Το Συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Ελένης Βακαλό και δίνει βήμα σε έλληνες και ξένους μελετητές, ποιητές, δημιουργούς, αλλά και στενούς συντρόφους και συνομιλητές της. Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς). Στη διάρκεια του Συμποσίου θα εξεταστούν πλευρές του έργου της Ε. Βακαλό στο πλαίσιο της ευρύτερης πρόσληψης του μοντερνισμού στην Ελλάδα, έτσι ώστε να διαφανεί η […]
Το Συμπόσιο είναι αφιερωμένο στη μνήμη της Ελένης Βακαλό και δίνει βήμα σε έλληνες και ξένους μελετητές, ποιητές, δημιουργούς, αλλά και στενούς συντρόφους και συνομιλητές της. Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς).
Στη διάρκεια του Συμποσίου θα εξεταστούν πλευρές του έργου της Ε. Βακαλό στο πλαίσιο της ευρύτερης πρόσληψης του μοντερνισμού στην Ελλάδα, έτσι ώστε να διαφανεί η ιδιαίτερη προσφορά της στην ποίηση και τη θεωρία της τέχνης, η σύνδεση των εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών απόψεών της με το ευρύτερο νεωτερικό ιδεώδες, αλλά και οι επιρροές τις οποίες έχει ασκήσει τόσο στην ποίηση όσο και στη θεωρία και ιστορία της τέχνης στη χώρας μας και διεθνώς.
Οι λειτουργίες του Συμποσίου ξεκινούν το πρωί, στις 10:30, με τους χαιρετισμούς του Διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Άγγελου Δεληβορριά, του Διευθυντή Σπουδών του Κολλεγίου Βακαλό Δανιήλ Γουναρίδη και του Υπεύθυνου του Τομέα Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου του Derby Scott Green. Ακολουθεί (11:30-13:30) η πρωινή συνεδρία με θέμα «Παιδεία και εκπαίδευση», στην οποία συμμετέχουν οι Γιάννης Παπαϊωάννου (αρχιτέκτονας, ιστορικός της τέχνης και τ. Κοσμήτορας του Κολλεγίου Βακαλό), Δημήτρης Φατούρος (Καθηγητής Αρχιτεκτονικής, τ. Πρύτανης Αρχιτεκτονικής Σχολής, ΑΠΘ) και Δημήτρης Αρβανίτης (graphic designer και art director) με συντονισμό του Παντελή Τσάβαλου (φιλόλογου, ιστορικού της τέχνης και Κοσμήτορα του Κολεγίου Βακαλό).
Η απογευματινή συνεδρία αρχίζει με τον πρώτο κύκλο (15:00-17:00) «Θεωρία, ιστορία και κριτική της τέχνης», στον οποίο συμμετέχουν οι Αντώνης Κωτίδης (Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, ΑΠΘ), Έφη Στρούζα (ιστορικός της τέχνης, τ. Πρόεδρος της AICA Hellas) και Μαρία Κακαβούλια (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ρητορικής και Αφηγηματολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο) με συντονισμό της Μαρίας Μαραγκού (τεχνοκριτικού, Προέδρου της AICA Hellas).
Το Συμπόσιο ολοκληρώνεται με το δεύτερο απογευματινό κύκλο (17:45-20:00), αφιερωμένο στην «Ποίηση» της Ε. Βακαλό, στον οποίο συμμετέχουν οι Χάρης Βλαβιανός (ποιητής, εκδότης του περιοδικού Ποιητική), Δέσποινα Ασιατίδου (φιλόλογος), Karen Emmerich (μεταφράστρια της Ε. Βακαλό στα αγγλικά, τ. ερευνήτρια του Princeton University, Επ. Καθηγήτρια Μεταφρασεολογίας Πανεπιστήμιο Κύπρου) και Cevat Capan (ποιητής, μεταφραστής της Ε. Βακαλό στα Τουρκικά και τ. Καθηγητής του Istanbul University) με με συντονισμό του Μίλτου Φραγκόπουλου (ιστορικού της τέχνης και Αναπληρωτή Διευθυντή Σπουδών του Κολλεγίου Βακαλό).
Το συμπόσιο διοργανώνεται από το Κολλέγιο Βακαλό Art & Design σε συνεργασία με τo Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (AICA Hellas).
Πρόγραμμα: Έναρξη, χαιρετισμοί: 10:30-11:20 Παιδεία και εκπαίδευση: 11:30-13:30 Θεωρία, ιστορία και κριτική της τέχνης: 15:00-17:00 Ποίηση: 17:45-20:00
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.