Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την ουκρανική περιφέρεια του Ντονέτσκ

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν την ουκρανική περιφέρεια του Ντονέτσκ

Οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν τις πόλεις στην απέναντι όχθη και βομβαρδίζονται από την πλευρά που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς και απόπειρες των ρωσικών δυνάμεων να προωθηθούν σε πόλεις στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, η οποία έχει γίνει το επίκεντρο του πολέμου που διαρκεί ήδη σχεδόν έξι μήνες, ανέφεραν ουκρανικές δυνάμεις προσθέτοντας όμως πως έχουν αποκρούσει πολλές από τις επιθέσεις.

Το Γενικό Επιτελείο ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, ανέφερε επίσης ρωσικούς βομβαρδισμούς τουλάχιστον δώδεκα πόλεων στο νότιο μέτωπο -ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Χερσώνας, η οποία ελέγχεται κυρίως από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά όπου τα ουκρανικά στρατεύματα ανακαταλαμβάνουν σταθερά εδάφη.

Στην περιοχή Ζαπορίζια στραμμένη η προσοχή

Η προσοχή έχει επικεντρωθεί στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία εν μέσω φόβων για μια καταστροφή εξαιτίας νέων βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες, για τους οποίους αλληλοκατηγορούνται η Ρωσία και η Ουκρανία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες έχει ζητήσει να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει πως οι Ρώσοι στρατιώτες, που πυροβολούν εναντίον του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης ή τον χρησιμοποιούν ως βάση για να πυροβολούν απ’ αυτόν, θα γίνουν «ειδικοί στόχοι» των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια δεσπόζει στη νότια όχθη μιας μεγάλης τεχνητής λίμνης του ποταμού Δνείπερου. Οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν τις πόλεις στην απέναντι όχθη και βομβαρδίζονται από την πλευρά που ελέγχεται από τη Ρωσία.

Νέα παρέμβαση Ζελένσκι

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA), που θέλει να επιθεωρήσει το σταθμό, έχει προειδοποιήσει για μια πυρηνική καταστροφή, αν δεν σταματήσουν οι μάχες. Πυρηνικοί εμπειρογνώμονες εκφράζουν φόβους ότι οι μάχες μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στους χώρους αποθήκευσης των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων ή στους αντιδραστήρες.

Ο Ζελένσκι δήλωσε πως η Ουκρανία έχει πολλές φορές προτείνει στη ρωσική ηγεσία διάφορα σχήματα για ειρηνευτικές συνομιλίες, χωρίς όμως να σημειωθεί πρόοδος.

«Έτσι πρέπει να αμυνθούμε, πρέπει να απαντήσουμε σε κάθε μορφή τρομοκρατίας, σε κάθε βομβαρδισμό – το σφοδρό βομβαρδισμό που δεν σταματάει ούτε μια ημέρα», δήλωσε αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ σε βιντεοσκοπημένα σχόλιά του.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024