Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Προσφυγικό: Δεν αποτρέπει νέες «Μόριες» και τραγωδίες το καινούργιο Σύμφωνο Μετανάστευσης

Προσφυγικό: Δεν αποτρέπει νέες «Μόριες» και τραγωδίες το καινούργιο Σύμφωνο Μετανάστευσης

Με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης να μονιμοποιεί ουσιαστικά την παραμονή των προσφύγων στις χώρες υποδοχής, η κατάσταση στα ελληνικά νησιά (και όχι μόνο) μοιάζει ακόμα πιο δυσοίωνη την ώρα που χιλιάδες ψυχές στοιβάζονται σε μερικά τετραγωνικά, με μόνη άλλη «διέξοδο» την απέλαση.

Με το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης να μονιμοποιεί ουσιαστικά την παραμονή των προσφύγων στις χώρες υποδοχής, η κατάσταση στα ελληνικά νησιά (και όχι μόνο) μοιάζει ακόμα πιο δυσοίωνη την ώρα που χιλιάδες ψυχές στοιβάζονται σε μερικά τετραγωνικά, με μόνη άλλη «διέξοδο» την απέλαση.

Το «νέο Δουβλίνο» έχει ήδη δεχτεί τις επικρίσεις γνωστών ΜΚΟ και οργανώσεων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, ενώ δέχθηκε σφοδρή κριτική και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πέρα όμως από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νησιά και χώρες, όπως η Ιταλία και η Μάλτα, το ίδιο το δράμα των προσφύγων έρχεται αντιμέτωπο με μια Ευρώπη που έχει την πόρτα κλειστή. Αυτό δεν αφορά μόνο σε όσους καταφτάνουν με βάρκες από τα τουρκικά παράλια, αλλά και στους ανθρώπους εκείνους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου της Λιβύης και καταντούν να ζουν πεινασμένοι σε πλοία ΜΚΟ εν μέσω της Μεσογείου ή απλά να επιστρέφονται στα κολαστήρια από τα οποία προσπαθούν να ξεφύγουν.

Για όλα τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προσφέρει μια ουσιαστική λύση, δείχνοντας ότι πίσω από τη μάσκα της αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες και τις πληγείσες περιοχές βρίσκεται η μοχθηρή πραγματικότητα του συμφέροντος και της εκμετάλλευσης.

Έκκληση για επείγουσα βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά από τον ΟΗΕ

Έκκληση για επείγουσα βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στα νησιά του Αιγαίου, μεταξύ αυτών και στη νέα δομή της Λέσβου, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο διεθνής οργανισμός ζητάει να βρεθούν επαρκείς λύσεις για τους αιτούντες άσυλο, «οι οποίοι ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Τα γεγονότα στη Μόρια είναι μια ακόμα υπενθύμιση της ανάγκης που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό για να αντιμετωπιστεί η επισφαλής κατάσταση για χιλιάδες ανθρώπους στα νησιά και να επιταχυνθεί η ασφαλής και οργανωμένη μεταφορά τους σε πιο κατάλληλες συνθήκες στέγασης στην ενδοχώρα», τονίζει ο αντιπρόσωπος του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, Φιλίπ Λεκλέρκ.

Ζητάει να διασφαλιστούν «επαρκείς συνθήκες υποδοχής, πρόσβαση σε δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες ασύλου, ευκαιρίες ένταξης για όσους παίρνουν άσυλο και γρήγορες επιστροφές όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας».

Όπως εκτιμά, τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι σε όλα τα νησιά, μεταξύ των οποίων σχεδόν 2.000 στη Λέσβο, είναι επιλέξιμοι για άμεση μεταφορά στην ενδοχώρα και η μεταφορά τους θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για την ανακούφιση του υπερπληθυσμού στα κέντρα υποδοχής των νησιών.

Στο πλαίσιο αυτό η Ύπατη Αρμοστεία ζητάει από τις ελληνικές αρχές να αυξήσουν τις θέσεις στέγασης στην ενδοχώρα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και να ξεκινήσουν πάλι τις διαδικασίες ασύλου στη Λέσβο «με όλες τις απαραίτητες διαδικαστικές εγγυήσεις».

Εξάλλου, καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα παρέχοντας θέσεις μετεγκατάστασης για τους πιο ευάλωτους αιτούντες άσυλο και αναγνωρισμένους πρόσφυγες.

Σημειώνεται ότι εν όψει των πιο ψυχρών καιρικών συνθηκών, ως ενδιάμεσο μέτρο, η Ύπατη Αρμοστεία σχεδιάζει να παρέχει πακέτα με μονωτικά υλικά και ξύλινες παλέτες για τις οικογένειες που βρίσκονται σε σκηνές στη δομή του Καρά Τεπέ.

Προσωρινή λύση για τους πρόσφυγες που συνωστίζονται στη πλατεία Βικτώριας

Με σκοπό την αποφυγή συγκέντρωσης αναγνωρισμένων προσφύγων σε πλατείες της Αθήνας, όπως π.χ. στην πλατεία Βικτωρίας, το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) προχωρούν σε πιλοτική δράση δίμηνης διαμονής αναγνωρισμένων προσφύγων που εξέρχονται από τις δομές των νησιών, έως ότου βρουν πιο μόνιμη στέγη.

Η νέα πιλοτική δράση υλοποιείται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, μετά από πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος  HELIOS και θα διευκολύνει τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες να φιλοξενηθούν, σε συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης και ασφάλειας.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την ΕΕ να επανεξετάσει τη συνεργασία της με τη Λιβύη

Η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει σε έκθεσή της που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα τον φαύλο κύκλο της «απανθρωπιάς» και των «βιαιοτήτων» που υφίστανται δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη Λιβύη και προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τη συνεργασία της με τη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής.

Η Λιβύη έχει μετατραπεί σε βασικό κόμβο της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Η κρίση των προσφύγων και των μεταναστών το 2015 οδήγησε την ΕΕ να συνάψει μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με την Τουρκία για να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων στις ελληνικές ακτές. Ευρωπαϊκή υποστήριξη, που έχει επίσης προκαλέσει κατακραυγή, χορηγείται εξάλλου στη λιβυκή ακτοφυλακή ώστε να αποτρέπει τις αφίξεις στις ιταλικές ακτές.

«Η Λιβύη, χώρα η οποία σπαράσσεται από πολυετή πόλεμο, έχει μετατραπεί σε ακόμη πιο εχθρικό περιβάλλον για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που αναζητούν καλύτερη ζωή», υπογραμμίζει η Αμνηστία. «Αντί να προστατεύονται, υπομένουν φρικιαστικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και «κατηγορούνται πλέον για τη διασπορά της πανδημίας του κορονοϊού με βαθιά ρατσιστικά και ξενοφοβικά κίνητρα», συνεχίζει η ΜΚΟ.

«Παρ’ όλ’ αυτά, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της συνεχίζουν, ακόμη και το 2020, να εφαρμόζουν πολιτικές οι οποίες παγιδεύουν δεκάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε έναν φρικιαστικό φαύλο κύκλο βιαιοτήτων», στηλιτεύει η Ντιάνα Ελτάχαουι, αναπληρώτρια επικεφαλής της διεύθυνσης της Αμνηστίας που είναι αρμόδια για την περιφέρεια της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

«Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να επανεξετάσουν πλήρως τη συνεργασία τους με τις λιβυκές αρχές, και να μην τους προσφέρουν επιπρόσθετη βοήθεια παρά μόνο αν αναλάβουν αμέσως δράση για να σταματήσουν οι φρικιαστικές καταχρήσεις σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Στην έκθεση γίνεται λόγος για «δολοφονίες, εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης, βιασμούς και άλλη σεξουαλική βία, αυθαίρετες κρατήσεις, καταναγκαστική εργασία και εκμετάλλευση στα χέρια δυνάμεων της κυβέρνησης και άλλων σε κλίμα σχεδόν απόλυτης ατιμωρησίας».

«Οδηγούμενες από τη βούλησή τους να σταματήσουν τις αφίξεις με κάθε τίμημα, τα ευρωπαϊκά κράτη προσέφεραν τη βοήθειά τους στη Λιβύη (…) χωρίς αυστηρές εγγυήσεις ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα», στηλιτεύει η Αμνηστία.

Η ΜΚΟ υπογραμμίζει ακόμη ότι οι υποσχέσεις των λιβυκών αρχών ότι θα διενεργούνταν έρευνες για τα εγκλήματα σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών «δεν επέτρεψαν να αποδοθούν ευθύνες» σε οποιονδήποτε. Η δημοσιοποίηση της έκθεσης της Αμνηστίας καταγράφεται μετά την ανακοίνωση χθες Τετάρτη από τις Βρυξέλλες του «νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει ιδίως να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ώστε να επαναπατρίζονται ταχύτερα οι μετανάστες που δεν έχουν ουσιαστικά πιθανότητες να εξασφαλίσουν διεθνή προστασία. Έχει επίσης σκοπό να υπάρξει «αυξημένη αποτελεσματικότητα στις επιστροφές» τω παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, είπε χθες η Ίλβα Γιόχανσον, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024