Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βουλή: Οι στιγμές που έμειναν στην ιστορία για τους τσακωμούς μεταξύ των βουλευτών

Βουλή: Οι στιγμές που έμειναν στην ιστορία για τους τσακωμούς μεταξύ των βουλευτών

Ο άγριος καβγάς Γεωργιάδη-Πολάκη ήρθε για να μας υπενθυμίσει ότι η ελληνική Βουλή έχει τη δική της παράδοση σε μη πολιτικές κόντρες

Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν χθες στο καφενείο της Βουλής με τους ΠολάκηΓεωργιάδη να κοντεύουν να πιαστούν στα χέρια, στο περιθώριο της συζήτησης για την πρόταση μομφής. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν προηγήθηκε ένας «πολιτισμένος» διάλογος, πασπαλισμένος με μπόλικο τσαμπουκά και… τεστοστερόνη και η συμπλοκή απεφεύχθη με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Και μπορεί το κλίμα να ήταν πολωμένο λόγω της ίδια της φύσης της συζήτησης στη Βουλή, και οι τόνοι να είχαν ανέβει με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ να ανταλλάσσουν κατηγορίες από το βήμα, ωστόσο το εν λόγω επεισόδιο ξεπερνά τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης και μετατοπίζει τη συζήτηση από την ουσία – που είναι οι θέσεις των κομμάτων – στο ευερέθιστο του χαρακτήρα του κάθε βουλευτή.

Η εικόνα ροντέο απλώς υπενθυμίζει στους πολίτες όχι ότι και οι πολιτικοί είναι άνθρωποι που κάποια στιγμή μπορεί να ξεσπάσουν, αλλά ότι η πολιτική αντιπαράθεση εκφυλίζεται όταν λαμβάνει μη πολιτικά χαρακτηριστικά.

Αδωνις και Πολάκης

Αδωνις και Πολάκης είναι από τα εκρηκτικά δίδυμα της Βουλής και έχουν τσακωθεί πολλές φορές

Στα τέλη του 2016 και κατά τη συζήτηση νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, ο Παύλος Πολάκης πήρε το λόγο και είπε: «κοιμούμαι ήσυχος τα βράδια γιατί εμένα δεν με βαστάει κανένας! Εσένα σε βαστάνε στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τα ραβασάκια που έστελνες και συ και η γυναίκα σου για το ποιος θα διοριστεί σε βαστούνε. Άλλοι παπάδες ήρθανε και άλλα χαρτιά βαστούνε! Να απαντήσετε με ποιον είστε με την κυβέρνηση ή τον Σόιμπλε;».

«Θα φέρεις τώρα εδώ τα ραβασάκια τα δικά μου και της γυναίκας μου! Αν δεν το κάνετε θα κάνω μήνυση και συ θα άρεις την ασυλία. Δεν θα κρύβεσαι ρε γαϊδούρι πίσω από την ασυλία», απάντησε σε εντονότατο ύφος ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε: «το κατάλαβες; Ψεύτη, θρασύδειλε απατεώνα που τολμάς και πιάνεις τη γυναίκα μου στο στόμα σου! Θα φέρεις τα χαρτάκια εδώ παλιοψέυταρε Κρητίκαρε θα σου ξεριζώσω τα μουστάκια αν δεν τα φέρεις».

Ο θρυλικός «Καλπογιάννης»

Βέβαια, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Βουλή των Ελλήνων έχει ζήσει παρόμοιες στιγμές. Πίσω στο μακρινό 1985, μία ιδιαίτερα πολωμένη περίοδο, βουλευτής είχε πάρει την κάλπη και έφυγε από την αίθουσα

Στη δεύτερη ψηφοφορία για εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας μοιράζονται τα διαβόητα μπλε ψηφοδέλτια με το όνομα του Χρήστου Σαρτζετάκη. Οι βουλευτές της ΝΔ αρχίζουν να φωνάζουν με μια φωνή «Αίσχος» και να χτυπούν τα έδρανα.

Παπανδρέου και Μητσοτάκης επιδίδονται σε έναν από τους θρυλικότερους καβγάδες τους, όταν ένας βουλευτής της ΝΔ, ο Λευτέρης Καλογιάννης, ανενόχλητος και παραδόξως απαρατήρητος βάζει την κάλπη στον ώμο και φεύγει εκτός αιθούσης. Ο Κίμων Κουλούρης τον παίρνει χαμπάρι και τρέχει ξωπίσω του να σώσει την απαχθείσα κάλπη που καταλήγει στα γραφεία της ΝΔ.

Ο Καλογιάννης χάρη σε αυτήν την έμπνευσή του έμεινε στην ιστορία με το παρατσούκλι «Καλπογιάννης».

Το χαστούκι του Κεδίκογλου

Το 1993 στη Βουλή έπεσε και ξύλο. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεδίκογλου, που διαγράφηκε από το κόμμα τρεις φορές, ήταν γνωστός για τον «εκρηκτικό του χαρακτήρα». Μία από τις χαρακτηριστικότερες στιγμές της κοινοβουλευτικές του ιστορίας, ήταν όταν χαστούκισε τον βουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα. Ήταν μια μεταμεσονύκτια συνεδρίαση της Βουλής και ο Κεδίκογλου αγόρευε υπέρ νομοθετικής ρύθμισης, που επανέφερε απόστρατους στο στράτευμα. Ξάφνου, ο συνάδελφος του ΚΚΕ τον ρωτά: «Πάλι δικούς σου πας να βολέψεις;».

Η ατάκα «απασφαλίζει» τον ευαίσθητο ψυχισμό του Κεδίκογλου. Σε λίγα δευτερόλεπτα και πηδώντας δυο – δυο τα έδρανα προσγειώθηκε επί του Στρατή Κόρακα, χαρίζοντάς του το ιστορικό προνόμιο του πρώτου βουλευτή μετά την εποχή του Ελ. Βενιζέλου που υπέστη – ηχηρό σύμφωνα με τους αυτόπτες – χαστούκισμα εντός του Κοινοβουλίου.

«Αντε χάσου τσόκαρο»

Το 2018, ο κ. Γρηγοράκος ενοχλημένος από τις αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών που διέκοπταν τον εισηγητή του κόμματος κ. Σκανδαλίδη απευθυνόμενος προς την βουλευτή Αννέτας Καββαδία , της είπε «άντε ρε τσόκαρο».

Βέβαια τότε είχε κυκλοφορήσει και μία άλλη εκδοχή σύμφωνα με την οποία η βουλευτής φέρεται να του είπε «κάτσε κάτω ρε γελοίε», κάτι όμως που η ίδια διέψευσε υποστηρίζοντας ότι του είπε «σα δε ντρέπεσαι, αυτό είναι το ήθος σας».

Η έναρξη της συζήτησης πάντως επισκιάστηκε τότε από έναν πιο έντονο καβγά που ξέσπασε μεταξύ του εισηγητή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη και του βουλευτή της ΔΗΣΥ Βασίλη Κεγκέρογλου.

Στήσου μπροστά στον καθρέφτη και φτύστον μέχρι να σκοτεινιάσει το είδωλό σου
Συγκεκριμένα, όταν ανέβηκε στο βήμα ο κ. Κατσίκης παραπονέθηκε ότι όταν μιλάει ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος κάποιοι απουσιάζουν από την αίθουσα, ενώ ο κ. Κεγκέρογλου ακούστηκε από τα βουλευτικά έδρανα να του λέει ότι «εμείς εδώ είμαστε», αποκαλώντας τον, σύμφωνα με πληροφορίες, «αναιδέστατο».

Τότε, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ εξοργισμένος του είπε «στους παλιάτσους που σε περιβάλλουν να μιλάς έτσι». Και συνέχισε: «Είσαι γεμάτος στην αγένεια. Μας κάνεις παρατήρηση. Δεν ντρέπεσαι. Έχεις το θράσος και ζητάς και τα ρέστα. Κλείσε το στόμα σου», ενώ τον παρότρυνε: «Στήσου μπροστά στον καθρέφτη και φτύστον μέχρι να σκοτεινιάσει το είδωλό σου. Αν θες και συνέχεια εδώ είμαι»!

