Πλήγμα για τις αναδυόμενες οικονομίες, το «πάγωμα» των ενισχύσεων της USAID
Ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) εκταμίευσε 44 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2023
Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να παγώσουν και ενδεχομένως να καταργήσουν την υπηρεσία USAID, το βασικό οργανισμό παροχής βοήθειας, ταρακούνησε τις χώρες που λαμβάνουν τη χρηματοδότησή της και θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερη την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, λένε οι επενδυτές.
Ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) όχι μόνο εκταμίευσε 44 δισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος 2023, αλλά «ενθαρύνει» ιδιωτικές επενδύσεις σε όλα, από την υγειονομική περίθαλψη έως τις μικρές επιχειρήσεις, και στηρίζει την πιστοληπτική ικανότητα μεγαλύτερων αναδυόμενων αγορών που δανείζονται χρήματα στις αγορές κρατικού χρέους.
Η κατάργησή της θα μπορούσε να υπονομεύσει τις επενδύσεις σε χώρες από τη Σρι Λάνκα έως τη Νότια Αφρική και να καταστήσει ακριβότερο το δανεισμό τους στις διεθνείς αγορές.
Τα χρήματα από τον οργανισμό, λένε οι επενδυτές, επιτρέπουν στις νεοσύστατες επιχειρήσεις στις φτωχότερες χώρες του κόσμου να αναπτυχθούν σε σημείο που να μπορούν να προσελκύσουν ιδιώτες επενδυτές.
Οι ενισχύσεις έχουν επιπτώσεις στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας
Αλλού, σχετικά μικρά ποσά από τα χρήματά της USAID βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για τις τράπεζες και άλλους δανειστές που επιθυμούν να επενδύσουν σε προσπάθειες επέκτασης της άρδευσης ή κατασκευής νοσοκομείων, μοχλεύοντας τα μετρητά σε εκατομμύρια άλλα.
Ο ρόλος της USAID για τις αναδυόμενες οικονομίες
Η υποστήριξή της μπορεί να ενισχύσει την ικανότητα των κυβερνήσεων να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ενισχύοντας τις οικονομίες τους, σημειώνει το Reuters.
«Έχουν όντως επιπτώσεις στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας», δήλωσε η Τζούλια Πελεγκρίνι , ανώτερη διαχειρίστρια χαρτοφυλακίου για το χρέος των αναδυόμενων αγορών στην Allianz Global Investors, αναφερόμενη στις περικοπές που επηρεάζουν και τη USAID.
Το σχεδόν ολικό πάγωμα της χρηματοδότησης της εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα και ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ήθελε να κλείσει την USAID.
Για τον Σάιμον Σουόλ , διευθύνοντα σύμβουλο της νεοσύστατης επιχείρησης Oko που επικεντρώνεται στην Αφρική – η οποία υποστηρίζεται από τη Morgan Stanley και τη Newfund Capital και διευκολύνει και σχεδιάζει την ασφάλιση καλλιεργειών για αγρότες στο Μάλι, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Ουγκάντα – ο αντίκτυπος ήταν άμεσος.
Είπε ότι η εταιρεία κινδυνεύει να κλείσει χωρίς τα χρήματα της USAID, τα οποία θα αντιπροσώπευαν, άμεσα και έμμεσα, το 80% των ταμειακών ροών της Oko φέτος.
«Δεν μπορούμε να αυξήσουμε την επένδυση που σχεδιάζαμε», χωρίς την αντικατάσταση της USAID, είπε. «Κινδυνεύουμε σε μεγάλο βαθμό να πρέπει να κλείσουμε την επιχείρηση αν δεν βρούμε εναλλακτικούς εταίρους». Οι εναλλακτικές λύσεις είναι περιορισμένες.

Η παγκόσμια ανθρωπιστική βοήθεια θα μειωθεί – Φόβοι ανθρωπιστικών καταστροφών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν το 42% του συνόλου της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρακολουθούν τα Ηνωμένα Έθνη το 2024, και άλλες χώρες έχουν επίσης επιδιώξει να μειώσουν τις δαπάνες για βοήθεια.
Οι επενδυτές ομολόγων δήλωσαν ότι παρακολουθούν στενά τις περικοπές και τις επιπτώσεις σε χώρες όπως η Αιθιοπία, ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης βοήθειας της USAID μετά την Ουκρανία.
Η χώρα της Ανατολικής Αφρικής βρίσκεται εν μέσω αναδιάρθρωσης του μοναδικού κρατικού ομολόγου της σε δολάρια και εργάζεται για να ανακάμψει από έναν εμφύλιο πόλεμο.
Πηγή: ot.gr
- Οι ΗΠΑ «σκέφτονται» να στείλουν μικρή ποσότητα ντίζελ στην Κούβα για τις ανάγκες των υποδομών ύδρευσης
- Πού οδηγούν την τιμή της ζάχαρης τα GLP-1 φάρμακα;
- Μπορεί το χαβιάρι να δώσει ώθηση στις πωλήσεις των McDonald’s;
- Πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ συγκρούστηκαν στην Καραϊβική [βίντεο]
- Οι ΗΠΑ κλείνουν το γραφείο της DEA στη Δομινικανή Δημοκρατία εξαιτίας κατηγοριών για διαφθορά
- Συμφωνία Ταϊβάν – ΗΠΑ με μείωση των δασμών και αύξηση των αγορών αμερικανικών προϊόντων
- Γουατεμάλα: Ο δημοσιογράφος Ρουβέν Σαμόρα βγαίνει από τη φυλακή και τίθεται σε κατ’ οίκον κράτηση
- Από «ζόμπι» σε γίγαντα της AI – Πώς η SK Hynix έγινε ο κρυφός σύμμαχος της Nvidia
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 13.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/jeswin-thomas-UiL3INnJzQw-unsplash-1-315x220.jpg)











![Πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ συγκρούστηκαν στην Καραϊβική [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/uss-truxtun-128x85.jpg)




























![Πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ συγκρούστηκαν στην Καραϊβική [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/uss-truxtun-315x220.jpg)




































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442