Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκδήλωση – αφιέρωμα στις έρευνες του Κουστώ και του ΥΠΠΕ (1976) στην Ελλάδα και την Κρήτη

Εκδήλωση – αφιέρωμα στις έρευνες του Κουστώ και του ΥΠΠΕ (1976) στην Ελλάδα και την Κρήτη

Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν μερικοί από τους τότε πρωταγωνιστές των επιχειρήσεων, πρόκειται να αναδειχθεί, μεταξύ άλλων, η σημασία των ερευνών αυτών για την Κρήτη.

Μια σημαντική εκδήλωση στην Κρήτη, που διοργανώνει η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με την Περιφέρεια Κρήτης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, στις 16.30.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα στις έρευνες και τις κινηματογραφήσεις που ξεκίνησε το 1975 στην Ελλάδα ο πλοίαρχος Jacques-Yves Cousteau, με στόχο την καταγραφή των αρχαιοτήτων των ελληνικών βυθών και τη δημιουργία σειράς ντοκιμαντέρ.

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν εποπτεύθηκαν στο σύνολό τους από το τότε Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών, με τη συμμετοχή Ελλήνων αρχαιολόγων, καθώς και διαφόρων εθελοντών.

Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετέχουν μερικοί από τους τότε πρωταγωνιστές των επιχειρήσεων, πρόκειται να αναδειχθεί, μεταξύ άλλων, η σημασία των ερευνών αυτών για την Κρήτη, καθώς και ο ρόλος των επιστημονικών πορισμάτων τους στη διαμόρφωση των ενάλιων αρχαιολογικών ερευνών στην Μεγαλόνησο.

Ακολουθεί το κείμενο των διοργανωτών.

Φθινόπωρο του 1975 έφτασε στην Ελλάδα ο πλοίαρχος Jacques-Yves Cousteau με το θρυλικό ερευνητικό πλοίο Καλυψώ, προκειμένου να κινηματογραφήσει αρχαιότητες των ελληνικών βυθών και να δημιουργήσει μια σειρά ταινιών ντοκιμαντέρ. Όλες τις εργασίες επόπτευαν και διεύθυναν αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών τότε, ενώ σε αυτές έλαβαν μέρος διάφοροι Έλληνες εθελοντές.

Η Κρήτη, κοιτίδα του πρώτου θαλασσοκράτη πολιτισμού δεν μπορούσε παρά να αποτελέσει ένα από τα κύρια πεδία έρευνας του όλου εγχειρήματος. Στο πλαίσιο αυτό, κατά το 1975 και κυρίως το 1976 ερευνήθηκαν διάφορες θέσεις και έγιναν υποβρύχιες ανασκαφικές εργασίες και ανελκύσεις στο νησί της Δίας, οι νότιοι κόλποι της οποίας αποτέλεσαν διαχρονικά προλιμένα του Ηρακλείου. Τέσσερα ναυάγια και τμήμα των ευρημάτων από την ανασκαφή στον όρμο του Αγ. Γεωργίου είναι επισκέψιμα στο Ενετικό Φρούριο της Θάλασσας (Κούλες) από το 2016.

Στην ημερίδα που οργανώνει η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με την Περιφέρεια Κρήτης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου θα μιλήσουν για την εμπειρίες από τη συμμετοχή τους στις τότε έρευνες οι πρωτοπόροι παλαίμαχοι αρχαιολόγοι Λάζαρος Κολώνας, Χαράλαμπος Κριτζάς και Χαράλαμπος Πέννας, οι εθελοντές Λευτέρης Τσαβλίρης και Βασίλης Βιτάλης, καθώς και ο ντόπιος δύτης Μανώλης Βουτσαλάς.

Η επιστημονικότητα μαζί με το μεράκι και τις δύσκολες συνθήκες της θάλασσας και του βυθού θα αποτελέσουν τον καμβά πάνω στον οποίο θα ξεδιπλωθούν οι ανθρώπινες στιγμές της καθημερινής προσπάθειας σε ένα νέο πεδίο έρευνας, που τότε έθετε τις πρώτες βάσεις του στην Ελλάδα.

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024