Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό

Γαλλία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό

Καθημερινό φαινόμενο είναι πια οι διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό στην Γαλλία.

Καζάνι που βράζει θυμίζει η κατάσταση στην Γαλλία, με αφορμή το συνταξιοδοτικό. Οι Γάλλοι βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για τις ρυθμίσεις που φέρνει η κυβέρνηση με το νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο. Παρόλα αυτά, οι συγκεντρώσεις πρόκειται να ενταθούν με τον νέο γύρο απεργιών και διαμαρτυριών που έχει προκηρυχθεί την Πέμπτη.

Από την άλλη πλευρά, στην Βουλή η κυβέρνηση κατάφερε να αντέξει τις δύο προτάσεις μομφής που κατατέθηκαν, επειδή ο Μακρόν επέλεξε να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση και να περάσει το συνταξιοδοτικό άνευ ψήφου.

Κλιμακώνεται η ένταση

Η ένταση κλιμακώνεται μετά τις διαδηλώσεις που ξέσπασαν τη Δευτέρα με τους διαδηλωτές να φεύγουν από την πλατεία Vauban και να κατευθύνονται σε κοντινές γειτονιές, όπου κάποιοι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και σκουπίδια.

Ακόμη, η κυλιόμενη απεργία από υπαλλήλους στην καθαριότητα στο Παρίσι έχει οδηγήσει στη δημιουργία βουνών από απορρίμματα καθιστώντας την ατμόσφαιρα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Τα πράγματα πρόκειται να χειροτερέψουν με τις νέες διαδηλώσεις και απεργίες που έχουν προκηρυχθεί για την ερχόμενη Πέμπτη.

Τι ανέφερε ο Μακρόν σε σύσκεψη στα Ηλύσια Πεδία

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι δεν προτίθεται ούτε να διαλύσει την Εθνοσυνέλευση, ούτε να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ούτε να προκηρύξει δημοψήφισμα για να σβήσει την λαϊκή διαμαρτυρία, δήλωσαν στο AFP πρόσωπα που συμμετείχαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Ούτε διάλυση, ούτε ανασχηματισμός, ούτε δημοψήφισμα», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στην οποία συμμετείχαν κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης και στελέχη του στρατοπέδου Μακρόν.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε μεταρρυθμίσεις «με λιγότερους νόμους και περισσότερες ρυθμίσεις» όταν δεν εξασφαλίζεται απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση», εξήγησε η πηγή του προεδρικού στρατοπέδου.

Αστυνομικός άφησε αναίσθητο διαδηλωτή με μία μπουνιά

Όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο από το Παρίσι, ο αστυνομικός χτυπά με μπουνιά τον διαδηλωτή και τον αφήνει αναίσθητο. Στο βάθος μάλιστα φαίνονται και άλλες διαμάχες μεταξύ στελεχών της αστυνομίας και ανθρώπων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με μαρτυρίες , ο διαδηλωτής παρέμεινε αναίσθητος για περίπου πέντε λεπτά μετά το χτύπημα που δέχθηκε από τον αστυνομικό. Ο επικεφαλής της αστυνομίας στο Παρίσι, Λοράν Νουνιέζ, έχει δηλώσει ότι θα γίνει έρευνα για το περιστατικό.

Όρθια η κυβέρνηση από τις προτάσεις μομφής

Η Κυβέρνηση της Μπορν κατάφερε να μην ναυαγήσει από τις δύο προτάσεις μομφής που είχαν κατατεθεί εναντίον της, επειδή προσέφυγε στο άρθρο 49:3 του Συντάγματος ώστε να περάσει την αμφιλεγόμενη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθούσε, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση – η μία ξεκάθαρα, η άλλη οριακά.

Η πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η Εθνική Συσπείρωση, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, δεν είχε εξαρχής καμία ελπίδα. Συγκέντρωσε μόνο 94 ψήφους, έξι περισσότερες από τους βουλευτές που διαθέτει. Λίγο νωρίτερα, ωστόσο, συνολικά 278 βουλευτές, μόλις εννέα λιγότεροι από όσους χρειάζονταν για την απόλυτη πλειοψηφία, υπερψήφισαν τη «διακομματική» πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η κεντρώα ομάδα Liot, και είχε συνυπογράψει η Nupes, η συμμαχία της Αριστεράς.

Βέβαια, δεν παύει να είναι πύρρειος η νίκη του Μακρόν καθώς δύο στους τρεις Γάλλους, ποσοστό 68%, δήλωναν στους δημοσκόπους πως νιώθουν οργισμένοι με την προσφυγή στο άρθρο 49:3, και πως ήθελαν να περάσει μία πρόταση μομφής, ώστε να πέσει η κυβέρνηση Μπορν.

Δείτε βίντεο από τα επεισόδια

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024