Νέες ενστάσεις του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας για την «Αγιά-Σοφιά»
Την αντίθεσή της με την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια εξακολουθεί να εκφράζει η δημοτική αρχή της περιοχής. Και ενώ το ΣτΕ έχει «ανάψει πράσινο» για την ανέγερση της «Αγιά-Σοφιάς» στην «φυσική έδρα» της Ενωσης, ο Δήμος με νέα ανακοίνωσή του παραθέτει στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα κάποιας επιστημονικής έρευνας ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με το οποίο προκύπτουν αρκετά ερωτηματικά γύρω από το έργο και τα οποία δεν αποτυπώνονται στις υπάρχουσες μελέτες.
Την αντίθεσή της με την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια εξακολουθεί να εκφράζει η δημοτική αρχή της περιοχής. Και ενώ το ΣτΕ έχει «ανάψει πράσινο» για την ανέγερση της «Αγιά-Σοφιάς» στην «φυσική έδρα» της Ενωσης, ο Δήμος με νέα ανακοίνωσή του παραθέτει στη δημοσιότητα το αποτέλεσμα κάποιας επιστημονικής έρευνας ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, σύμφωνα με το οποίο προκύπτουν αρκετά ερωτηματικά γύρω από το έργο και τα οποία δεν αποτυπώνονται στις υπάρχουσες μελέτες.
Η ανακοίνωση του Δήμου Φιλαδέλφειας αναφέρει:
«Ο Δήμος Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας, προκειμένου να εκτιμήσει τις επιπτώσεις από την δημιουργία του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου της ΑΕΚ με την επωνυμία «Αγιά Σοφιά», ανέθεσε άνευ αμοιβής σε ομάδα ειδικών επιστημόνων στις 3 Μαρτίου την σύνταξη σχετικής έκθεσης, με έμφαση στη δυνατότητα κατασκευής σταδίου προδιαγραφών UEFA – ELITE χωρίς την αφαίρεση δασικής έκτασης από το άλσος Νέας Φιλαδέλφειας. Η ομάδα αποτελείται από τους:
• Geraint John, Καθηγητή Αρχιτεκτονικής University of Luton, Χρυσό Μετάλλιο 2014 Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής – IOC, πρώην Διευθυντή του τμήματος Αθλητισμού και Αναψυχής της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων-UIA,
• Gar Holohan, Διευθυντή του τμήματος Αθλητισμού και Αναψυχής της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων-UIA,
• Νίκο Φιντικάκη, Μέλους του Συμβουλίου της Διεθνούς Ένωσης Αρχιτεκτόνων – UIA και Δ/ντή του Προγράμματος UIA –ARES «Αρχιτεκτονική και Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»,
• Αντώνη Μαούνη, Προέδρου του Δ.Σ του Τμήματος Αττικής του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ,
• Νίκο Μπελαβίλα, Αναπληρωτή Καθηγητή Πολεοδομίας, Διευθυντή Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Μετά από αίτημα των Ειδικών Επιστημόνων ο Δήμος διοργάνωσε στις 30 Μαρτίου ειδική σύσκεψη – συνάντηση με εκπροσώπους των μελετητών και λοιπών παραγόντων του προτεινομένου σταδίου, με την ευκαιρία της οποίας ετέθησαν στη διάθεση των Ειδικών Επιστημόνων όσα στοιχεία παραδόθηκαν εκ μέρους των μελετητών και των λοιπών παραγόντων του προτεινομένου σταδίου.
Στις 22 Ιουλίου οι ειδικοί Επιστήμονες υπέβαλαν στον Δήμο πόρισμα επί του ερωτήματος που τους ετέθη.
Με το πόρισμα αυτό, το οποίο θεωρούμε ιδιαιτέρως αξιόλογο εγείρονται κρίσιμα ερωτήματα και ζητήματα τα οποία δεν αποτυπώνονται στις υπάρχουσες μελέτες και αναφέρονται σε ζητήματα :
• Αρχιτεκτονικής και Στατικής δομής του σταδίου
• Επιπτώσεων στον Αστικό ιστό
• Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής αειφορίας
• Κυκλοφορίας και ασφάλειας των θεατών και των κατοίκων της Ν. Φιλαδέλφειας σχετικά με το προτεινόμενο έργο.
Κοινοποιούμε το πόρισμα αυτό των Ειδικών Επιστημόνων με τη βεβαιότητα ότι θα συμβάλει στην αναζήτηση μιας αποδεκτής ισορροπίας μεταξύ των αναγκών της ΑΕΚ και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ν. Φιλαδέλφειας και της Ν. Χαλκηδόνας».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
- Νέες απαγωγές στη Νιγηρία – Κακοποιοί απήγαγαν χωρικούς και ζητούν λύτρα
- Η Χαμάς είναι έτοιμη να παραδώσει τα όπλα της σε μια παλαιστινιακή αρχή, «αν σταματήσει η κατοχή»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)










![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-140x85.jpg)






















![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)




















![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)












Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442