Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φινλανδία: Υποδέχονται του Ρώσους τουρίστες με τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας

Φινλανδία: Υποδέχονται του Ρώσους τουρίστες με τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας

Οι Φινλανδοί διαμαρτύρονται με τον δικό τους τρόπο για τη ρωσική εισβολή στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης

Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται καθημερινά στην πόλη Imatra, στην ανατολική Φινλανδία. Η γέφυρα με θέα τους καταρράκτες Imatrankoski, είναι ένα από τα πιο γνωστά φυσικά αξιοθέατα της σκανδιναβικής χώρας, ειδικά για τους Ρώσους τουρίστες.

Ακόμη και η Μεγάλη Αικατερίνη, η αυτοκράτειρα της Ρωσίας, επισκέφθηκε το Imatrankoski το 1772.

Την ίδια ώρα, κάθε μέρα, το φράγμα του ποταμού ανοίγει και το νερό περνά κάτω από τη γέφυρα, υπό τους ήχους της μουσικής του Φινλανδού συνθέτη, Jean Sibelius.

Όμως, από τα τέλη Ιουλίου, η «παράσταση» ξεκινά με τον ουκρανικό εθνικό ύμνο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική εισβολή στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης.

Η Φινλανδία, η οποία μοιράζεται 1.300 χιλιόμετρα σύνορα με τη Ρωσία, προς το παρόν είναι ο μόνος γείτονας του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ΕΕ που δεν έχει επιβάλει περιορισμούς στα ταξίδια των Ρώσων πολιτών.

Ωστόσο, και αυτή ετοιμάζεται να περιορίσει σύντομα τις τουριστικές βίζες που εκδίδονται για τους Ρώσους.

«Αυτό είναι κακό για τους Ρώσους που αγαπούν τη Φινλανδία», δηλώνει ο Mark Kosykh, ένας 44χρονος Ρώσος τουρίστας που ήρθε να δει τους καταρράκτες με την οικογένειά του.

«Αλλά καταλαβαίνουμε την κυβέρνηση της Φινλανδίας», προσθέτει.

Επίσης, τονίζει ότι υπάρχουν Ρώσοι που δεν τους αρέσει ο πόλεμος: «Δεν είναι όλοι οι Ρώσοι υπέρ του Πούτιν. Η κυβέρνηση και όλοι οι άνθρωποι πρέπει να το καταλάβουν αυτό».

Δυσαρεστημένοι με τους Ρώσους και στην Lappeenranta

Στην κοντινή πόλη Lappeenranta, ο ουκρανικός εθνικός ύμνος ακούγεται κάθε βράδυ πάνω από το δημαρχείο της, με θέα τα εμπορικά κέντρα που είναι δημοφιλή στους Ρώσους τουρίστες.

«Στόχος μας είναι να εκφράσουμε την υποστήριξη μας προς την Ουκρανία και να καταδικάσουμε τον επιθετικό πόλεμο», δηλώνει στο AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) ο δήμαρχος της πόλης, Kimmo Jarva.

Πολλοί Ρώσοι επισκέπτονται τη Lappeenranta για να ψωνίσουν ρούχα και καλλυντικά, για παράδειγμα, και ρωσικές πινακίδες κυκλοφορίας μπορεί να δει κανείς σε πολλά αυτοκίνητα.

Ωστόσο, ο τουρισμός από τη Ρωσία έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στους Φινλανδούς, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε από τον φινλανδικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, Yle, έδειξε ότι το 58% των Φινλανδών τάσσεται υπέρ του περιορισμού της τουριστικής βίζας στους Ρώσους.

«Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να περιοριστούν πολύ έντονα. Δεν βλέπω άλλον τρόπο για να βάλουμε σε σκέψεις τους Ρώσους πολιτικούς», λέει ο 57χρονος κάτοικος της Lappeenranta, Antero Ahtiainen.

Αν και δεν έχει τίποτα εναντίον των μεμονωμένων τουριστών, ο Ahtiainen σημειώνει ότι η σχέση του με τους Ρώσους έχει αλλάξει.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας παρουσίασε ένα σχέδιο για τον περιορισμό της τουριστικής βίζας προς τους Ρώσους.

Καθώς οι πτήσεις από τη Ρωσία προς την ΕΕ έχουν σταματήσει, η Φινλανδία έχει γίνει χώρα διέλευσης για πολλούς Ρώσους που επιθυμούν να ταξιδέψουν σε διάφορα άλλα μέρη στην Ευρώπη.

«Πολλοί το είδαν αυτό ως παράκαμψη του καθεστώτος κυρώσεων», διευκρινίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Pekka Haavisto.

Και προσθέτει: «Παρόλο που το καθεστώς Σένγκεν και η φινλανδική νομοθεσία δεν επιτρέπουν την απόλυτη απαγόρευση των θεωρήσεων εισόδου (βίζα) με βάση την εθνικότητα, η Φινλανδία μπορεί να μειώσει τον αριθμό αυτών που εκδίδονται».

«Η κατηγορία τουρισμού μπορεί να περιοριστεί ως προς το πόσες βίζες μπορούν να υποβληθούν σε μια ημέρα», συμπληρώνει ο ίδιος.

Οι συνοριακές σχέσεις

Μπορεί πολλοί Φινλανδοί να είναι δυσαρεστημένοι με τους Ρώσους επισκέπτες, όμως υπάρχουν άνθρωποι και στις δύο πλευρές των συνόρων που έχουν στενές σχέσεις.

«Στην Αγία Πετρούπολη, πολλοί άνθρωποι έχουν παππούδες και γιαγιάδες από τη Φινλανδία, όπως η γυναίκα μου», λέει ο Kosykh και προσθέτει ότι επισκέπτεται τη Φινλανδία κάθε χρόνο.

Οι Ρώσοι τουρίστες αποτελούν επίσης σημαντική πηγή εσόδων για πολλές φινλανδικές πόλεις που βρίσκονται στα σύνορα.

Μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών που είχαν επιβληθεί λόγω του κοροναϊού, ο αριθμός των Ρώσων που κατευθύνονται προς τη Φινλανδία αυξάνεται σταθερά.

Τον Ιούλιο σημειώθηκαν περισσότερες από 230.000 διελεύσεις, ενώ τον Ιούνιο 125.000.

«Φυσικά, αν οι Ρώσοι τουρίστες δεν έρθουν εδώ, θα υπάρξει απώλεια εσόδων για τις επιχειρήσεις», εξηγεί ο Jarva αλλά δηλώνει υπέρ του περιορισμού όσον αφορά τις βίζες.

«Πρέπει να κάνουμε μια επιλογή. Στηρίζουμε την Ουκρανία», καταλήγει.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 77-71: Ο Σλούκας «σφράγισε» το πλεονέκτημα έδρας

Με τον Σλούκα να σκοράρει στο φινάλε, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε του Ολυμπιακού με 77-71 και σφράγισε το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Basket League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024