Και… καρεκλιές

Στην ιστορία έχει μείνει ο διαπληκτισμός στο καφενείο της Βουλής, της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου με πρώην συνεργάτη της.

Οι διάλογοι που μεταφέρθηκαν στους δημοσιογράφους είναι ενδεικτικοί:
-«Βγες έξω καθίκι! Πως μπήκες μέσα παλιάνθρωπε. Ποιος σου έδωσε άδεια;

-«Δεν πάω πουθενά. Φώναξε τον φρούραρχο»

-«Δεν θα με απειλείς εσύ. Δεν θα έρχεσαι εδώ»

-«Ποια είσαι εσύ; Έχω άδεια…»

Τα ίδια ρεπορτάζ αναφέρουν μάλιστα πως το επεισόδιο είχε και συνέχεια, καθώς η τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, παρά την παρέμβαση της φρουράς της Βουλής, επιτέθηκε στον πρώην συνεργάτη της χτυπώντας τον ακόμα και με το κινητό, ενώ φέρεται να εκσφενδόνισε και καρέκλα προς το μέρος του.

Το καλοκαίρι του 2020

Ηταν Ιούλιος του 2020 όταν στη Βουλή έγινε ένα ακόμη «χοντρό» επεισόδιο. Αυτή τη φορά ανάμεσα στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, και του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μάρκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν ξεκινήσει η εισήγηση του ΚΙΝΑΛ από τον Βασίλη Κεγκέρογλου ο Κ. Μάρκου είπε σε παρακαθήμενο βουλευτή «θα περίμενα να ακούσω τον Κεγκέρογλου αλλά τα είπε ο Πλεύρης». Τότε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος φέρεται να του είπε «μιλάς εσύ που είσαι χωμένος στη διαπλοκή; Έχω πολλά ράμματα για τη γούνα σου» και αμέσως ο Κώστας Μάρκου του απάντησε «μιλάς σε εμάς για διαπλοκή εσείς που είστε ανοιχτοί», κάνοντας και άσεμνη χειρονομία.

Ακούστηκαν βαριές εκφράσεις όπως «ντροπή», «ξεφτιλισμένε», «σεβάσου την ιστορία σου» και το προεδρείο να αποβάλει τον κ. Μάρκου: «Κύριε Μάρκου, παρακαλώ βγείτε από την αίθουσα! Αυτή είναι η εντολή του προεδρείου και πρέπει να την υπακούσετε! Να βγείτε από την αίθουσα, γιατί σας είδα εγώ! Ντροπή! Ντροπή! Ντροπή!

Η μελανή περίοδος των Ναζί στη Βουλή

Φυσικά, η χειρότερη περίοδος για το ελληνικό κοινοβούλιο ήταν όταν στα έδρανά του καθόταν οι ναζί εγκληματίες της Χρυσής Αυγής. Οι απειλές, οι ύβρεις, οι απόπειρες επίθεσης έδιναν και έπαιρναν. Ωστόσο οι προκλήσεις των ναζί δεν θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στα ευτράπελα, ούτε να αποδοθούν στο εκρηκτικό του χαρακτήρα. Η βία χρησιμοποιούνταν από τους ναζί ως συστατικό στοιχείο της πολιτικής τους στρατηγικής. Με τον τσαμπουκά απέναντι στους «προδότες» και τους «εθνομηδενιστές» προσπαθούσαν να αυξήσουν το ακροατήριό τους και γι αυτό η παρουσία τους στο ελληνικό κοινοβούλιο ήταν από μόνη της μία ανατριχιαστική ιστορία.

Ο Πύρρος και οι Χρυσαγίτες

Ποιος θα ξεχάσει τον τσαμπουκά των Χρυσαυγιτών και τον «αέρα» που τους έκοψε ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας.

Ήταν στις 4 Ιουνίου του 2014, όταν στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την διάρκεια της συζήτησης για την άρση ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, ο Νίκος Μίχος του φασιστικού μορφώματος έβριζε χυδαία τον ανεξάρτητο βουλευτή Πέτρο Τατσόπουλο, ενώ έφτασε στο σημείο να κινηθεί απειλητικά εναντίον του, με τον τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Πύρρο Δήμα να ανακόπτει την πορεία του!

«Αδερφάρες», «πο@@δες», «βολεύεστε μόνο με καρότα», «καραγκιόζηδες», «αλήτες», «ξεφτιλισμένοι», φώναζαν οι τραμπούκοι χρυσαυγίτες και κάποια στιγμή ο Νίκος Μίχος σηκώθηκε από το έδρανό του και κατευθύνθηκε απειλητικά προς τον Πέτρο Τατσόπουλο.

Τότε σηκώθηκε  ο Πύρρος Δήμας και του ζήτησε να κάνει πίσω. «Κάνε πίσω τώρα! Μην τολμήσεις άλλο βήμα» ακούστηκε να του λέει.

Φρουρά, φρουρά

Σίγουρα είναι μία φράση που δύσκολα θα ξεχάσει κανείς, παρ΄όλο που από τότε έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια.

Είναι η στιγμή που ο Μάκης Μπαλαούρας σε συνεδρίαση συναρμόδιων επιτροπών στην αίθουσα της Ολομέλειας στα μέσα του 2017, επιχειρεί με τον δικό του τρόπο να κατευνάσει τα πνεύματα που είχαν οξυνθεί λόγω της κόντρας του Νίκου Δένδια και του Ηλία Κασιδιάρη.

«Το νομοσχέδιο είναι αντισυνταγματικό και απαιτούμε η διαδικασία αυτή να σταματήσει», είπε ο Κασιδιάρης την ώρα που πέρασε από μπροστά του ο ΚΕ της ΝΔ. «Όχι από μπροστά μου! Δεν βλέπεις ότι μιλάω; Τι ύφος είναι αυτό τώρα; Φύγε ρε μ@λακ@!», φώναξε με τους συναδέλφους του να σιγοντάρουν από δίπλα λέγοντας: «αφού μιλάει φύγε από μπροστά ρε!».

Κάπου εκεί λοιπόν και ενώ η αίθουσα είχε αρχίσει να βράζει, ο κ. Μπαλαούρας πήρε το λεκτικό του όπλο: «Τι είναι τώρα αυτά; Ε!ΕΕ! Φρουρά φρουρά!», είπε και συνέχισε για περίπου 7-8 φορές: «σας παρακαλώ! Φρουρά!».

Κασιδιάρης: Βούλωσε το, πήγαινε στη Μέρκελ στα τέσσερα

Ακόμη ένα έντονο φραστικό επεισόδιο με απρεπείς εκφράσεις είχε σημειωθεί το 2015 μεταξύ των τότε βουλευτών της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την έναρξη της συζήτησης για το μνημόνιο στην ολομέλεια.

Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς πήρε το λόγο, τονίζοντας εξαρχής ότι «συμπίπτει με τον Αττίλα 2 το μνημόνιο», με αποτέλεσμα ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης να σηκωθεί από τα έδρανα διαμαρτυρόμενος.

Τότε ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε γυρίσει και του είχε πει «Βούλωσέ  το γερμανοτσολιά… κάτσε κάτω χοντρέ… πήγαινε στην Μέρκελ στα τέσσερα», ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο.

Τσακαλώτος vs Βενιζέλος: «Σηκώσατε και τα πόδια!»

Στα μέσα του Ιουνίου του 2018, όταν στη Βουλή συζητούνταν οι υποχρεώσεις της χώρας προς τους δανειστές, ο Βαγγέλης Βενιζέλος και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Για ποιο λόγο η χώρα πρέπει να πετύχει μέχρι το 2022 επί ημερών άλλης κυβέρνησης πρωτογενές υπερπλεόνασμα 5,2% του ΑΕΠ; Γιατί αυτό κάνετε! Έχετε αντιστρέψει τη διαπραγμάτευση», είπε σε έντονο ύφος ο κ. Βενιζέλος με τον υπουργό να τον διακόπτει και να φωνάζει από την θέση του: «σηκώνω τα χέρια ψηλά!». «Σηκώνετε και τα πόδια δυστυχώς!», απάντησε με απόλυτη φυσικότητα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024