Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρωσία: Βασανιστήρια με άγνωστη ένεση καταγγέλλει δημοσιογράφος

Ρωσία: Βασανιστήρια με άγνωστη ένεση καταγγέλλει δημοσιογράφος

«Δεν θυμάμαι καθόλου τρεις μέρες από τη ζωή μου».

Στη φυλακή θα οδηγηθεί μία Ρωσίδα δημοσιογράφος, η οποία καταδικάστηκε από το περιφερειακό δικαστήριο στην πόλη της Σιβηρίας, Μπαρναούλ, επειδή κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν για σφαγή αμάχων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Daily Mail η 44χρονη Μαρία Πονομαρένκο καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκιση για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Επιπλέον το δικαστήριο της απαγόρευσε  να εργάζεται ως δημοσιογράφος για πέντε χρόνια μετά την αποφυλάκισή της.

Η 44χρονη με μήνυμα στον λογαριασμό της στο Telegram είχε κατηγορήσει τις ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις ότι βομβάρδισαν τον Απρίλιο του 2022, το θέατρο – καταφύγιο αμάχων στη Μαριούπολη για το οποίο η Μόσχα είχε κατηγορήσει τους δυτικούς συμμάχους.

«Είναι αδύνατο να μείνεις σιωπηλός, γνωρίζοντας τον θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων. Οι υγιείς άνθρωποι είναι υπέρ της ειρήνης», είχε γράψει χαρακτηριστικά.

Η συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία από το κλουβί

Μετά την ανάγνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου η 44χρονη σε μία συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία μέσα από το κλουβί στο οποίο βρισκόταν, εξαπέλυσε «κεραυνούς» και μύδρους κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Κανένα ολοκληρωτικό καθεστώς δεν ήταν ποτέ τόσο ισχυρό όσο πριν καταρρεύσει…», είπε αρχικά και συμπλήρωσε πως έχει καταπατηθεί το δικαίωμά της στην ελευθερία της έκφρασης, το οποίο απορρέει από το Σύνταγμα.

«Αν είχα διαπράξει πραγματικό έγκλημα, τότε θα μπορούσα να ζητήσω επιείκεια, αλλά…δεν το έκανα. Για να αποδείξω την αθωότητά μου, θα διαβάσω το Σύνταγμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο για «δεσποτισμό», ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα να φτωχαίνει η Ρωσία με την κατασπατάληση χρημάτων και πόρων που «ξεσκίζουν» τη χώρα.

«Ο πατριωτισμός είναι η αγάπη για την πατρίδα και η αγάπη για την πατρίδα κάποιου δεν θα πρέπει να εκφράζεται ενθαρρύνοντας το έγκλημα. Η επίθεση στον γείτονά σου είναι έγκλημα», συμπλήρωσε.

«Ο πόλεμος του Πούτιν είναι σαν να φτύνει στα μούτρα των ηρώων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», συνέχισε.

Ένεση με άγνωστη ουσία

Μάλιστα μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου η ίδια μίλησε στο RusNews και δήλωσε πως ποινή φυλάκισης είναι ένα «κομμάτι ψωμί από το τραπέζι του κυρίου Πούτιν».

Όπως κατήγγειλε η Πονομαρένκο πριν δικαστεί διατάχθηκε να περάσει από ψυχιατρική «αξιολόγηση» σε ασφαλή εγκατάσταση.

Εκεί όπως υποστηρίζει δύο φορές άνδρες φύλακες της έκαναν ένεση με άγνωστη ουσία και δεν θυμάται τίποτα για τρεις ημέρες.

«Ζήτησα προσωπικά ρούχα, μαχαιροπίρουνα, σερβιέτες και βασικά είδη καθαριότητας. Μου έκαναν μετά βίαια ένεση με κάποια άγνωστη ουσία», είπε αρχικά.

«Θα έπρεπε να με ηρεμήσει – το αποτέλεσμα είναι ότι δεν θυμάμαι καθόλου τρεις μέρες από τη ζωή μου.. Ξέρετε πώς το κάνουν; Τρεις νεαροί άντρες από τη σωφρονιστική υπηρεσία σε πιέζουν από τα πόδια και τα χέρια σε ένα κρεβάτι. Τότε μια νοσοκόμα κάνει την ένεση. Ενώ συνέβαινε αυτό, η συγκρατούμενή μου εκδιώχθηκε από το κελί», κατήγγειλε ακόμα η 44χρονη.

Το πιο πρόσφατο θύμα «τιμωρητικής ψυχιατρικής»

Η συγκεκριμένη απόφαση ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά σημαντικών αποφάσεων από τη νέα νομοθεσία, η οποία έχει ως στόχο την ενοχοποίηση όσων ασκούν κριτική στη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την ομάδα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Myagkaya Sila» η Πονομαρένκο είναι το πιο πρόσφατο θύμα της λεγόμενης «τιμωρητικής ψυχιατρικής», η οποία αναβιώνει στη σύγχρονη Ρωσία για να πολεμήσει τους ανθρώπους που αντιτίθενται στο καθεστώς.

Μία πρακτική η οποία σύμφωνα με τη συγκεκιρμένη ομάδα ήταν συνηθισμένη στη σοβιετική εποχή.

«Το πιο απαίσιο είναι ότι αυτή η πρακτική μπορεί να μετατρέψει έναν υγιή άνθρωπο σε ψυχικά άρρωστο», συμπλήρωσε η Myagkaya Sila. «Αυτό που συνέβη στη Μαρία στην κλινική είναι βασανιστήρια πλήρους κλίμακας», πρόσθεσε.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024