Προληπτική γραμμή και υποκρισία
Θα ήταν προτιμότερο η κυβέρνηση να θέσει ένα υψηλό στόχο αύξησης των εξαγωγών και ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα που μεσοπρόθεσμα θα καταστήσει ανενεργή την όποια προληπτική γραμμή στήριξης
Ένα από τα κύρια οικονομικά θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση, τους αναλυτές και γενικότερα αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης και διαβούλευσης το τελευταίο διάστημα, είναι η ανάγκη ύπαρξης προληπτικής γραμμής στήριξης για την ελληνική οικονομία.
Η κυβέρνηση διατείνεται κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους ότι η οικονομία ομαλοποιείται ταχέως και ότι θα υπάρξει μία καθαρή έξοδος τον Αύγουστο του 2018 από το τρέχον δημοσιονομικό πρόγραμμα που θ’ αποτελεί και το τέλος των Μνημονίων.
Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση παίζει συνειδητά ή όχι με την φωτιά και αυτό μπορεί να αποδειχθεί οδυνηρό για μία οικονομία όπως η ελληνική που δεν χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια.
Η σύγκριση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία είναι ατυχής για την ύπαρξη ή όχι προληπτικής γραμμής καθώς δεν είχαν την διόγκωση του δημοσίου χρέους που είχε η Ελλάδα ούτε τόσο χαμηλή ανταγωνιστικότητα και υψηλή ανεργία.
Η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να σταθεί στα πόδια της τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στην εγχώρια ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών ώστε να δημιουργείται η απαραίτητη καταναλωτική βάση για τελικά αλλά και κεφαλαιουχικά αγαθά προς την βιομηχανία.
Θα ήταν προτιμότερο η κυβέρνηση να θέσει ένα υψηλό στόχο αύξησης των εξαγωγών και ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα που μεσοπρόθεσμα θα καταστήσει ανενεργή την όποια προληπτική γραμμή στήριξης μέσω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, παρά να διαφημίζει μία καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο χωρίς plan B αν οι αγορές κερδοσκοπήσουν μέσα από μία νέα διεθνή χρηματοοικονομική κρίση.
Τέλος, φαίνεται να παραβλέπεται ο παράγοντας των εθνικών θεμάτων με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα που μπορούν ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσουν πολιτική κρίση και οικονομική αστάθεια με πάγωμα επενδύσεων. Αν αυτό συμβεί η χώρα θα βρεθεί πολλαπλώς εκτεθειμένη και θα χρειαστεί ένα νέο ενδιάμεσο δημοσιονομικό πρόγραμμα.
Σε κάθε περίπτωση, η όποια στήριξη των θεσμών στην μεταμνημονιακή εποχή είναι καλοδεχούμενη, αλλά ως αποτρεπτικό μέτρο διαχείρισης κρίσης και όχι ως πανάκεια επίλυσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.
- Δολοφονία Καρυώτη: «Μου δώσανε φράγκα για να ομολογήσω» – Το ηχητικό που ανατρέπει την ομολογία στην υπόθεση
- Τσερνόμπιλ: Η προστατευτική κατασκευή δεν μπλοκάρει πλέον τη ραδιενέργεια οκτώ μήνες μετά το πλήγμα
- Κακοκαιρία Byron: Συναγερμός στη Λάρισα – Πλημμύρισαν τα πρώτα σπίτια από την υπερχείλιση του Ενιπέα
- Ο Μπόρζες αποθέωσε τον Ιωαννίδη μετά από το Μπενφίκα – Σπόρτινγκ
- Ποιοτική απασχόληση: Για την εργασιακή Ιθάκη… είναι μακρύς ο δρόμος
- Γιατί και πώς να παίξετε με τον σκύλο σας
- Πιο αγγλικό δεν έχει – Θα γράψουν οι Oasis το κομμάτι για την επόμενη ταινία του Τζέιμς Μποντ;
- ΗΠΑ: Υπό κράτηση 30χρονος που φέρεται να είχε τοποθετήσει βόμβες την παραμονή της επίθεσης στο Καπιτώλιο το 2021
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 06.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-eser-tokas-54876734-25854069-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442