Κινητή Τηλεφωνία: Μπλόκο στις κινεζικές Huawei και ZTE και στα γερμανικά δίκτυα
Οιι πάροχοι θα υποχρεωθούν να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό για λόγους ασφάλειας.
Λόγω ανησυχίας για κίνδυνο υποκλοπής δεδομένων από την Κίνα, η Γερμανία σχεδιάζει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ και να απαγορεύσει στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να χρησιμοποιούν εξοπλισμό των κινεζικών εταιρειών Huawei και ZTE στα δίκτυα 5G.
Η απαγόρευση που ετοιμάζει το Βερολίνο θα καλύπτει και τα υφιστάμενα δίκτυα, κάτι που σημαίνει ότι οι πάροχοι θα αναγκαστούν να ξηλώσουν και να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό κινεζικής κατασκευής, γράφει η Zeit Online επικαλούμενη κυβερνητική πηγή.
«Είναι μια ένδειξη ότι η γερμανική κυβέρνηση μπορεί επιτέλους να παίρνει στα σοβαρά τους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια που συνδέονται με την Κίνα» σχολίασε στο Reuters ο Νόα Μπάρκιν της εταιρείας Rhodium Group, ο οποίος ειδικεύεται στις σινο-γερμανικές σχέσεις.
Προειδοποίησε πάντως ότι «το γερμανικό δίκτυο 5G είναι εξαρτημένο από τους κινέζους προμηθευτές. Θα χρειαστούν χρόνια για να αλλάξει αυτό».
Το γεγονός ότι η Huawei και η ZTE είναι αναγκασμένες να υπακούν στο κινεζικό καθεστώς δημιουργεί ανησυχίες για κατασκοπεία ή και σαμποτάζ στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Η Βρετανία και η Σουηδία είναι μέχρι στιγμής οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που απαγορεύουν τον κινεζικό εξοπλισμό σε κρίσιμα στοιχεία των υποδομών τους.
Η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες και αποδίδει τις απαγορεύσεις σε προστατευτισμό που ευνοεί τις Δυτικές εταιρείες.
Η απαγόρευση που ετοιμάζει η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να περιορίζεται σε εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε κεντρικές λειτουργίες των δικτύων. «Αυτή τη στιγμή όμως είναι ασαφές ποια είναι τα κρίσιμα εξαρτήματα. Θα πρέπει να κατονομαστούν από τις αρχές» επισήμανε ο Τόρσεν Μπένερ, διευθυντής του Global Public Policy Institute στο Βερολίνο.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Strand Consult στις γερμανικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, τα γερμανικά δίκτυα 5G βασίζονται σε εξοπλισμό της Huawei περισσότερα από ό,τι τα δίκτυα 4G, παρά το γεγονός ότι οι πάροχοι αποφεύγουν την εταιρεία.
Σύμφωνα με την Zeit Online, το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών και οι υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας ερευνούν εδώ και μήνες τη χρήση ύποπτου κινεζικού εξοπλισμού στα δίκτυα 5G.
Τον περασμένο μήνα, η γερμανική κυβέρνηση αδυνατούσε να απαντήσει σε ερώτηση που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο για τον αριθμό των συσκευών Huawei που χρησιμοποιούνται σε δίκτυα 5G.
Στο μεταξύ, η Βρετανία παρέτεινε κατά σχεδόν έναν χρόνο, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023, την προθεσμία που έχει δώσει στους παρόχους προκειμένου να αφαιρέσουν εξοπλισμό και λογισμικό της Huawei από βασικές λειτουργίες δικτύου.
Μέχρι το 2027 τα βρετανικά δίκτυα 5G θα πρέπει να είναι πλήρως απαλλαγμένα από υλικό της Huawei.
- Νότια Κορέα: Καταδικάζει την ανάρτηση πανό στη ρωσική πρεσβεία με το μήνυμα «η νίκη θα είναι δική μας»
- Ιράν: «Ενθαρρυντικά μηνύματα» από τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις βλέπει ο πρόεδρος Πεζεσκιάν
- Η Κίνα αξιολογεί την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και καλεί τις ΗΠΑ να άρουν τους «μονομερείς» δασμούς
- Μεξικό: Ο ρόλος των ΗΠΑ στην επιχείρηση εξόντωσης του βαρόνου ναρκωτικών Ελ Μέντσο
- Αλβανία: Η άνοδος και η πτώση της Air Albania – Η σιωπηλή μονομαχία με την Turkish Airlines
- Ρωσία: Ο Πούτιν θεωρεί «ύψιστη προτεραιότητα» την ανάπτυξη των πυρηνικών δυνάμεων της χώρας
- Βενεζουέλα: Αποφυλακίστηκαν άλλοι 23 πολιτικοί κρατούμενοι βάσει του νόμου περί αμνηστίας
- Μεξικό: Οι ΗΠΑ προτρέπουν τους Αμερικανούς «να παραμείνουν σε ασφαλή καταφύγια»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-146x85.jpg)

![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 23.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/franz-nawrath-0vk_5JmDDZw-unsplash-315x220.jpg)


















































![Δόθηκε στην πυρά ο καρνάβαλος: Φαντασμαγορικά σκηνικά στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/karnavali_patra_2026_lixi-1200x700-315x220.jpg)
























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442