Η Σουηδία απέλασε μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στην Τουρκία
Σύμφωνα με τουρκικά μέσα, οδηγήθηκε σήμερα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης
Μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) που είχε καταδικαστεί στην Τουρκία, απελάθηκε από τη Σουηδία και επέστρεψε στη διάρκεια της νύχτας στην Κωνσταντινούπολη, όπως μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Μαχμούτ Τατ είχε καταδικαστεί στην Τουρκία σε φυλάκιση 6,5 ετών ως μέλος του PKK, το οποίο Άγκυρα και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν χαρακτηρίσει «τρομοκρατική οργάνωση».
Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Ερντογάν «βολεύτηκε» με τη βομβιστική επίθεση, αλλά και γιατί ανησυχεί πραγματικά
«Αφού συνελήφθη από τη σουηδική αστυνομία και οδηγήθηκε στο κέντρο κράτησης στη Μέλνταλ, μεταφέρθηκε στην Τουρκία με αεροπλάνο» μετέδωσε το Anadolu.
Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah και το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο Τατ οδηγήθηκε σήμερα σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης.
Το Anadolu ανέφερε ότι ο άνδρας, ο οποίος έφθασε στη Σουηδία το 2015 για να διαφύγει από την εκτέλεση της ποινής του, είχε καταθέσει εκεί αίτημα ασύλου το οποίο όμως «απορρίφθηκε».
Η τύχη ορισμένων Κούρδων υπηκόων της Τουρκίας που έχουν εξοριστεί ή καταφύγει στη Σουηδία και, σε μικρότερο βαθμό, στη Φινλανδία, είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων με την Άγκυρα, καθώς οι δύο σκανδιναβικές χώρες προσπαθούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία μπλοκάρει τη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας από τον Μάιο ζητώντας την απέλαση πολλών από αυτούς, οι οποίοι κατηγορούνται ως συμπαθούντες ή μαχητές κουρδικών κινημάτων που κατατάσσονται στις «τρομοκρατικές οργανώσεις» στην Τουρκία ή ως προσκείμενοι του κινήματος του ιερωμένου Γκιουλέν που υποστηρίζουν οι αρχές ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Η άφιξη μιας νέας κυβέρνησης στη Σουηδία διεύρυνε, ωστόσο, πρόσφατα αυτές τις ανταλλαγές και αυτή την εβδομάδα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας εκτίμησε πως οι δύο χώρες έχουν κάνει «θετικά βήματα».
«Η νέα κυβέρνηση στη Σουηδία είναι πιο αποφασισμένη από την προηγούμενη και το υποδεχόμαστε αυτό με ικανοποίηση» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Έκαναν νομοθετικές αλλαγές και όλο αυτό συνιστά θετική πρόοδο» είπε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στο Βουκουρέστι, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.
- Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει τη Γη – Τι μπορεί να προκαλέσει
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)






























![Καραμπόλα περισσότερων από 100 αυτοκινήτων στο Μίσιγκαν – Οδηγοί παραμένουν εγκλωβισμένοι στα οχήματα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/michigan-visibility-315x220.jpg)
































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442