Η bijoux de kant, μετά από 10 χρόνια συνεχούς λειτουργίας, αποχαιρετά το hood της οδού Πολυκλείτου 21 στο Μοναστηράκι και διωγμένη από το φρενήρες Airbnbfication του κέντρου, ετοιμάζει τη μετεγκατάσταση της στις γραφικές γειτονιές του Θησείου.
Πριν την αποχώρηση, όμως, από το διαμέρισμα της οδού Πολυκλείτου, μια σκηνή που γρήγορα αγαπήθηκε πολύ, παρουσιάζει μια παράσταση-αποχαιρετισμό με τίτλο «Θα σε λέω Μαρία» βασισμένη σε διηγήματα του Γιάννη Παλαβού.
«Θα σε λέω Μαρία»: Βασισμένη στις συλλογές διηγημάτων του Γιάννη Παλαβού
Μετά το «Δεξιά της κοίτης», έργο που ανέβηκε σε παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το 2025 στο θέατρο της Μικρής Επιδαύρου, παρουσιάζει για πρώτη φορά τη θεατρική διασκευή με τίτλο «Θα σε λέω Μαρία» βασισμένη στις συλλογές διηγημάτων του Γιάννη Παλαβού «Το παιδί» και «Το αστείο».
Το «Θα σε λέω Μαρία» επισκέπτεται τη βαθιά ζωή της ελληνικής επαρχίας για να αναρωτηθεί πάνω στη διττή σημασία και ερωτηματική φύση της έννοιας άνθρωπος μέσα στα συντρίμμια της ιστορίας, το σκληρό αγροτικό περιβάλλον και τη σύγχρονη εποχή.
Ο χαρακτήρας διατρέχει παράφορα ένα τοπίο τριγμών που ακροβατεί ανάμεσα στην ομορφιά και τη βία, τον χριστιανισμό και την αρχαία λατρεία, την αλήθεια και την ψευδαίσθηση.
Παιδιά, γονείς, αλεπούδες, σπουργίτια, χωράφια, άγιοι και οι καρποί μιας κερασιάς που ανθίζει κάτω απ’ το νερό αφηγούνται με τον τρόπο τούς τους αναβαθμούς και τα στάσιμα της θρησκείας, τα δαιμονικά θαύματα των εθίμων και τις απαγορευμένες επιθυμίες του ανθρώπου.
Το έργο αποτελεί μια λιτανεία, αλλά και ένα δοξαστικό, μία τελετουργία ιερής θεοφαγίας σ’ ένα τοπίο αρχέγονης μέθεξης. Μια περιδιάβαση στην κρυμμένη Ελλάδα του μυστικισμού, του παγανισμού και της παραδοξότητας που σώθηκε από την αλωνιστική μηχανή του εξορθολογισμού.
Μια μαρτυρία και μια αλληγορία για το σημερινό άνθρωπο που κρυφά μέσα του ποθεί τον ανορθολογισμό και επιζητά μύχια το αλλόκοτο, το παράδοξο, το θαυματουργικό.
Σημείο συνάντησης: bijoux de kant HOOD, Πολυκλείτου 21 Μοναστηράκι