Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Βομβαρδισμός των νεφών με ηχητικό όπλο «αποτρέπει τη χαλαζόπτωση»

Βομβαρδισμός των νεφών με ηχητικό όπλο «αποτρέπει τη χαλαζόπτωση»

Ένα ηχοβολιστικό σύστημα σχεδιασμένο να εμποδίζει το σχηματισμό χαλαζιού στα σύννεφα δοκιμάζεται από την αυτοκινητοβιοχανία Nissan, με στόχο να προστατευτούν τα νέα οχήματα που παραμένουν έξω από το εργοστάσιο της εταιρείας στο Οχάιο.

36

Ένα ηχοβολιστικό σύστημα σχεδιασμένο να εμποδίζει το σχηματισμό χαλαζιού στα σύννεφα δοκιμάζεται από την αυτοκινητοβιοχανία Nissan, με στόχο να προστατευτούν τα νέα οχήματα που παραμένουν έξω από το εργοστάσιο της εταιρείας στο Οχάιο.

Όπως δήλωσε στο NewScientist.com ο εκπρόσωπος της Nissan Φρανκ Λίμπους, το σύστημα εκμπέμπει ηχητικούς παλμούς, έντασης 120 decibel στο επίπεδο του εδάφους, και δρα σε σύννεφα που βρίσκονται έως και 15 χιλιόμετρα μακριά.

Η συσκευή αναπτύχθηκε από την καναδική εταιρεία HailStop, με την οποία το New Scientist δεν κατάφερε να επικοινωνήσει. Ο δικτυακός της τόπος εξηγεί πάντως ότι το ηχητικό όπλο εκπέμπει κάθε έξι δευτερόλεπτα «ιονισμένα κρουστικά κύματα», τα οποία παράγονται από την ανάφλεξη ακετυλένιου. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι έχει πωλήσει 460 τέτοια συστήματα σε 16 χώρες.

Πάντως η αποτελεσματικότητα της συσκευής δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη: «Δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον φυσικό μηχανισμό με τον οποίο θα μπορούσε να δουλεύει» αναφέρει ο Φιλ Μπράουν, φυσικός νεφών στην Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας.

Το χαλάζι σχηματίζεται από νερό που παγώνει πάνω σε αιωρούμενα σωματίδια σκόνης. Τα παγωμένα σωματίδια μπορούν να διέλθουν αρκετές φορές μέσω από τα σύννεφα, λόγω των ρευμάτων αέρα, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν όλο και περισσότερα στρώματα πάγου. Οι χαλαζόκοκκοι συνεχίζουν να μεγαλώνουν έως ότου βαρύνουν αρκετά και πέσουν προς το έδαφος.

Σύμφωνα με τον Μπράουν, μια πιο διαδεδομένη μέθοδος για την αποτροπή της χαλαζόπτωσης είναι ο βομβαρδισμός των νεφών με ρουκέτες που εκρήγνηνται και απελευθερώνουν σωματίδια. Τα σωματίδια αυτά αυξάνουν τον αριθμό των χαλαζόκοκκων και έτσι περιορίζουν το τελικό τους μέγεθος. Ωστόσο ακόμα και αυτή η τεχνική παραμένει πειραματική, διευκρινίζει ο Μπράουν, και η αποτελεσματικότητά της παραμένει αναπόδεικτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Headlines:
Δείτε όλες τις Τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο