Απέτυχε η προσπάθεια του Παναγιώτη Ζαβού να κλωνοποιήσει ανθρώπους
Η γυναίκα στην οποία είχε εμφυτευθεί πρόσφατα ένα κλωνοποιημένο έμβρυο τελικά δεν έμεινε έγκυος, παραδέχτηκε την Τετάρτη ο Αμερικανός κυπριακής καταγωγής Δρ Παναγιώτης Ζαβός, αμφιλεγόμενος ειδικός σε θέματα αναπαραγωγής.
36
Η γυναίκα στην οποία είχε εμφυτευθεί πρόσφατα ένα κλωνοποιημένο έμβρυο τελικά δεν έμεινε έγκυος, παραδέχτηκε την Τετάρτη ο Αμερικανός κυπριακής καταγωγής Δρ Παναγιώτης Ζαβός, αμφιλεγόμενος ειδικός σε θέματα αναπαραγωγής.
Ο Ζαβός συνεχίζει να δέχεται από την επιστημονική κοινότητα δριμεία κριτική για τις προθέσεις του, ωστόσο δηλώνει ότι θα επαναλάβει τις προσπάθειες έως ότου πετύχει τη δημιουργία του πρώτου ανθρώπινου κλώνου.
«Επιτυχείς ή όχι, θα προσπαθήσουμε ξανά και ξανά και ξανά μέχρι να πετύχουμε» είπε στο δύσπιστο ακροατήριο της συνέντευξης Τύπου στο Λονδίνο. Για ακόμα μια φορά, αρνήθηκε να αποκαλύψει σε ποια χώρα βρίσκεται το εργαστήριό του, ποιος τον χρηματοδοτεί, ή ποια είναι η γυναίκα που επιθυμεί να γεννήσει τον κλώνο.
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Βρετανία και η Ιταλία, η κλωνοποίηση ανθρώπων με σκοπό την αναπαραγωγή έχει ήδη απαγορευτεί. Ωστόσο σε άλλα κράτη η νομοθεσία δεν καλύπτει τις τεχνολογίες κλωνοποίησης.
Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Ζαβός ανακοίνωσε στο Λονδίνο ότι είχε εμφυτεύσει ένα κλωνοποιημένο έμβρυο στη μήτρα στείρας γυναίκας 35 ετών. Το έμβρυο ήταν κλώνος του άντρα της, καθώς το γενετικό υλικό προήλθε από δικό του κύτταρο δέρματος.
Για να κλωνοποιήσουν ένα θηλαστικό, οι ερευνητές συνήθως απομονώνουν από κύτταρά του τούς πυρήνες με το γενετικό υλικό, και τους εισάγουν σε ισάριθμα απύρηνα ωάρια. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό των γονιμοποιημένων ωαρίων εξελίσσονται σε υγιή έμβρυα.
Οι προσπάθειες του Ζαβού έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όχι μόνο επειδή η αναπαραγωγική κλωνοποίηση είναι ηθικά αμφιλεγόμενη, αλλά και επειδή τα θηλαστικά που προκύπτουν από κλωνοποίηση συχνά παρουσιάζουν σοβαρές γενετικές ανωμαλίες, οι οποίες εκδηλώνονται είτε σύντομα μετά τη γέννηση είτε αργότερα στην ενήλικη ζωή.
Ο Ζαβός δήλωσε την Τετάρτη ότι «στο προσεχές μέλλον»,θα δημοσιεύσει σε επιστημονικό περιοδικό τα συμπεράσματα από τους πειραματισμούς του.
Δεν έγινε όμως πιστευτός: «Φαίνεται ότι πρόκειται για ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ, καθώς απουσιάζουν τα στοιχεία που θα επιβεβαίωναν τους ισχυρισμούς» σχολίασε ο καθηγητής Ρίτσαρντ Γκάρτνερ, επικεφαλής της ομάδας που εξετάζει το θέμα της κλωνοποίησης στη βρετανική Βασιλική Εταιρεία.
«Αν ο Δρ Ζαβός επιθυμεί να παίρνουμε στα σοβαρά τους ισχυρισμούς του, θα πρέπει να παρουσιάσει στην επιστημονική και ιατρική κοινότητα λεπτομέρειες για το τι κάνει, με ποιον συνεργάζεται, πού πραγματοποιούνται οι εργασίες και ποιος τις χρηματοδοτεί. Μέχρι τότε, παραμένουμε δύσπιστοι» είπε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καλύτερη επίθεση στο Conference League η ΑΕΚ
- Ταϊβάν: Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από άνδρα που κρατούσε μαχαίρι – Ο δράστης σκοτώθηκε σε αστυνομική καταδίωξη
- Κρήτη: 785 μετανάστες μέσα σε ένα 24ωρο – Στο Ρέθυμνο οι 545 της Αγίας Γαλήνης
- New Year’s Resolution: Με το νέο multistyler της Dyson λέμε #nomorebadhairdays για το 2026
- ΚΚΕ: Ο διπλασιασμός των παγίων στα τιμολόγια του νερού, προπομπός νέων αυξήσεων στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησής του
- Άρης: Ερωτηματικό η συμμετοχή του Γένσεν στο παιχνίδι με τον Αστέρα
- Από τα χωράφια στη γεωπολιτική: Πώς το δίλημμα «βούτυρο Vs όπλων» της ΕΕ έβγαλε τους αγρότες στους δρόμους
- «Για να είσαι επιτυχημένος πρέπει να είσαι σέξι με έναν straight τρόπο»: Ο Μπεν Γουίσοου παρατηρεί τη λίμπιντο της Νέας Υόρκης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 19.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/hessamoddin-jafari-Rjs0QP4wL9E-unsplash-128x85.jpg)












































![Πούτιν: «Η Ρωσία θα απαντήσει» στην επίθεση στο τάνκερ – Νοτιοδυτικά της Κρήτης έγινε το πλήγμα [Χάρτης]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/2025-12-19T094316Z_1939216225_RC2LJIAD5XVQ_RTRMADP_5_RUSSIA-PUTIN-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442