Κάπνισμα: Μειώνεται ο μέσος όρος ηλικίας των καπνιστών – Ανησυχητικά στοιχεία
Ανησυχητικά τα στοιχεία για το κάπνισμα και στην Ελλάδα
Το κάπνισμα συνεχίζει να αφορά και τις νεότερες ηλικίες παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί την τελευταία εικοσαετία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι δύο στους πέντε μαθητές, 15 με 16 ετών, στην Ελλάδα, έχουν καπνίσει έστω και μία φορά, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 41,5%, όπως αναφέρει το MEGA.
Αίσθηση ταυτόχρονα προκαλεί πως οι ανήλικοι μπορούν ανεξέλεγκτα να αγοράσουν τσιγάρα και άλλα είδη καπνιστού από περίπτερα και μίνι μάρκετ, χωρίς κανένας να τους ζητάει ταυτότητα για να εξακριβώσει την ηλικία τους.
Μακροπρόθεσμος στόχος της Κομισιόν είναι μέχρι το 2040 το τσιγάρο να αποτελεί ανάμνηση του παρελθόντος
«Όπου και να πάω μου τα δίνουν», λέει ένας ανήλικος στο MEGA. «Λέω ότι είναι για τους γονείς μου».

Ο άπιαστος στόχος για μια γενιά χωρίς κάπνισμα
Η πλειονότητα των επαγγελματιών πουλάει πακέτα τσιγάρων και καπνό σε ανήλικους αγνοώντας ακόμα και τα πρόστιμα.
«Το πρόστιμο είναι 2.000 ευρώ».
Ανησυχητικά στοιχεία
Πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την απαγόρευση του καπνίσματος σε εξωτερικούς χώρους εστίασης, παιδικές χαρές και στάσεις λεωφορείου.
Μακροπρόθεσμος στόχος της Κομισιόν είναι μέχρι το 2040 το τσιγάρο να αποτελεί ανάμνηση του παρελθόντος. Στοχεύει σε μία γενιά χωρίς τσιγάρο, οι αριθμοί όμως δείχνουν το αντίθετο.
Ο μέσος όρος ηλικίας των καπνιστών διαρκώς κατεβαίνει. Εκτός από το τσιγάρο, στη ζωή των νεότερων έχει μπει και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.
Μάλιστα πολλά παιδιά φτάνουν σε καταστήματα όπου πωλούνται ηλεκτρονικά τσιγάρα μαζί με τους γονείς τους ψάχνοντας μία εναλλακτική για να κόψουν το κάπνισμα ή για να μην το αρχίσουν.
- Λαχταράς γλυκό για πρωινό; Τέσσερις λόγοι που το εξηγούν
- Αυθαίρετα: Τελειώνει ο χρόνος για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων
- Πυροβολισμοί σε εκκλησία στο Σολτ Λέικ Σίτι – Δύο νεκροί και αρκετοί τραυματίες
- Συνταγή: Λαχανόρυζο
- Τροχαίο με σύγκρουση φορτηγών στη λεωφόρο Κηφισού – Δύο τραυματίες
- Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο και η σύζυγός του τραυματίστηκαν κατά την αιχμαλώτισή τους από τον στρατό των ΗΠΑ
- Είναι η αισιοδοξία ένα από τα «μυστικά» της μακροζωίας;
- Καιρός: Βροχές και πτώση της θερμοκρασίας την Πέμπτη – Καταιγίδες και στην Αττική
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 08.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/bent-hertema-HuhBWIfw4Kg-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442