Παπαδόπουλος : Αργά ή γρήγορα θα γίνει μεγαλύτερος μετασεισμός στην Τουρκία
Για την πιθανότητα ενός νέου ισχυρού μετασεισμού στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό 6,8 Ρίχτερ της Παρασκευής που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 29 ανθρώπους, αλλά και για την πιθανότητα να εν λόγω ρήγμα να επηρεάσει την Ελλάδα μίλησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Για την πιθανότητα ενός νέου ισχυρού μετασεισμού στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό 6,8 Ρίχτερ της Παρασκευής που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 29 ανθρώπους, αλλά και για την πιθανότητα να εν λόγω ρήγμα να επηρεάσει την Ελλάδα μίλησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «δεν έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο εννιά μέρες μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999, προκάλεσε το σεισμό της Πάρνηθας».
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1, «έχει ενεργοποιηθεί το ρήγμα της ανατολικής Ανατολίας, από το οποίο δεν έχουμε εμπειρία κατά πόσο μπορεί να διεγείρει ρήγματα του ελλαδικού χώρου».
Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε πως κρατάει μικρό καλάθι, αφού πρόκειται για ένα ρήγμα που χρίζει διερεύνησης. «Θα έλεγα ότι είναι επιπόλαιο να έλεγα ότι θα μας επηρεάσει σίγουρα, χρειάζεται διερεύνηση» είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για τον εάν μπορούσε η σεισμική δόνηση να προβλεφθεί απάντησε πως «η έννοια της πρόβλεψης ήταν πολύ δύσκολη, οπότε δεν θα μπορούσαμε να τον είχαμε προβλέψει».
«Κίνδυνος μεγάλου μετασεισμού»
Παράλληλα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως σχεδόν 24 ώρες μετά τον μεγάλο σεισμό ο μεγαλύτερος μετασεισμός είναι αυτός των 5,1 Ρίχτερ, που συνέβη νωρίς το βράδυ του Σαββάτου.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του αυτό ίσως σημαίνει ότι το ρήγμα έχει «κλειδώσει». «Αν αυτό συμβαίνει τότε δεν πρέπει να αποκλείσουμε πολύ ισχυρό μετασεισμό» είπε και πρόσθεσε πως «αργά η γρήγορα θα γίνει μεγαλύτερος μετασεισμός. Δεν μπορούμε να ξέρουμε άμα είναι αύριο, σε μια βδομάδα ή σε ένα μήνα».
Επιπλέον τόνισε πως «πιστεύω ότι η περιοχή βρίσκεται σε κίνδυνο» και εξήγησε πως «έχει αποδειχτεί ότι οι ισχυροί μετασεισμοί βρίσκουν ευάλωτα τα κτίρια από τον κύριο σεισμό και επιδεινώνουν περισσότερο την κατάσταση».
«Η Ελλάδα είχε και θα έχει ισχυρούς σεισμούς»
Αναφορικά με την Ελλάδα, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η χώρας μας είχε και θα έχει ισχυρούς σεισμούς.
Υπογράμμισε, δε, πως παίζουν πάρα πολλοί παράγοντες ρόλος στη διαμόρφωση του τελικού αρνητικού αποτελέσματος των σεισμών.
«Η βάση της αντισεισμικής προστασίας είναι οι γερές κατασκευές» κατέληξε.
Στις 17 Ιανουαρίου, το stage του Black Temple υποδέχεται μια σειρά από ελληνικές μπάντες, που θα ερμηνεύσουν μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του David Bowie - ενώ τα decks θα αναλάβει ο Δημήτρης Παπασπυρόπουλος.
Η παράσταση Ήμερη – Η Ανατομία μιας Πτώσης, εμπνευσμένη από το έργο, τη ζωή και τη φιλοσοφία του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα, επιχειρεί μια σύγχρονη, εσωτερική ανάγνωση πάνω στην έννοια της πτώσης — σωματικής, ηθικής και υπαρξιακής.
Ο καθηλωτικός μονόλογος του Ανδρέα Φλουράκη «ΤΑΠ ΑΟΥΤ» ανεβαίνει στο ανανεωμένο Μικρό Γκλόρια. Το κείμενο ζωντανεύει στη σκηνή με τον Τάσο Κορκό στην ερμηνεία, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια υπογράφει ο Θανάσης Ισιδώρου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας