ΗΠΑ : Από φυσικά αίτια ο θάνατος του αστυνομικού κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο
Οι πρώτες αναφορές, που αργότερα κρίθηκαν ανακριβείς, έκαναν λόγο για χτύπημα που δέχτηκε ο Σίκνικ με έναν πυροσβεστήρα
Ο αστυνομικός, ο οποίος πέθανε έπειτα από την εισβολή οπαδών του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο υπέστη δύο εγκεφαλικά, ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο ιατροδικαστής της πόλης Ουάσιγκτον.
Ο Μπράιαν Σίκνικ είναι ένας από τους πέντε ανθρώπους–και ο μοναδικός αστυνομικός–που έχασαν την ζωή τους ως αποτέλεσμα της εισβολής της 6ης Ιανουαρίου όταν εκατοντάδες οπαδοί του Τραμπ επιτέθηκαν στους αστυνομικούς για να εισβάλλουν στους χώρους της έδρας της αμερικανικής κυβέρνησης και να την καταλάβουν.
Οι πρώτες αναφορές, που αργότερα κρίθηκαν ανακριβείς, έκαναν λόγο για χτύπημα που δέχτηκε ο Σίκνικ με έναν πυροσβεστήρα.
Στη συνέχεια ο θάνατός του συνδέθηκε με επίθεση που φέρεται ότι δέχτηκε με σπρέι χημικών.

Η επίσημη έκθεση
Αλλά χθες η ιατροδικαστική υπηρεσία της πόλης αποφάνθηκε ότι ο 42χρονος πέθανε από «φυσικά» αίτια.
Η επίσημη έκθεση αποδίδει τον θάνατο του αστυνομικού της δύναμης του Καπιτωλίου σε «οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο και παρεγκεφαλικά έμφρακτα εξαιτίας οξείας θρόμβωσης της εγκεφαλικής αρτηρίας»–μια ιδιαίτερα καταστροφική μορφή εγκεφαλικού με υψηλό ποσοστό θανάτου, η οποία προκαλείται από αποφράξεις στον εγκέφαλο.
Η έκθεση επισημαίνει ότι ο αστυνομικός είχε δεχτεί επίθεση με σπρέι που περιείχε κάποια χημική ουσία περίπου στις 2:20 μμ στη διάρκεια των επεισοδόων στο Καπιτώλιο.
Στις 10:00 μμ κατέρρευσε στο Καπιτώλιο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Περίπου 24 ώρες μετά κατέληξε ενώ ακόμη νοσηλευόταν.
Η έκθεση δεν συσχετίζει το σπρέι με το οποίο δέχτηκε επίθεση ο Σίκνικ με την κατάρρευσή του.
Ο Φρανσίσκο Ντίαζ, ο επικεφαλής της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, δήλωσε στην Washington Post ότι δεν υπάρχουν στοιχεία πως ο αστυνομικός ανέπτυξε κάποια αλλεργική αντίδραση στα χημικά, ούτε φαίνεται να έφερε εσωτερικά ή εξωτερικά τραύματα.
Ωστόσο, ο Ντίαζ τόνισε στην εφημερίδα ότι «όλα αυτά που συνέβησαν έπαιξαν ένα ρόλο στην κατάστασή του».
Η κατάρρευση του Σίκνικ και ο θάνατός του προκάλεσαν ευρείες κατηγορίες ότι ο Τραμπ και οι υποστηρικτές του συνέβαλαν στον θάνατο ενός αστυνομικού και το FBI διενήργησε έρευνα για πιθανή απαγγελία κατηγορίας για ανθρωποκτονία εις βάρος όλων των εμπλεκόμενων.
Πολλοί από τους εκατοντάδες συλληφθέντες μετά την επίθεση αντιμετωπίζουν κατηγορίες για επίθεση και πρόκληση τραυματισμού εις βάρος δεκάδων αστυνομικών της δύναμης του Καπιτωλίου.
Τέσσερις άλλοι άνθρωποι πέθαναν εκείνη την ημέρα. Μια γυναίκα, η Άσλί Μπάμπιτ, βετεράνος της Πολεμικής Αεροπορίας και οπαδός των θεωριών συνωμοσίας, πυροβολήθηκε από έναν αστυνομικό του Καπιτωλίου καθώς επιχείρησε να εισβάλει στο Καπιτώλιο μέσω μιας πόρτας ασφαλείας.
Την περασμένη εβδομάδα ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Ουάσινγκτον έκρινε ότι ο αστυνομικός είχε νόμιμο δικαίωμα να ανοίξει πυρ εναντίον της Μπάμπιτ.
Σχετικά με τους τρεις άλλους νεκρούς, δύο άνδρες υπέστησαν έμφραγμα ή εγκεφαλικό, ενώ μια γυναίκα πέθανε από υπερβολική δόση αμφεταμίνης, σύμφωνα με την ιατροδικαστική υπηρεσία.
Τις ημέρες που ακολούθησαν την επίθεση στο Κογκρέσο, δύο αστυνομικοί του Καπιτωλίου αυτοκτόνησαν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ακυρώνει τις πτήσεις προς και από το Τελ Αβίβ η Sky Express – Οι εναλλακτικές για το επιβατικό κοινό
- Επαφές Πιερρακάκη με φον ντερ Λάιεν, Λαγκάρντ και Κόστα με τις εξελίξεις στο Ιράν στο επίκεντρο
- «Καζάνι που βράζει» η Ρεάλ – Η νέα ήττα, τα νεύρα των παικτών και οι οπαδοί που ζητούν την παραίτηση του Πέρεθ
- Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών στην Αττική – Συνελήφθησαν τα αρχηγικά μέλη
- «Ήμουν ένα αθώο παιδί» – H ψυχική υγεία της Κριστίνα Άπλγκεϊτ επιβαρύνθηκε από τη συμμετοχή της σε τηλεοπτική σειρά
- Φάμελλος στη Βουλή: Η σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών είναι εθνική ανάγκη – Ο Μητσοτάκης, ουρά των Τραμπ-Νετανιάχου
- Λέρος: Ελεύθερος, υπό τον όρο της παρακολούθησης από ψυχολόγο, ο 18χρονος που σκότωσε τον πατέρα του
- Άρης: Αίσιο τέλος για την U18 που είχε εγκλωβιστεί στο Άμπου Ντάμπι, επιστρέφει με πτήση τσάρτερ η αποστολή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 03.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mo-8EJAWgGv6o-unsplash-315x220.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442