Η Ιωάννα – Μαρία Γκέρτσου τυφλώθηκε στη θερμοκοιτίδα από ιατρικό λάθος.
Σήμερα κάνει με μεγάλη προσπάθεια διδακτορικό στην ψυχολογία, έχοντας ιδρύσει την πρώτη σχολή για σκύλους – οδηγούς τυφλών στην Ελλάδα.
«Από κακή παροχή οξυγόνου στη θερμοκοιτίδα απέκτησα βλάβη στην όραση. Στο σχολείο ένιωθα άβολα, όχι για την όρασή μου, αλλά γιατί δεν προσαρμόζονταν οι άλλοι. Όταν πήγα στο πανεπιστήμιο απελευθερώθηκα, είχα δύο καθηγήτριες που με βοήθησαν».
Και συμπληρώνει:
«Από μικρή διαισθανόμουν ότι μπορώ να αντιληφθώ τους ανθρώπους απέναντί μου. Φτιάχνοντας την σχολή σκύλων οδηγών ‘Λάρα’ άλλαξα την κουλτούρα της κοινωνίας. Μεγαλώνοντας με σκύλο οδηγό έμαθα να ελέγχω καλύτερα τον χαρακτήρα μου».
Η καθημερινότητα δύσκολη για την Ιωάννα – Μαρία Γκέρτσου με πολλά εμπόδια.
«Ό,τι έχω κερδίσει το έχω κάνει εγώ, δεν σταμάτησα να κυνηγώ την τύχη μου. Αν δεν αλλάζει η κατάσταση αλλάζουμε εμείς, δεν έχω εγώ το πρόβλημα αλλά οι άλλοι».
Σύμφωνα με την ψυχολογία, το να λέει κάποιος παθολογικά ψέματα δεν θεωρείται ξεχωριστή ψυχική διαταραχή. Πρόκειται περισσότερο για ένα μοτίβο συμπεριφοράς
Σε παγκόσμια πρώτη από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Altera Pars το «Lost & Found» της Nalini Vidoolah Mootoosamy, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου, συνεχίζει την πορεία του και μετά το Πάσχα.
Η παράσταση «Η Ευτυχία της Αργιθέας» επιχειρεί να δώσει φωνή σε όσες ζωές έμειναν στο περιθώριο της Ιστορίας, χωρίς εξιδανίκευση και χωρίς διδακτισμό — μόνο με παρουσία.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας