Στις αρχές Μαρτίου οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για την ένταξη στα πανεπιστήμια των τριετών προγραμμάτων τεχνολογικών σπουδών

Από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά φιλοδοξεί το υπουργείο Παιδείας να ξεκινήσει τη λειτουργία των νέων τριετών προγραμμάτων σπουδών που θα «εφεύρουν» ξανά τα ΤΕΙ και την ανώτατη τεχνολογική εκπαίδευση της χώρας, όπως ήδη έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» από τις 31 Δεκεμβρίου του 2020. Ετσι, το υπουργείο Παιδείας θα εντάξει τη διάταξη για τα νέα τριετή προγράμματά του στον νέο νόμο που συντάσσει τώρα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και ο οποίος αναμένεται να ανακοινωθεί ως τις αρχές του επόμενου μήνα.

Παράλληλα, λιγότερα τμήματα θα βρουν το καλοκαίρι στο μηχανογραφικό δελτίο τους οι υποψήφιοι για τα πανεπιστήμια της χώρας καθώς, όπως αναφέρουν πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ήδη γίνονται «διερευνητικές» συζητήσεις με τα ανώτατα ιδρύματα ώστε να υποδείξουν οι διοικήσεις τους τα τμήματα που δέχονται νέους και νέες με χαμηλότατες βαθμολογίες, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται και στις λίστες με τις σπουδές χαμηλότερου ενδιαφέροντος.

Στην κατηγορία αυτή πιθανότατα βρίσκονται, όπως έλεγε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, αρκετά τμήματα δασοπονίας της χώρας στα οποία πέρυσι είχαν εισαχθεί οι περισσότεροι φοιτητές και φοιτήτριές τους με βαθμούς κάτω του 6, οπότε με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που ήδη θεσπίστηκε και θα εφαρμοστεί από φέτος το καλοκαίρι θα βρεθούν χωρίς… πρωτοετείς.

«Αιώνιοι φοιτητές»

Κατά τα άλλα, προβληματισμός επικρατεί στα ΑΕΙ της χώρας που πρέπει τώρα να «τρέξουν» για την εφαρμογή του νέου νόμου. Οπως διευκρινίζεται από το υπουργείο Παιδείας, όσον αφορά τους «αιώνιους φοιτητές», για όσους βρίσκονται σήμερα εντός του «ν» ορίου των σπουδών τους (δηλαδή του προβλεπόμενου ορίου φοίτησης των τμημάτων τους τετραετούς, πενταετούς ή εξαετούς διάρκειας) ισχύει πλέον το όριο «ν+2», δηλαδή στις τετραετείς σπουδές περιθώριο συν δύο χρόνια επιπλέον και στις σπουδές άνω των τετραετών σπουδών συν τρία χρόνια. Για όσους έχουν ξεπεράσει ήδη το προβλεπόμενο όριο σπουδών, θα έχουν μπροστά τους «ν» χρόνια μέσα στα οποία πρέπει υποχρεωτικά να αποφοιτήσουν για να μη διαγραφούν, δηλαδή όσο είναι το συνολικό όριο ετών φοίτησης του τμήματός τους.

Ελεγχος

Κατά τα άλλα, οι πρυτάνεις πρέπει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να προχωρήσουν σε διαγωνισμούς για τα νέα συστήματα ελέγχου και επιτήρησης των εισόδων των κτιρίων τους, με τους πιο αισιόδοξους από αυτούς να αναφέρουν ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο είναι το νωρίτερο χρονικό όριο που μπορούν να σκεφτούν για την εφαρμογή του μέτρου. Παράλληλα, το επόμενο χρονικό διάστημα πρέπει να μελετήσουν τις περυσινές βαθμολογίες των νεοεισαχθέντων φοιτητών τους ώστε να καθορίσουν το ποσοστό της φετινής Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής τους πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων. Από την πλευρά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει σχολιαστεί σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τις διοικήσεις των ΑΕΙ ότι οι νέοι ειδικοί φρουροί τους θα έχουν προσληφθεί, εκπαιδευτεί και τοποθετηθεί στις θέσεις τους ως τις αρχές του ερχόμενου καλοκαιριού.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr