Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το γιορτινό τραπέζι των πολιτικών αρχηγών και το ιδανικό δώρο

Το γιορτινό τραπέζι των πολιτικών αρχηγών και το ιδανικό δώρο

Πώς θα έμοιαζε άραγε κάθε φορά με διαφορετικό οικοδεσπότη, καθώς η πολιτική σκηνή τους τελευταίους μήνες έχει αλλάξει δραστικά;

Τα Χριστούγεννα είναι η πρώτη πολιτική παύση της σεζόν – και υπό αυτήν την έννοια είναι απολύτως χρήσιμα για τα κομματικά στελέχη. Φέτος έρχονται στη μέση ενός εκλογικού κύκλου που ολοκληρώνεται το ερχόμενο καλοκαίρι, σε μια κρίσιμη στροφή: μια ισχυρή κυβέρνηση και μια κατακερματισμένη προοδευτική αντιπολίτευση χαράσσουν τη στρατηγική της επόμενης φάσης, μέχρι τον κομβικό σταθμό του Ιουνίου.

Αν αυτή η πολιτική σκηνή, που έχει αλλάξει δραστικά τους τελευταίους μήνες, ήταν ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, πώς θα έμοιαζε; Μάλλον κανείς δεν θα συμφωνούσε με κανέναν, ούτε για το μενού ούτε για τη λίστα καλεσμένων.

Το κάθε κόμμα έχει διαφορετικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει, γι’ αυτό το καθένα αξίζει το δικό του τραπέζι – ώστε, σε πιο «οικογενειακό» κλίμα να τσακωθούν και να φιλιώσουν με την ησυχία τους.

Αν, λοιπόν, αυτή η φάση ήταν μια σειρά από συμβολικά, χριστουγεννιάτικα τραπέζια, με οικοδεσπότες τους αρχηγούς των κομμάτων, «ΤΑ ΝΕΑ» τα φαντάστηκαν κάπως έτσι:

Κυριάκος Μητσοτάκης

Μεταρρυθμίσεις και ωτασπίδες

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα πρέπει να μοιάζει λίγο με τραπέζι Ευχαριστιών: με απολογισμό δύο επιτυχημένες εκλογικές αναμετρήσεις, ένα 41% χωρίς να διαφαίνεται ακόμα ο βασικός αντίπαλος και μία τετραετία που ξεκινάει με καλύτερους οιωνούς από την προηγούμενη επιτρέπει μια χαλαρότητα παραπάνω.

Στο μενού, χωρούν όλοι – και οι παραδοσιακά δεξιοί και οι εκσυγχρονιστές, έτσι κι αλλιώς κανείς εξ αυτών δεν διαλέγει το μενού ή τη δοσολογία με την οποία οι δύο πυλώνες του κυβερνώντος κόμματος θα αξιοποιούνται κάθε φορά.

Σίγουρα, πάντως, όσοι κάτσουν στο τραπέζι θα σερβιριστούν μεταρρυθμίσεις: θα ξεκινήσουν με τις δομικές αλλαγές που ετοιμάζονται στην τριτοβάθμια και, ίσως, αν όλα έχουν πάει καλά, για επιδόρπιο καλοκαιρινό, αντί για παγωτό, έρθει η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Στα τραπέζια της ΝΔ οι πρώην πρόεδροι δεν χάνουν ευκαιρία να παρευρεθούν, το αν θα πουν τη γνώμη τους όμως για το φαγητό (και πόσους καλεσμένους θα επηρεάσουν) παραμένει πάντα έκπληξη.

Τι δώρο παίρνει κανείς σε έναν νικητή; Εναν καινούργιο μπλε φάκελο, από αυτούς που χρησιμοποιεί και δίνει και στους υπουργούς του. Και ωτοσπίδες: για να κλείνει τα αφτιά του στη βαβούρα εκ δεξιών, που ενίοτε φουντώνει, αλλά και για να αποφεύγει τις σειρήνες της αλαζονείας.

Νίκος Ανδρουλάκης

Χωρίς καρέκλα για ακάλεστους

Ο Νίκος Ανδρουλάκης φέτος κάνει τραπέζι που θυμίζει παλιό ΠΑΣΟΚ, ορθόδοξο και στέλνει προσκλήσεις σε όλους όσοι θα μπορούσαν να προσφέρουν στην επάνοδό του: στους πρώην προέδρους του, στα μεγαλύτερα και τα νεότερα στελέχη, στους πολίτες από το προοδευτικό Κέντρο έως την Αριστερά που αναζητούν την επόμενη αξιωματική αντιπολίτευση. Φροντίζει το κόμμα του να δείχνει όσο πρέπει ανοιχτό, έχοντας επίγνωση πως εκεί βασίζεται η επιτυχία του επόμενου βήματος για το ΠΑΣΟΚ.

Προτιμά τραπέζι με επεκτάσεις, ώστε να μεγαλώνει σταδιακά, χωρίς βιασύνη – και σίγουρα χωρίς να περιμένει να του χτυπήσουν την πόρτα, ακάλεστοι, πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που βρήκαν καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς καρέκλα γι’ αυτούς δεν έχει υπολογιστεί. Το μενού περιλαμβάνει ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία και σκληρή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση, μαγειρεύοντας τη βασική πολιτική σύγκρουση των επόμενων ετών που μετά το καλοκαίρι θεωρείται πως θα έχει χρώμα γαλαζοπράσινο.

Αν κάποιος καλεσμένος θέλει να κάνει δώρο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ιδανική θα ήταν μια σκάλα. Οχι μόνο για να ανέβει, σκαλί σκαλί, και να βάλει το αστέρι στο δέντρο, αλλά γιατί αυτόν τον τρόπο, της σταθερής ανόδου, έχει επιλέξει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για να πετύχει τον μακροπρόθεσμο στόχο του και το κόμμα να επιστρέψει στην κυβέρνηση. Τα Χριστούγεννα ενδείκνυνται, άλλωστε, για τις σχετικές ευχές.

Στέφανος Κασσελάκης

Αμερικανικό μενού και ανασύνταξη

Το τραπέζι του Στέφανου Κασσελάκη είναι μια ευκαιρία για καταμέτρηση και ανασύνταξη. Ποιοι έχουν μείνει στο κόμμα; Ποιοι θέλουν να επιστρέψουν, όπως ο Νίκος Κοτζιάς; Ολοι θα πάρουν πρόσκληση για το χριστουγεννιάτικο γεύμα, κι ας την κάνουν ό,τι θέλουν – πράγμα που σημαίνει πως ακόμα και η εσωκομματική αντιπολίτευση του Διονύση Τεμπονέρα θα είναι καλεσμένη και πρόσωπα όπως ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης θα αναλάβουν το σερβίρισμα.

Το μενού θα είναι και λίγο αμερικανικά δημοκρατικό, θα είναι και «αριστερά πατριωτικό», φράση που αναφέρεται ξανά και ξανά ως βασικός προσανατολισμός από την Κουμουνδούρου. Το ερώτημα γι’ αυτό το τραπέζι, κακά τα ψέματα, είναι μόνο ένα – /αι όχι για πόση ώρα θα μπορέσουν να κάτσουν μαζί χωρίς να τσακωθούν: θα είναι παρών ο Αλέξης Τσίπρας; Και αν είναι, θα κάθεται στο κέντρο, πλάι στον νέο πρόεδρο, ή στην άκρη, συζητώντας για τα πρόσωπα που έκλεισε να συμμετάσχουν στο Ινστιτούτο που βρίσκεται στα σκαριά;

Το ιδανικό δώρο για τον οικοδεσπότη είναι μάλλον ένας οδηγός χρήσης για τη διατήρηση του τίτλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης: θα τον βοηθούσε να καταλάβει το κόμμα του, την ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά και την ελληνική Κεντροαριστερά, που ακόμα δεν τον εμπιστεύεται στις δημοσκοπήσεις. Η πορεία, άλλωστε, δεν προβλέπεται ανέφελη.

Δημήτρης Κουτσούμπας

Χωρίς σκοτούρες και για τη νέα χρονιά

Στον Περισσό, το χριστουγεννιάτικο δείπνο του Δημήτρη Κουτσούμπα θα ήταν χορευτικό, αλλά τον τελευταίο καιρό ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ προσέχει τη μέση του. Αν σίγουρα κάτι είναι πιασμένο πάντως, αυτό είναι οι καρέκλες που περιμένουν τους διαχειριστές του σατιρικού ιστότοπου «luben», που έχουν συμβάλει στο να γίνει ο ήδη επικοινωνιακά χαρισματικός Κουτσούμπας σημείο τρέχουσας πολιτικής αναφοράς για τους νεότερους – ανεξαρτήτως αν στο τέλος τον ψηφίζουν ή όχι.

Αντιθέτως, παρότι όλες οι προοδευτικές πλευρές θα ήθελαν να περάσει κάποια στιγμή και από το δικό τους τραπέζι, ίσα να τσιμπήσει και να φύγει, οι προσκλήσεις μένουν πεταμένες στη γωνία, μαζί με αυτές από προηγούμενες χρονιές. Ο ίδιος και τα στελέχη του ΚΚΕ μάλλον ετοιμάζουν παραδοσιακό αριστερό μενού Χριστουγέννων, με αρνί, ρακή και τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, που θα μοιράσουν σε κάθε περίπτωση σε συνδικαλιστές, φοιτητές και μέλη της παλαιστινιακής κοινότητας.

Στα δώρα ο Κουτσούμπας, λόγω ιδεολογίας, μοιράζει και δεν παίρνει. Ενα βιντεάκι με τις γνωστές του ατάκες, που «πετσοκόβει» τους αντιπάλους-φιντάνια και απαγγέλλει για αραμπάδες και μαρούλια ενόψει των ερχόμενων ευρωεκλογών είναι ικανό να φτιάξει σε όλους τη διάθεση τις μέρες των Χριστουγέννων. Και είναι τόσο-όσο, ώστε να χρησιμεύσει ως υπενθύμιση πως για το ΚΚΕ το 2023 υπήρξε μάλλον μια καλή χρονιά, χωρίς παραπάνω σκοτούρες.

Αλέξης Χαρίτσης

Ρεφενέ για 11 συνδαιτυμόνες

Στη νεότευκτη Νέα Αριστερά το τραπέζι του Αλέξη Χαρίτση είναι ρεφενέ, όπως συνηθίζουν οι νεότεροι – ο καθένας φέρνει και από κάτι, αυτό που ξέρει να μαγειρεύει καλύτερα, ελπίζοντας πως η εμπειρία και η εξειδίκευση θα φτιάξουν ένα δυναμικό τραπέζι Χριστουγέννων που δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα άλλα, που και μάγειρα έχουν και μεγαλύτερο μπάτζετ. Θα θελήσουν να πειραματιστούν με συνταγές και γεύσεις που μοιάζουν με τις δικές τους αλλά τις τρώνε περισσότεροι; Το μόνο βέβαιο είναι πως το ζήτημα θα τεθεί υπό συζήτηση.

Οι καλεσμένοι είναι σίγουρα οι έντεκα βουλευτές που απαρτίζουν το σχήμα, αλλά και όποιος έχει προσφάτως αποχωρήσει στην ουσία ή στη θεωρία, με Ομπρέλες ή άλλες προοδευτικές διαθέσεις, από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια πρόσκληση πάντως έχει σίγουρα φτάσει προς την πλευρά του Πέτρου Κόκκαλη, ώστε το καλοκαίρι το φαγητό, σε οικολογικό ταπεράκι, να ταξιδέψει μέχρι τις Βρυξέλλες.

Δεν θέλουν δώρα στη Νέα Αριστερά, είναι ακόμα σε φάση οργάνωσης και συντονισμού. Ομως αν κάποιος μπορούσε να τους δώσει τον μαγικό συνδυασμό αριστερής παρακαταθήκης και ευρύτερης απεύθυνσης με βάση τον οποίο θα εξασφάλιζαν την εκλογή ενός ευρωβουλευτή (δηλαδή ένα ποσοστό πάνω από το 4%), τότε θα ήταν παραπάνω από ευχαριστημένοι – γι’ αρχή. Κι ας μην το ομολογούν ακόμη.

Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024