Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Νεκρές» μέχρι το τέλος του αιώνα οι μισές από τις ομιλούμενες γλώσσες

«Νεκρές» μέχρι το τέλος του αιώνα οι μισές από τις ομιλούμενες γλώσσες

Οι μισές από τις περίπου 6.800 διαφορετικές γλώσσες που υπάρχουν σήμερα θα έχουν εκλείψει έως το τέλος του αιώνα, προειδοποιούν επιστήμονες. Η μαζική εξαφάνιση αφήνει κενά στη γλωσσολογία, την κοινωνιολογία, αλλά και την κατανόηση του εγκεφάλου.

36

Οι μισές από τις περίπου 6.800 διαφορετικές γλώσσες που υπάρχουν σήμερα θα έχουν εκλείψει έως το τέλος του αιώνα, προειδοποιούν επιστήμονες. Ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί ο γλωσσικός πλούτος των κοινωνιών που εξαφανίζονται είναι να καταγραφούν οι γραμματικοί κανόνες, τα λεξιλόγια και οι εκφράσεις τους.

Η σταδιακή εξαφάνιση των γλωσσών είναι αδύνατο να αποτραπεί, καθώς οι επιμέρους, κάποτε απομονωμένοι, πολιτισμοί, απορροφώνται από μεγαλύτερες εθνικές ή παγκόσμιες ομάδες, ανέφεραν οι επιστήμονες στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας για την Προώθησης της Επιστήμης, που πραγματοποιείται στο Σιάτλ.

«Υπάρχουν λιγότερες γλώσσες σήμερα από ό,τι πριν από ένα μήνα» είπε ο Ντέιβιντ Χάρισον του Κολεγίου Swarthmore στην Πενσιλβάνια. «Οι ανθρώπινες γλώσσες κυριολεκτικά εξαφανίζονται καθώς μιλάμε».

Όπως αναφέρει το NewScientist.com, ο Χάρισον χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τη γλώσσα «Τσάλιμ» της Σιβηρίας, η οποία σήμερα ομιλείται από ελάχιστα άτομα, όλα άνω των 45 ετών. Η γλώσσα θα πεθάνει μαζί με τον τελευταίο από αυτούς τους ανθρώπους.

Η σταδιακή εξαφάνιση των γλωσσών αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τους γλωσσολόγους και τους κοινωνιολόγους. Παράλληλα, όμως, αφήνει σημαντικά κενά και στην κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου. Η μελέτη διαφορετικών γλωσσών, επισημαίνει ο Χάρισον, έχει αποκαλύψει τεράστιες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο ο κάθε πολιτισμός αναπαριστά και ερμηνεύει τον κόσμο γύρω του. Ορισμένες γλώσσες των Ινδιάνων, για παράδειγμα, φανερώνουν μια εντελώς διαφορετική αντίληψη της έννοιας του χρόνου.

Σύμφωνα πάντως με τον Ντέιβιντ Λάιτφουτ, ερευνητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν στις ΗΠΑ, το θετικό είναι ότι οι γλώσσες που τείνουν να επικρατήσουν σε όλο τον κόσμο -κινεζικά, ισπανικά, αγγλικά- γίνονται όλο και πιο σύνθετες και πλούσιες. Ο Λάιτφουτ δεν αποκλείει μάλιστα οι επικρατούσες αυτές γλώσσες να διαχωριστούν στο μέλλον σε επιμέρους, νέες διαλέκτους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο