Με τροποποιήσεις «θεμελιώθηκε» η ανέγερση του Μουσείου Ακροπόλεως στου Μακρυγιάννη
Τη μείωση των υποστυλωμάτων, ώστε να προστατευθούν οι αρχαιότητες στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το Κέντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλίο, εγκρίνοντας ομόφωνα τη μελέτη εφαρμογής για την κατασκευή του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
43
Τη μείωση των υποστυλωμάτων, ώστε να προστατευθούν οι αρχαιότητες στο οικόπεδο Μακρυγιάννη, αποφάσισε, μεταξύ άλλων, το Κέντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλίο, εγκρίνοντας ομόφωνα τη μελέτη εφαρμογής για την κατασκευή του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Ειδικότερα, σε μία μεταμεσονύκτια συνεδρίασή του την Τρίτη, το ΚΑΣ αποφάσισε τη μείωση των υποστυλωμάτων του κτιρίου από 55 που προβλέπονταν σε 43, τα οποία θα κατανεμηθούν σε έκταση 2.500 τ.μ. ανασκαφής, την απομάκρυνση του μουσείου κατά δύο μέτρα νοτιότερα του κτιρίου Βάιλερ και την τοποθέτηση 13 υποστυλωμάτων για το προστέγαστρο του μουσείου σε ανασκαμμένη έκταση 1.200 τ.μ., έτσι ώστε στο σύνολό τους τα υποστυλώματα να καταλαμβάνουν 70 τ.μ. από τα 3.200 τ.μ. του ανασκαμμένου χώρου.
Σύμφωνα με το Βήμα την Πέμπτη, αποφασίστηκε και η απομάκρυνση ορισμένων αρχαίων καταλοίπων, το συνολικό εμβαδόν τους όμως ανέρχεται μόλις σε 5,6 τ.μ. επί των 3.200 τ.μ. της ανασκαφής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κατάλοιπα αυτά βρίσκονται σε κακή κατάσταση και δεν προσφέρουν στοιχεία για την αρχαιολογική εικόνα του χώρου.
Όπως δήλωσε η προϊσταμένη της αρμόδιας Α Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αλκηστις Χωρέμη, με αυτό τον τρόπο θεμελίωσης διασφαλίζεται «αφενός η αρχαιολογική ενότητα που θέλουμε να αναδείξουμε και αφετέρου η ευστάθεια του νέου κτιρίου, που θα στεγάσει αριστουργήματα της αρχαίας τέχνης».
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΑΣ, για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν λεπτομερώς τα ευρήματα που ήρθαν στην επιφάνεια στο πλαίσιο των ανασκαφών. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα τρία κτιριακά συγκροτήματα του 7ου π.Χ. αιώνα, τα οποία -όπως αποφασίστηκε- θα παραμείνουν ορατά και επισκέψιμα κάτω από το μουσείο.
Σύντομα, άλλωστε, θα αρχίσουν οι εργασίες της προσωρινής επίχωσής τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ακεραιότητά τους, δεδομένου ότι θα ξεκινήσει η κατασκευή των υποστυλωμάτων. Η μέθοδος της επίχωσης θεωρείται η πλέον ασφαλής για την προστασία των αρχαιοτήτων, ενώ μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες θεμελίωσης, τα αρχαία θα αποκαλυφθούν και θα αναδειχθούν.
Όλα τα μέλη του Συμβουλίου τάχθηκαν υπέρ της κατασκευής του μουσείου στη συγκεκριμένη θέση. Όπως είπε ο καθηγητής του ΕΜΠ Χαράλαμπος Μπούρας, «το οικόπεδο Μακρυγιάννη είναι η ενδεδειγμένη θέση για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Πότε θα παίξει η Σάκκαρη κόντρα στην Αντρέεβα για τον δεύτερο γύρο του Australian Open
- Ταυτοποιήθηκε με τη βοήθεια ΑΙ ο ναζί μιας από τις πιο ανατριχιαστικές φωτογραφίες του Ολοκαυτώματος
- Κίνηση στους δρόμους: Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό – Πού εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα
- Ο Κωστούλας έβαλε… φωτιά στο «X» με το «ψαλιδάκι»: «El Babinho, το αστέρι της Μπράιτον είναι εδώ» (vids)
- Σεισμός 4 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Λακωνίας
- Η Ιαπωνία σπάει ρεκόρ στους τουρίστες, με τους Κινέζους ωστόσο να της γυρνούν την πλάτη – Ο στόχος για το 2030
- Ο Κωστούλας «τρέλανε» το Νησί: Υπόκλιση από τα Μέσα στην Αγγλία για το απίθανο «ψαλίδακι» (pic, vid)
- Τραμπ για «Συμβούλιο Ειρήνης» – Επιβεβαιώνει το κάλεσμα στον Πούτιν και απειλεί τον Μακρόν
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)


















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442