Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν: Σε δυσμενή θέση μετά τον σεισμό - Εκλογές μετά από ένα χρόνο «βλέπει» ο Δεσποτόπουλος

Ερντογάν: Σε δυσμενή θέση μετά τον σεισμό – Εκλογές μετά από ένα χρόνο «βλέπει» ο Δεσποτόπουλος

«Εκτίμησή μου είναι ότι οι εκλογές δεν θα πάνε απλά τρεις ή τέσσερις μήνες μετά. Νομίζω ότι ο Ερντογάν θα χρησιμοποιήσει έναν ολόκληρο χρόνο προκειμένου να προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές» δήλωσε ο κ. Δεσποτόπουλος.

Τις επόμενες κινήσεις του, εξετάζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να «αναστηθεί» πολιτικά, μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, που έκανε ακόμη πιο δυσμενή την θέση του σουλτάνου, ο οποίος καλείται να χαλιναγωγήσει και το μένος του λαού, που θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνησή του, σχετικά με το μέγεθος της καταστροφής.

Εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας, πάει τώρα σε εκλογές θα είναι το τέλος της πολιτικής του καριέρας, εκτιμούν οι αναλυτές την ώρα που τα σενάρια περί αναβολής τους, δίνουν και παίρνουν.

Σύμφωνα με τον διεθνολόγο Αλέξανδρο Δεσποτόπουλο, ο Ερντογάν έχει «πεθάνει» πολιτικά και ο μόνος τρόπος να επανεκλεγεί είναι με μη δημοκρατικούς όρους.

«Ο Ερντογάν πολιτικά έχει πεθάνει»

«Έχουν γίνει δεκάδες χιλιάδες προσαγωγές ανθρώπων, πολλοί εκ των οποίων έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη για μια νομοθεσία που βασίζεται στην προσβολή του κύρους του θεσμού και του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μία ανάρτηση επικριτική για τον πρόεδρο ή κάπως σκληρή και αμέσως επιλαμβάνεται η Δικαιοσύνη. Η Τουρκία δεν είναι σήμερα μία κανονική δημοκρατία» σχολίασε ο κ. Δεσποτόπουλος, στην ΕΡΤ.

Μιλώντας για τη πολιτική σκηνή στην Άγκυρα εκτίμησε ότι «ο κ. Ερντογάν έχει πολιτικά, με όρους δημοκρατίας, “πεθάνει”. Ο μόνος τρόπος να επανεκλεγεί και να παραμείνει είναι με μη δημοκρατικούς όρους. Αν συζητούσαμε για οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης και όχι για την Τουρκία, αυτή τη στιγμή θα συζητούσαμε, στις 19 Ιουνίου ποιος θα είναι επόμενος πρόεδρος. Τώρα συζητάμε τι θα κάνει ο κ. Ερντογάν για να παραμείνει».

«Θα πάει σε εκλογές μετά από ένα χρόνο»

Σύμφωνα με τον κ. Δεσποτόπουλο πλέον δεν φαντάζει πιθανό να γίνουν οι εκλογές στις 18 Ιουνίου. «Ο κ. Ερντογάν έτσι και πάει σε εκλογές αυτή τη στιγμή θα έχει μια τεράστια ήττα», πρόσθεσε.

«Εκτίμησή μου είναι ότι οι εκλογές δεν θα πάνε απλά τρεις ή, τέσσερις μήνες μετά. Νομίζω ότι θα χρησιμοποιήσει έναν ολόκληρο χρόνο προκειμένου να προσπαθήσει να επουλώσει τις πληγές» δήλωσε ο κ. Δεσποτόπουλος. Αναλύοντας το σκεπτικό του τόνισε ότι «η νομοθεσία στην Τουρκία μεταφράζεται από ένα δικαστικό σώμα, το οποίο είναι πλήρως ελεγχόμενο».

Και όπως υποστήριξε ο διεθνολόγος,  ο Ερντογάν μπορεί να βγάλει ένα διάταγμα, να αναβάλει τις εκλογές, απόφαση που θα επικυρώσει η Βουλή, την οποία και ελέγχει. Περιγράφοντας το προφίλ του Τούρκου ηγέτη σημείωσε, σύμφωνα με την ertnews.gr, ό,τι «το κύριο ελατήριο λειτουργίας αυτή τη στιγμή του κυρίου Ερντογάν είναι η παραμονή του στην εξουσία. Παραμονή στην εξουσία, με εκλογές τον Ιούνιο, ειδικά υπό δημοκρατικούς όρους, δεν μπορώ να δω».

Τα τρία σενάρια για την διεξαγωγή των εκλογών

Δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, δείχνουν ότι οι εκλογές, που πριν τον σεισμό είχε ανακοινωθεί, ότι θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου, θα είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία του Ερντογάν για να παραμείνει στην εξουσία, μετά από δύο δεκαετίες στην ηγεσία της χώρας. Η ημερομηνία διεξαγωγής τους, πλέον είναι ασαφής, καθώς οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες δεν επαληθεύουν το σενάριο για κάλπες στις 18 Ιουνίου που μετέδωσε χθες το πρακτορείο Reuters.

Πηγές του κυβερνώντος κόμματος AKP δηλώνουν ανοιχτά, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ,  ότι «αν επρόκειτο να υπάρξει μια καθυστέρηση, θα χρειαζόταν μια καθυστέρηση ενός έτους για να έχει νόημα».

«Ο Ερντογάν και ο Μπαχτσελί θα συζητήσουν το θέμα και θα πάρουν μια τελική απόφαση, αλλά αυτή τη στιγμή η 14η Μαΐου φαντάζει μια ημερομηνία πολύ νωρίς και και οι δύο ηγέτες θα συμφωνήσουν για τις 18 Ιουνίου», ήταν μέχρι αργά χθες το βράδυ η επικρατέστερη εκδοχή.

Δεν πρέπει εξάλλου να διαφύγει της προσοχής, ότι ο ίδιος ο Ερντογάν υπενθυμίζει συνεχώς από τις σεισμόπληκτες περιοχές που επισκέπτεται ότι αν του δοθεί ένας ακόμη χρόνος θα τα διορθώσει όλα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024