκε σε μέτρια μέχρι ανθυγιεινά επίπεδα για ευαίσθητες ομάδες αυτές τις μέρες».
Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο;
«Τέτοια επεισόδια μπορεί να έχουμε δέκα το χρόνο» σημείωσε και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που δεν σχετίζεται με την ανθρωπογενή δραστηριότητα. «Ανησυχητικό δεν θα έλεγα ότι είναι ένα φυσικό φαινόμενο που συνέβαινε πάντα και συμβαίνει. Και πολλές φορές κοιτάμε πώς θα αλλάξει αυτό το φαινόμενο της αλλαγής της κυκλοφορίας της ατμόσφαιρας στη μελλοντική κλιματική αλλαγή, αλλά και εκεί δεν έχουμε μια σαφή εικόνα για επίδραση στην περιοχή μας» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Παράλληλα δήλωσε ότι το πεδίο της σχετικής έρευνας είναι ακόμη ενεργό.
Ο κ. Ζάνης ανέφερε ότι αναμένεται από σήμερα αποκλιμάκωση του φαινομένου ενώ από αύριο αλλάζει η κυκλοφορία της ατμόσφαιρας και η περιοχή δεν θα επηρεαστεί από τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης από τα νότια. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανεμφανιστεί το φαινόμενο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και πρόσθεσε πως η σύσταση για τις ευαίσθητες ομάδες είναι όσοι ανήκουν σε αυτές να προσέχουν περισσότερο όταν καταγράφονται τέτοια επεισόδια.
- Στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Οι τύραννοι δεν διοικούν για πάντα…»
- Φοινικούντα: «Φάνηκε ότι έστησαν την κομπίνα για τα περιουσιακά» λέει μάρτυρας για το διπλό φονικό
- Φοινικούντα: «Μίλαγα με τον αδελφό μου & έμαθα από τα σάιτ ότι τον δολοφόνησαν» λέει ο αδερφός του επιστάτη
- Αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια για τις ΜμΕ η Τεχνητή Νοημοσύνη
- Ουκρανία: Λάρι Φινκ και Τζάρεντ Κούσνερ κυρίαρχοι στο παιχνίδι της ανοικοδόμησης
- Google: Απευθείας ηχητική μετάφραση στα ακουστικά ήχου με τη βοήθεια της AI
- Αποκαλύψεις από τον Ρούνεϊ: «Δέχτηκα θανατικές απειλές όταν πήγα από την Έβερτον στη Γιουνάιτεντ»
- Ζουγανέλη: «Ο νόμος ισχύει για όλους» – Η ανάρτηση μετά την αφαίρεση διπλώματος για αλκοόλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-111x85.jpg)




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 13.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/nathan-anderson-npruZYZgfA0-unsplash-315x220.jpg)


















































![Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέσχεσαν δεξαμενόπλοιο με «λαθραίο ντίζελ» [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/Iran-tanker-1-315x220.jpg)




![H στιγμή της επίθεσης στο τουρκικό πλοίο από τη Ρωσία με Geran 2 / Shahed 136 [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/CENK-RORO-2-315x220.jpg)















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442