Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Το άρωμα της σαμπάνιας ανεβαίνει με τις φυσαλίδες

Το άρωμα της σαμπάνιας ανεβαίνει με τις φυσαλίδες

Οι μπουρμπουλήθρες της σαμπάνιας όχι μόνο γαργαλούν τη μύτη, αλλά απελευθερώνουν και όλο το άρωμα του γαλλικού αφρώδους κρασιού, αποκαλύπτει έρευνα Γάλλων και Γερμανών ερευνητών -οι μπουρμπουλήθρες απελευθερώνουν αρώματα όπως οι φυσαλίδες στα κύματα αναδίδουν τη θαλασσινή μυρωδιά.

36

Οι μπουρμπουλήθρες της σαμπάνιας όχι μόνο γαργαλούν τη μύτη, αλλά απελευθερώνουν και όλο το άρωμα του γαλλικού αφρώδους κρασιού, αποκαλύπτει έρευνα Γάλλων και Γερμανών ερευνητών.

Οι συγκεντρώσεις των αρωματικών ουσιών της σαμπάνιας είναι μεγαλύτερη στις φυσαλίδες από ό,τι μέσα στο ποτήρι, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Τη δημοσίευση υπογράφει η ομάδα του Δρ Ζεράρ Λιζέρ-Μπελέρ από το Πανεπιστημίου της Ρεμ στην περιοχή της Καμπανίας, από την οποία προέρχεται ο «καμπανίτης οίνος», δηλαδή η σαμπάνια.

Σε συνεργασία με συναδέλφους του στο Μόναχο ο Λιζέρ-Μπελέρ τοποθέτησε γυάλινες πλάκες μικροσκοπίου πάνω από ποτήρια στα οποία είχε μόλις χυθεί σαμπάνια. Τα σταγονίδια στα οποία διαλύονται οι φυσαλίδες συγκεντρώθηκαν στις πλάκες για ανάλυση.

Οι μετρήσεις με φασματογράφο μάζας υψηλής ανάλυσης έδειξε ότι τα φρουτώδη και άλλα αρώματα του αφρώδους οίνου συγκεντρώνονται σε υψηλότερα επίπεδα στις φυσαλίδες, σε σχέση με το ίδιο το ποτό.

Οι αρωματικές ουσίες ήταν γνωστές, ο ρόλος των φυσαλίδων όμως όχι.

Οι μπουρμπουλήθρες της σαμπάνιας απελευθερώνουν αρώματα όπως οι φυσαλίδες στα κύματα της θάλασσας απελευθερώνουν τη χαρακτηριστική θαλασσινή μυρωδιά, εξήγησε ο ερευνητής.

«Φυσαλίδες αέρα που παγιδεύονται σε συνθήκες θαλασσοταραχής βρέθηκαν να αυξάνουν στα αερολύματα τις συγκεντρώσεις συγκεκριμένων οργανικών υλικών κατά αρκετές τάξεις μεγέθους, σε σχέση με το ίδιο το υγρό» ανέφερε ο Λιζέρ-Μπελέρ.

Όπως εξήγησε ο ερευνητής, το φαινόμενο οφείλεται σε δύο μηχανισμούς: Πρώτον, οι φυσαλίδες αυξάνουν την επιφάνεια μέσω της οποίας μπορεί να γίνει ανταλλαγή αερίων.

Δεύτερον, οι περισσότερες από τις αρωματικές ουσίες της σαμπάνιας έχουν δύο άκρα, ένα υδρόφιλο και ένα υδρόφοβο. Για το λόγο αυτό έχουν τάση να συσσωρεύονται στις φυσαλίδες, έτσι ώστε το υδρόφοβο άκρο να μην ακουμπά το υγρό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο