Κλιματική αλλαγή: Με τις πυρκαγιές να αγριεύουν, η Γαλλία απαγορεύει το κάπνισμα στα δάση
Οι πυρκαγιές ξεκινούν νωρίτερα από ό,τι στο παρελθόν, γίνονται πιο συχνές και πιο δύσκολες στην καταπολέμησή τους
Στο πλαίσιο νέου νόμου για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές που φουντώνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής, η Γαλλία θα απαγορεύσει το κάπνισμα σε όλες τις δασικές εκτάσεις στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με 197 ψήφους υπέρ και μηδέν κατά νομοσχέδιο που είχε ήδη εγκρίνει η Γερουσία για την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Τροπολογία του κειμένου απαγορεύει το άναμμα τσιγάρου κοντά σε δασικές εκτάσεις όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι υψηλός, αναφέρει το Associated Press.
Οι πυρκαγιές έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς αντιπυρική περίοδος επεκτείνεται πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες, τουλάχιστον στις νότιες περιοχές της χώρας. Οι ξηρασίες που χτύπησαν πέρυσι τη Γαλλία επιδεινώθηκαν από τις περιορισμένες βροχοπτώσεις του περασμένου χειμώνα, αφήνοντας τα ξηρά δάση πιο ευάλωτα.
Η απαγόρευση του καπνίσματος έρχεται να συμπληρώσει προηγούμενο νόμο που απαγορεύει το άναμμα φωτιάς σε απόσταση 200 μέτρων από δασικές εκτάσεις. Στόχος είναι να περιοριστεί ο κίνδυνος από τα αναμμένα τσιγάρα, μια συχνή αιτία πυρκαγιάς, ειδικά σε ξηρές συνθήκες.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το 90% των δασικών πυρκαγιών στη Γαλλία οφείλονται σε ανθρώπινες δραστηριότητες.
Η Γερουσία και η Εθνοσυνέλευση θα συνεχίσουν τώρα να εργάζονται στο νομοσχέδιο πριν από την υιοθέτησή του.
Οι πυρκαγιές αποτελούν ανέκαθεν σημαντικό πρόβλημα για τη Γαλλία, μια από τις πιο δασωμένες χώρες της Ευρώπης.
Σε όλη την Ευρώπη, και κυρίως στον νότο, οι πυρκαγιές ξεκινούν νωρίτερα από ό,τι στο παρελθόν, γίνονται πιο συχνές και πιο δύσκολες στην καταπολέμησή τους, καθώς η θερμοκρασία στη Μεσόγειο ανεβαίνει ταχύτερα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο και βρίσκεται σχεδόν 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
- Ευλογιά προβάτων: Τα ποσά και οι δικαιούχοι των αγροτικών αποζημιώσεων για το χαμένο εισόδημα
- «Οι εθελοντές είναι συχνά οι πρώτοι που δρουν σε στιγμές κρίσεων»
- H Κυπριακή Ομοσπονδία καλεί τον Ολυμπιακό να παίξει στη Λεμεσσό αντί για το ΣΕΦ
- Θρήνος στην κηδεία του 24χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Λούτσα
- «Φως στο Τούνελ»: Αποκαλυπτικά στοιχεία για δύο σκοτεινές υποθέσεις
- «Φαίνεται τόσο υπέροχος» – Ο Τζακ Νίκολσον σε σπάνια φωτογραφία με τα παιδιά του (και σε τρελή φόρμα)
- Τι είπε ο Σπανούλης για τη μεγάλη νίκη επί της Παρί και τη μεταγραφή του Τζόσεφ
- Κικίλιας: «Η ασφάλεια των επιβατών είναι πρώτα και πάνω από όλα» – Τι είπε για αγρότες και Τσίπρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442