«Λανθασμένη» η εξήγηση για το ζάρωμα των δαχτύλων στο νερό
Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, ερευνητές στη Βρετανία υποστήριξαν ότι τα δάχτυλά μας ζαρώνουν στο νερό προκειμένου να μας διευκολύνουν στο πιάσιμο υγρών αντικειμένων. Όμως η επανάληψη των πειραμάτων από διαφορετική ερευνητική ομάδα απέτυχε να αναπαράγει τα αποτελέσματα. Όπως φαίνεται, το μυστήριο των ζαρωμένων δαχτύλων παραμένει.
Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, ερευνητές στη Βρετανία υποστήριξαν ότι τα δάχτυλά μας ζαρώνουν στο νερό προκειμένου να μας διευκολύνουν στο πιάσιμο υγρών αντικειμένων. Όμως η επανάληψη των πειραμάτων από διαφορετική ερευνητική ομάδα απέτυχε να αναπαράγει τα αποτελέσματα. Όπως φαίνεται, το μυστήριο των ζαρωμένων δαχτύλων παραμένει.
Οι ερευνητές του Κέντρου Μοριακής Ιατρικής Max Delbrück στη Γερμανία ζήτησαν από 52 εθελοντές με ζαρωμένα ή στεγνά δάχτυλα να πιάσουν διάφορα αντικείμενα -βόλους, βαρίδια και λαστιχένιες σφαίρες μεταξύ άλλων- με τον αντίχειρα και τον δείκτη και να τα περάσουν μέσα από μια τρύπα διαμέτρου 5 εκατοστών.
Τα αποτελέσματα του πειράματος, παραπλήσιου με το βασικό πείραμα της περυσινής μελέτης, έδειξε ότι το ζάρωμα των δαχτύλων δεν έχει καμία διαφορά ως προς την ακρίβεια και την ταχύτητα.
Καμία σημαντική διαφορά δεν βρέθηκε επίσης σε πειράματα που έλεγξαν την ευαισθησία της αφής στον δείκτη και την ευαισθησία των νευρικών απολήξεων στις δονήσεις.
Το συμπέρασμα είναι ότι το ζάρωμα των δαχτύλων δεν φαίνεται να προσφέρει εξελικτικό πλεονέκτημα στον άνθρωπο και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά στα οποία παρουσιάζεται το φαινόμενο.
Μια άλλη εξήγηση, σύμφωνα με την οποία το το δέρμα στα δάχτυλα ζαρώνει απλά επειδή απορροφά νερό, επίσης δεν ευσταθεί: προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το φαινόμενο εξαφανίζεται σε ασθενείς στους οποίους έχουν καταστραφεί τα νεύρα των δακτύλων.
Όπως φαίνεται, το μυστήριο των ζαρωμένων δαχτύλων παραμένει.
Η τελευταία έρευνα δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS ONE.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι Μαϊάμι Χιτ στο «κόλπο» για τον Αντετοκούνμπο
- Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στην έναρξη των εργασιών αποξήλωσης του δικτύου τρόλεϊ στον Πειραιά
- Μετά τις μπαταρίες λιθίου, το γραφένιο – Νέες λύσεις για αποθήκευση ενέργειας
- Νέες αιματηρές συγκρούσεις δοκιμάζουν την εύθραυστη εκεχειρία ανάμεσα σε Ταϊλάνδη και Καμπότζη
- «Μετά κλαίτε σε συνεντεύξεις Τύπου»: Τι αναφέρει ο διαιτητής του Ρεάλ – Θέλτα στο φύλλο αγώνα (pic)
- «Ο κοινωνικός αυτοματισμός δεν δούλεψε» – Σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης κατά κυβέρνησης για το αγροτικό
- Απολογισμός μετά την επέλαση Byron για τον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας
- Ουκρανία: Ο Ζελένσκι συναντά τους Ευρωπαίους μετά το νέο «καρφί» του Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)
















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442