Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Νέες ανακαλύψεις για τον αρχαίο θρακικό πολιτισμό από τις ανασκαφές στη Βουλγαρία

Νέες ανακαλύψεις για τον αρχαίο θρακικό πολιτισμό από τις ανασκαφές στη Βουλγαρία

«Μοναδικό εύρημα» χαρακτηρίζουν αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές στη Βουλγαρία έναν θησαυρό από χρυσό και ασήμι, που ανακάλυψαν σε θρακικό τάφο. Ο Γκεόργκι Κίτοφ και η ομάδα του είχαν πρόσφατα φέρει στο φως ένα χρυσό προσωπείο του βασιλιά Τερεσού.

71

Μοναδικό εύρημα από την κλασική αρχαιότητα χαρακτηρίζουν αρχαιολόγοι που πραγματοποιούν ανασκαφές επί βουλγαρικού εδάφους έναν θησαυρό από χρυσό και ασήμι, που ανακάλυψαν μέσα σε θρακικό τάφο. Πρόκειται για τον Γκεόργκι Κίτοφ και την ομάδα του, που είχαν πρόσφατα φέρει στο φως ένα χρυσό προσωπείο του βασιλιά Τερεσού.

Τα αντικείμενα τέχνης ανήκαν στους αρχαίους Θράκες, που έζησαν σε περιοχές που είναι σήμερα τμήματα της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της ΠΓΔΜ, της Τουρκίας και της Ελλάδας, και πιθανολογείται ότι είναι του 5ου π.χ. αιώνα, δήλωσε ο επικεφαλής των ανασκαφών, αρχαιολόγος Γκεόργκι Κίτοφ.

Ο Κίτοφ και η ομάδα του εντόπισαν έναν θάλαμο σε ένα φαρδύ τάφο στην κοιλάδα των Θρακιωτών βασιλέων στη νότια Βουλγαρία. Ο θάλαμος ήταν γεμάτος με χρυσά ασημένια και χάλκινα κοσμήματα, καθώς και με περίτεχνα κεραμικά, ανάμεσά στα οποία βρίσκονταν και τρεις μεγάλοι αμφορείς για κρασί.

«Σε μερικά από τα χρυσά κοσμήματα είναι σκαλισμένες παραστάσεις άγνωστες στη θρακική τέχνη -ένα κεφάλι ελαφιού και μεγάλα κέρατα, ένα άγριο λιοντάρι, και μαύροι άνθρωποι με φοίνικες-» δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Δεν είχαμε αρκετό καιρό να μελετήσουμε τα ευρήματα, όμως οι πρώτες εντυπώσεις είναι καταπληκτικές. Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε το κρασί στους αμφορείς, καθώς αυτό εξατμίστηκε με το χρόνο» προσέθεσε χαριτολογώντας.

Από το 2000 οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να ρίξουν φως στον λίγο γνωστό θρακικό πολιτισμό, που είναι από τους αρχαιότερους στην Ευρώπη. Τα πρόσφατα ευρήματα -όπως η χρυσή μάσκα και η χάλκινη κεφαλή- που εντοπίστηκαν φέτος το καλοκαίρι από την ομάδα του Κίτοφ σε δύο από τους 19.000 θρακικούς τάφους της Βουλγαρίας, δείχνουν ότι είχαν έναν πολύ αναπτυγμένο πολιτισμό με εκλεπτυσμένο γούστο.

Οι Θράκες δεν άφησαν γραπτά στοιχεία για τα έθιμα τους, έτσι τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι το μόνο παράθυρο για τον κόσμο τους.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο