Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νιγηρία: Αστρονομικό το κόστος αντιμετώπισης της ρύπανσης από την εξόρυξη πετρελαίου

Νιγηρία: Αστρονομικό το κόστος αντιμετώπισης της ρύπανσης από την εξόρυξη πετρελαίου

Το Δέλτα του Νίγηρα μαστίζεται από ρύπανση, συγκρούσεις και διαφθορά, προβλήματα που συνδέονται με τη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου.

Η φτωχή Νιγηρία θα χρειαστεί 12 δισεκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσει τις διαρροές πετρελαίου που συνεχίζονται εδώ και δεκαετίες στη νότια επαρχία Μπαγέλσα, εκτιμά νέα έκθεση, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στις ξένες πετρελαϊκές εταιρείες Shell και Eni.

Η Μπαγέλσα είναι μια από τις κύριες πετρελαιοπαραγωγές πολιτείες στο Δέλτα του Νίγηρα, μια περιοχή που μαστίζεται από ρύπανση, συγκρούσεις και διαφθορά, προβλήματα που συνδέονται με τη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου.

Οι πετρελαιοβιομηχανίες που επιχειρούν στη Νιγηρία έχουν δεχθεί πολυάριθμες προσφυγές για τις διαρροές στο Δέλτα του Νίγηρα, τις οποίες αποδίδουν σε βανδαλισμούς αγωγών και κλοπές πετρελαίου για παράνομα διυλιστήρια.

Η Πολιτειακή Επιτροπή Πετρελαίου και Περιβάλλοντος της Μπαγέλσα ξεκίνησε έρευνα το 2019 για τις επιπτώσεις της ρύπανσης, εξετάζοντας δεδομένα των εταιρειών αλλά και δείματα αίματος των κατοίκων.

Η έκθεση της επιτροπής διαπιστώνει μεταξύ άλλων ότι τοξικοί ρύποι μετρώνται σε επίπεδα πολύ πάνω από τα ασφαλή όρια σε δείγματα εδάφους, υδάτων και αέρα καθώς και στο αίμα των κατοίκων.

Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, χημικά εγκαύματα και βλάβες στους πνεύμονες είναι μερικές από τις δυνητικές συνέπειες.

Η ρύπανση από πετρέλαιο είναι παντού ορατή στο Δέλτα του Νίγηρα (Reuters)

«H έκθεση εντοπίζει αποτυχίες στρατηγικής, απόκρισης και αποκατάστασης από τις εταιρείες πετρελαίου» αναφέρει η επιτροπή.

Εκπρόσωπος της Shell δήλωσε πως η εταιρεία δεν έχει λάβει την έκθεση και δεν μπορεί να σχολιάσει. Εκπρόσωπος της Eni υποστήριξε ότι οι η εταιορεία έλαβε μέτρα για όλα τα περιστατικά διαρροών, τα οποία απέδωσε σε κλοπές πετρελαίου που διοχετεύεται σε παράνομα διυλιστήρια και παράνομες εξαγωγές.

Το φυσικό αέριο που εξορρύσει η Eni στη Νιγηρία υγροποιείται και διατίθεται σε τοπικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, είπε ο εκπρόσωπος, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Eni εφαρμόζει τις διεθνώς αναγνωρισμένες περιβαλλοντικές πρακτικές «χωρίς διακρίσεις μεταξύ χωρών».’

Μολυσμένα νερά δίπλα σε παράνομο διυλιστήριο στη Μπαγέλσα σε φωτογραφία του 2012 (Reuters)

Σύμφωνα όμως με την έκθεση, οι επιχειρήσεις περιβαλλοντικής αποκατάστασης που αναλαμβάνουν οι εταιρείες συχνά δεν εκτελούνται σωστά με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω ρύπανσης του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα.

Η επιτροπή χρησιμοποίησε μοντέλο του ΟΗΕ για να υπολογίσει το κόστος αποκατάστασης στο Μπαγέλσα και εκτίμησε ότι «ο καθαρισμός θα κοστίσει 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος 12ετίας».

Στην περιοχή πραγματοποιείται ήδη πρόγραμμα αποκατάστασης, ύψους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, στο οποίο συμμετέχει το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP).

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024