Στο πλαίσιο της προκλητικής τακτικής της Άγκυρας, η οποία επιχειρεί να θέσει υπό διαπραγμάτευση, αδιαμφισβήτητα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ο Καλίν έθεσε ως αντικείμενο διαλόγου ζητήματα «Αιγαίου,  νησιών, θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, θέμα ερευνών και γεωτρήσεων σε αμφιλεγόμενες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου».

Τη θέση ότι έχει ξεκινήσει διάλογος με την Ελλάδα, ο οποίος θα συνεχιστεί, εξέφρασε ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου, σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Καλίν, στην τριμερή που έγινε στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας «λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις» και προανήγγειλε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.

Σχετικά με την ανατ. Μεσόγειο, ο Ιμπραχίμ Καλίν εμφανίστηκε ανοιχτός μεν σε διάλογο με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, έκανε λόγο δε για διαφιλονικούμενες περιοχές γύρω από την Κύπρο.  Σε ότι αφορά στην Αγία Σοφία ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ανέφερε ότι τα ψηφιδωτά, εξετάζεται να καλυφθούν με κουρτίνες. Παράλληλα χαρακτήρισε ιστορική την πειρατική τουρκολιβυκή συμφωνία και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν ωριμάσουν οι συνθήκες, να υπογραφούν παρόμοιες συμφωνίες και με τις άλλες χώρες.

«Στο Βερολίνο λήφθηκαν αποφάσεις – Θέλουμε να συνεχιστούν οι συναντήσεις»

Ειδικότερα ο Ιμπραχίμ Καλίν, στη συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ανέφερε ότι πριν από το τηλεφώνημα Μητσοτάκη-Ερντογάν προηγήθηκαν κάποιες διεργασίες με σκοπό την προετοιμασία του, ενώ παραδέχθηκε ότι οι επαφές συνεχίστηκαν στο Βερολίνο σε κατώτερο επίπεδο κατόπιν σχετικών εντολών που δόθηκαν, όπως μεταδίδει το sigmalive.com.

«Υπήρξε μια κινητικότητα μετά από μια περίοδο σιωπηρής διπλωματίας. Στις 26 Ιουνίου, αν δεν κάνω λάθος, ο πρόεδρός μας πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Μητσοτάκη. Φυσικά πριν από αυτό είχαν προηγηθεί διεργασίες. Και μετά τη συνομιλία (με Μητσοτάκη) -στο πλαίσιο των εντολών που λάβαμε- ξεκινήσαμε κάποιες επαφές. Και στόχος μας εκεί ήταν να επιλύσουμε τα διμερή μας ζητήματά μας με αμοιβαίες διαπραγματεύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» την τριμερή που έγινε στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας-Τουρκίας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι εκεί «λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις, ενώ προανήγγειλε ότι οι συναντήσεις θα συνεχιστούν.

«Έγινε ένα σημαντικό βήμα που θα συνεχιστεί. Λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις. Είμαστε υπέρ της συνέχισής τους εμείς. Δηλαδή να το πω έτσι, θα συνεχιστούν μια σειρά παράλληλων συναντήσεων στο πλαίσιο του συμφωνήσαμε. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτά πότε πότε η κοινή γνώμη τα επικρίνει, αλλά στην περίπτωση που κινηθούμε σε ένα πλαίσιο στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος και σεβασμού, αυτά τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν.

Αν θυμάστε, ο πρόεδρός μας είχε πει και κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό το 2004, όταν είχε υποβληθεί το σχέδιο Ανάν, ‘εμείς θα είμαστε διπλωματικά πάντοτε ένα βήμα μπροστά’. Και σε αυτό το θέμα, η αντίληψη του προέδρου μας είναι να είμαστε ένα βήμα μπροστά. Αυτό τί σημαίνει; Να είμαστε εποικοδομητικοί. Να μην κλείνουμε εντελώς τις πόρτες. Αλλά λέγοντάς το αυτό να μην περιμένει κανείς ποτέ ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει από τα δικαιώματα και συμφέροντά της. Δηλαδή εμείς θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα», σημείωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, αρκεί να υπάρχουν ηγέτες με όραμα και ισχύ, όπως πρόσθεσε.

«Το να είμαστε δέσμιοι τρίτων παραγόντων, όπως είναι η Ε.Ε. ή άλλων πολιτικών δυνάμεων, δεν θα υπάρξει όφελος», δήλωσε απορρίπτοντας την παρέμβαση τρίτων στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις.

Τα πάντα προς διαπραγμάτευση

Στο πλαίσιο της προκλητικής τακτικής της Άγκυρας, η οποία επιχειρεί να θέσει υπό διαπραγμάτευση, αδιαμφισβήτητα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ο Καλίν έθεσε ως αντικείμενο διαλόγου ζητήματα «Αιγαίου,  νησιών, θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, θέμα ερευνών και γεωτρήσεων σε αμφιλεγόμενες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου».

Όπως είπε: «Ο πρόεδρός μας επέδειξε μια πολύ εποικοδομητική στάση. Όπως ειπώθηκε, στο πλαίσιο κάποιων συγκεκριμένων όρων, μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις, να τις συνεχίσουμε. Κι εμείς τις ξεκινήσαμε υπό αυτό το πλαίσιο. Τώρα ασφαλώς υπάρχουν ζητήματα, στα οποία υπάρχει διαφορά απόψεων. Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις γι’ αυτό γίνονται, για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα δια της διπλωματίας. Εμείς κατ’ αρχήν πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα επιλύσουμε στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού. Το ζήτημα του Αιγαίου, το ζήτημα των νησιών, την υφαλοκρηπίδα, το ζήτημα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στις αμφιλεγόμενες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου. Το θέμα της εκλογής μουφτή στην Ελλάδα, το ζήτημα του τζαμιού στην Ελλάδα και όλα τα άλλα ζητήματα. Εμείς μπορούμε να τα λύσουμε άνετα με την Ελλάδα. Ως δύο γειτονικές χώρες με μια εποικοδομητική στάση, αλλά ταυτόχρονα και με μία ισχυρή ηγεσία με όραμα, μπορούμε να τα λύσουμε αυτά τα προβλήματα».

