Τα hot spot της ντροπής: 30 γιατροί για 60.000 πρόσφυγες
Τρομακτική είναι η κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες στα hot spots με τις συνθήκες υγιεινής να είναι άθλιες
Τρομακτική είναι η κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες στα hot spot με τις συνθήκες υγιεινής να είναι άθλιες.
Οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας προσφύγων στη χώρα, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, είναι με λιγότερους από 30 γιατρούς και οι πρόσφυγες που διαμένουν ξεπερνούν τις 60.000.
Μέσα σε αυτή την κατάσταση το υπουργείο Υγείας επιδίδεται σε αγώνα να βρει γιατρούς και δίνει υψηλά οικονομικά κίνητρα, ευελπιστώντας ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα προσελκύσει το ενδιαφέρον τους.
Με τροπολογία που κατέθεσε στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, δίνονται σημαντικά κίνητρα για όσους γιατρούς και οδοντιάτρους εργαστούν στο πρόγραμμα Philos II, η προκήρυξη του οποίου «τρέχει» τώρα μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), σε εγκαταστάσεις προσφύγων.
Πιο συγκεκριμένα, όλοι οι γιατροί και οι οδοντίατροι που εργάζονται σε εγκαταστάσεις προσφύγων, θα λαμβάνουν τον διπλάσιο μισθό του γιατρού υπηρεσίας υπαίθρου και επιπλέον 400 ευρώ (επίδομα αγόνου) θα λαμβάνουν όσοι εργάζονται στις παραμεθόριες περιοχές της Χίου, της Λέσβου, της Σάμου, της Κω, της Λέρου και του Έβρου.
Οι ειδικευμένοι γιατροί και οδοντίατροι που εργάζονται στα Νοσοκομεία και στις δημόσιες δομές του ΕΣΥ, θα λαμβάνουν επιπρόσθετα το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης του Επιμελητή Β΄, που ανέρχεται σε 280 ευρώ μεικτά και οι άνευ ειδικότητας το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης του ειδικευόμενου ιατρού, που ανέρχεται σε 230 ευρώ.
Επιπλέον, χορηγούνται και τα λοιπά επιδόματα που προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις του ειδικού ή ενιαίου μισθολογίου (όπως οικογενειακό, μεταπτυχιακών σπουδών κ.λπ.).
Τέλος, η υπηρεσία στο πρόγραμμα αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία στο ΕΣΥ, για το ειδικευμένες ιατρούς, χωρίς την υποχρέωση να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Για τους γιατρούς άνευ ειδικότητας, η παροχή υπηρεσιών στο πρόγραμμα αναγνωρίζεται ως χρόνος εκπλήρωσης της υποχρέωσης υπηρεσίας υπαίθρου.
- Διαδικτυακό μπλακ άουτ στο Ιράν όπου κλιμακώνεται η καταστολή – Έτοιμος να επέμβει ο Τραμπ, ανταλλάσσει απειλές με την Τεχεράνη
- Νέο κέρδος για τη Λέτσε: το σχέδιο εξυγίανσης απέδωσε
- Χρυσές Σφαίρες: «One Battle After Another», «Hamnet» και «Adolescence» οι μεγάλοι νικητές της βραδιάς
- Ισραήλ: Υπέγραψε συμφωνία ασφαλείας με τη Γερμανία – Στο στόχαστρο Ιράν, Χαμάς, Χεζμπολάχ, Χούθι
- Ρεάλ Μαδρίτης: Στόχος τα 300 εκατ. ευρώ από τη φανέλα
- Κρήτη: Απολογείται σήμερα ο 54χρονος πατέρας που κατηγορείται ότι βίαζε τις κόρες του
- Δίκη υποκλοπών: Τα e-mails που «καίνε» τον Σωτήρη Ντάλα για τη συνεργασία της Krikel με τους ισραηλινούς της Elbit Systems
- Η Σαβίνα Γιαννάτου και ο πιανίστας Σπύρος Μάνεσης συναντιούνται στο Theatre Of the No
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 12.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/cristofer-maximilian-Ce3XLxac0f4-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442