Την «ποινικοποίηση» των κενών ασφάλειας σε προϊόντα λογισμικού ζητούν επιστήμονες
Οι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού θα πρέπει να θεωρούνται νομικά υπεύθυνες για τα κενά ασφάλειας των προϊόντων τους, γνωμοδοτεί στην αμερικανική κυβέρνηση η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ.
36
Την απόδοση νομικών ευθυνών στις εταιρείες λογισμικού για τα κενά ασφάλειας στα προϊόντα τους προτείνει στην αμερικανική κυβέρνηση η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ.
Η Ακαδημία έδωσε στη δημοσιότητα προσχέδιο έκθεσης για την ασφάλεια των αμερικανικών υπολογιστικών συστημάτων, η οποία συντάσσεται για λογαριασμό της κυβέρνησης, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το κείμενο, η κυβέρνηση θα πρέπει να θεσπίσει νέους νόμους, ώστε οι εταιρείες ανάπτυξης λογισμικού να θεωρούνται υπεύθυνες όταν τα προϊόντα τους θέτουν σε κίνδυνο το κοινό και τις επιχειρήσεις -όταν, για παράδειγμα, χάκερ καταφέρουν να εισβάλλουν σε υπολογιστές που τρέχουν το ελαττωματικό λογισμικό.
Όπως μεταδίδει την Τετάρτη το BBC, η έκθεση της επιτροπής επιστήμης υπολογιστών και τηλεπικοινωνιών της Ακαδημίας πιθανότητα θα τεθεί προς συζήτηση στο αμερικανικό Κογκρέσο. Αν τα μέτρα που προτείνονται γίνουν τελικά δεκτά, πολλές εταιρείες λογισμικού ίσως βρεθούν σε δύσκολη θέση.
Χαρακτηριστική περίπτωση η Microsoft, της οποίας τα προϊόντα έχουν γίνει πολλές φορές στόχος των χάκερ. Η εταιρεία πρόσφατα διαφήμιζε τα Windows XP ως «το πιο ασφαλές λειτουργικό της σύστημα που έχει κυκλοφορήσει ποτέ». Λίγους μήνες αργότερα, όμως, αναγκάστηκε να διαθέσει πακέτο αναβάθμισης του λειτουργικού, για να αντιμετωπίσει προβλήματα ασφάλειας. Η «τρύπα» στην ασφάλεια των XP θεωρήθηκε μάλιστα τόσο σοβαρή ώστε το FBΙ εξέδωσε σχετική προειδοποίηση προς τους χρήστες.
Τα θέματα ασφάλειας που έχουν κατά καιρούς ανακύψει με προϊόντα της Microsoft έχουν μάλιστα οδηγήσει ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες που προσφέρουν κάλυψη για επιθέσεις από χάκερ να ζητούν υψηλότερα ασφάλιστρα από πελάτες που χρησιμοποιούν λογισμικό της εταιρείας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ιωάννινα: Δύο οδηγοί στο νοσοκομείο έπειτα από σφοδρή σύγκρουση βαν με Ι.Χ.
- Κατώτατος μισθός: Γιατί ένας 25χρονος μπορεί να παίρνει περισσότερα καθαρά
- Συνελήφθη 24χρονος για επικίνδυνη οδήγηση στη Θεσσαλονίκη: Έτρεχε με 171χλμ/ώρα με όριο τα 80
- Σε δύσκολη θέση ο Βαλβέρδε – Οι οπαδοί της Μπιλμπάο κούνησαν λευκές πετσέτες
- Κουτσούμπας: Η διέξοδος για τις γυναίκες βρίσκεται στη σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης και των πολέμων
- Από άστεγος σε εκατομμυριούχος: Ένα ξυστό των 20 δολαρίων χάρισε 1 εκατομμύριο σε άνδρα στις ΗΠΑ
- Στο χείλος του γκρεμού η Μονακό: Μεγάλες εντάσεις, αποχωρήσεις παικτών και στο… βάθος παραίτηση Σπανούλη
- Ήπειρος: Πώς εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία μετά τα 5,3R – «Κύρια δόνηση» λέει ο Γκανάς στο in
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 0θ.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/raul-escobar-xP2-OoPaz6k-unsplash-315x220.jpg)














































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442