Αγία Σοφία: Κουρτίνες θα καλύψουν τα ψηφιδωτά

Αναφερόμενος στις προετοιμασίες σχετικά με την πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία ως τζαμί, ο Ιμπραχίμ Καλίν επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα είναι παρών και ότι η προσευχή θα διεξαχθεί στο ισόγειο αρχικώς.
«Ο αξιότιμος πρόεδρός μας ασφαλώς και θα συμμετάσχει, μαζί με τους πολίτες μας. Ένας αριθμός πιστών θα βρίσκεται εκεί. Άλλωστε το επιβάλλει η προσευχή της Παρασκευής. Σε πρώτο πλάνο θα γίνει η προσευχή στο ισόγειο. Για τις αγιογραφίες και τα ψηφιδωτά έχει εκπονηθεί μελέτη από τη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεών μας και το υπουργείο Πολιτισμού μας, η οποία έχει ολοκληρωθεί», είπε ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συσκότισης των αγιογραφιών με ειδικά εφέ.
«Δεν θα υπάρξει σύστημα φωτισμού. Εξετάζεται να καλυφθούν με ένα σύστημα κουρτίνας. Είναι στο τελικό στάδιο», δήλωσε.

Σε ότι αφορά, το ψηφιδωτό που κυριαρχεί στο ιερό της Αγίας Σοφίας, αυτό της εδώ και 1.500 χρόνια Πολιούχο της Πόλης, της Παναγίας Βρεφοκρατούσας, «επειδή δεν είναι στο νότιο μέρος (στο ιερό) και δεν φαίνονται την ώρα που γίνεται η προσευχή δεν υπάρχει θέμα με αυτές. Άλλωστε και ο πρόεδρός μας το έχει ήδη δηλώσει ότι όπως ήταν ακάλυπτες μέχρι σήμερα, έτσι θα συνεχίσουν και στο εξής να είναι ακάλυπτες. Θέλω να διαβεβαιώσω μετά και τις αντιδράσεις από το εξωτερικό ότι δεν θα καλυφθούν. Δεν τίθεται θέμα να καλυφθούν ή να μπει σοβάς ή να είναι καλυμμένες κατά τις επισκέψεις (των τουριστών)», είπε ο Καλίν.
Πρόσθεσε δε, ότι στο πάτωμα φυσικά θα στρωθεί χαλί. «Ετοιμάζεται, είναι σχεδόν έτοιμο. Θα το προλάβουν μέχρι την Παρασκευή. Αλλά και μετά το άνοιγμα (στις 24 Ιουλίου) θα συνεχιστούν οι εργασίες (για τη μετατροπή σε τζαμί), έχει γίνει λεπτομερής μελέτη από φίλους μας ακαδημαϊκούς», ανέφερε ο Ιμπραχίμ Καλίν, σημειώνοντας ότι κομμάτια που βρίσκονταν στην Αγία Σοφία όσο ήταν μουσείο, θα επιστραφούν στο «τζαμί».

«Στην Κύπρο υπάρχουν διαφιλονικούμενες περιοχές»

Σχετικά με την ανατ. Μεσόγειο, ο Ιμπραχίμ Καλίν εμφανίστηκε ανοιχτός μεν σε διάλογο με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής, έκανε λόγο δε για διαφιλονικούμενες περιοχές γύρω από την Κύπρο.

«Εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν, η Τουρκία δεν θα πει όχι σε συνομιλίες ή σε συμφωνία σε ένα πλαίσιο με όρους θα λαμβάνονται βέβαια υπόψη τα συμφέροντα όλων. Διότι μπορεί να υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες στο θέμα της ενέργειας και σε  αλλά οι κοινές ενέργειες θα μπορούν να συνεχίζονται. Εμείς δεν κλείσαμε τις πόρτες στις χώρες της Μεσογείου. Στην μόνη χώρα που την κλείσαμε είναι ο Ε/κ τομέας, επειδή εμείς δεν την αναγνωρίζουμε ως χώρα. Εμείς αυτό που προτείναμε είναι οι Ε/Κ να ξεκινήσουν συνομιλίες με τους Τ/Κ, να καταλήξουν σε συμφωνία για τις διαφιλονικούμενες περιοχές γύρω από το νησί. Και εδώ μπορεί να γίνουν κοινές έρευνες και γεωτρήσεις. Ή και ξεχωριστές μπορούν να γίνουν αλλά να υπάρξει παράλληλα μια συμφωνία για τη δίκαιη και ακριβοδίκαιη κατανομή των υδρογονανθράκων που θα εξορυχθούν από εκεί. Αυτή είναι μια πολύ λογική πρόταση», δήλωσε.

Σε ότι αφορά στο πειρατικό τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου υποστήριξε ότι η συμφωνία με την Λιβύη ήταν ιστορική κι ότι πρώτη φορά υπεγράφη μια τέτοια συμφωνία, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, αν ωριμάσουν οι συνθήκες, να υπογραφούν παρόμοιες συμφωνίες και με τις άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr