Συνεχίζεται η επιδημία νόσου των «τρελών αγελάδων» στην Ιαπωνία
Η Ιαπωνία αναφέρει τη Δευτέρα το 86ο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (BSE), αυτή τη φορά σε μια γαλακτοπαραγωγική αγελάδα πέντε ετών στο νησί Χοκάιντο. Η θανατηφόρος νόσος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα το 2001.
Η Ιαπωνίααναφέρει τη Δευτέρα το 86ο κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας των βοοειδών (BSE), αυτή τη φορά σε μια γαλακτοπαραγωγική αγελάδα πέντε ετών στο νησί Χοκάιντο στα βόρεια της χώρας.
Το ιαπωνικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις επιβαιώνουν ότι πρόκειται για τη νόσο των «τρελών αγελάδων» η οποία εμφανίστηκε στη χώρα το 2001.
Η ανακοίνωση έρχεται την ώρα που αξιωματούχοι από την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ ετοιμάζονται για συνομιλίες με θέμα την άρση του ιαπωνικού εμπάργκο στο αμερικανικό βοδινό. Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ απαγορεύτηκαν το Δεκέμβριο του 2003, όταν η BSE εντοπίστηκε σε βοοειδή της χώρας.
Η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια των βοοειδών, μια θανατηφόρος εκφυλιστική ασθένεια του νευρικού συστήματος, μεταδίδεται από μολυσματικές πρωτεΐνες που δεν καταστρέφονται στο μαγείρεμα. Η ανθρώπινη μορφή της ασθένειας, παρόμοια με τη νόσο των Κρόιτσφελντ-Γιάκομπ, έχει μέχρι σήμερα σκοτώσει 160 άτομα, τα περισσότερα στη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.