Το State Department απαντά στην ακραία ρητορική Ερντογάν
Η κόντρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ειδικότερα με τον νέο αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως δίνει τον τόνο και στην ρητορική Ερντογάν.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε άμεσα στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας που έκανε ακραία επίθεση στον έλληνα πρωθυπουργό και είπε ότι στην Κύπρο δεν τίθεται πλέον θέμα Ομοσπονδίας, αλλά δύο ξεχωριστών κρατών.
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μία συνολική διευθέτηση για επανένωση της νήσου. Μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, όπως και την ευρύτερη περιοχή. Καλωσορίζουμε τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ να διευκολύνει την επανέναρξη των πολιτικών συζητήσεων, είπε συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, απάντησε στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ζήτησε την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Οσμάν Καβάλα. Η παρέμβαση των ΗΠΑ στην τουρκική Δικαιοσύνη δεν συνάδει με το κράτος δικαίου. Η δίκη είναι σε εξέλιξη, κανείς δεν μπορεί να διατάζει τα τουρκικά δικαστήρια, είπε ο Χαμί Ακσόι. Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τουρκικά μέσα είχαν ανακοινώσει ότι χθες αναμενόταν επικοινωνία του Τσαβούσογλου με τον νέο αμερικανό ομόλογό του Μπλίνκεν, κάτι που δεν έχει μέχρι στιγμής συμβεί.
Είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν επ ουδενί μια εσωτερική σύγκρουση στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Τι σημαίνει όμως η κλιμάκωση της ρητορικής του Ερντογάν την στιγμή που γίνονται βήματα για διαπραγματεύσεις Ελλάδας Τουρκίας; Οι δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού που θεώρησε πρόκληση ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν περιείχαν καμία προσωπική αιχμή, ούτε κάποια καινούργια τοποθέτηση της Ελλάδας για το Κυπριακό.
Μήνυμα προς ΗΠΑ;
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε και στον Μακρόν που είχε ζητήσει την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Λιβύη.
Οι εξελίξεις θα δείξουν αν πρόκειται για μήνυμα προς ΗΠΑ που τώρα πιέζουν ασφυκτικά ειδικά για τους S400, αλλά και προς κάθε άλλη κατεύθυνση ότι η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να τινάξει τα πάντα στον αέρα αν πιεστεί περαιτέρω. Η εκδοχή που εκφράζεται από αναλυτές ότι πρόκειται για ρητορική εσωτερικής κατανάλωσης, με στόχο τον αποπροσανατολισμό από τα οικονομικά προβλήματα, όπως στο παράδειγμα της εξαγγελίας διαστημικού προγράμματος, φαντάζει ισχνή.
Πάντως σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο δεύτερος γύρος των διερευνητικών αναμένεται να πραγματοποιηθεί αρχές Μαρτίου στην Αθήνα.
Στο μεταξύ η Άγκυρα περιμένει από χθες την εξαγγελία της ώρας που ο Πρόεδρος Ερντογάν θα απευθυνθεί με διάγγελμα για να ανακοινώσει κάτι σημαντικό στον τουρκικό λαό. Οι εικασίες ποικίλλουν. Από την εξαγγελία νέου κοιτάσματος στην ανατολική Μεσόγειο, στο πρότζεκτ διώρυγας στην Κωνσταντινούπολη έως και μια πιθανή επενδυτική συνεργασία με τον γνωστό επιχειρηματία Έλον Μασκ.
Ανδρέας Ρομπόπουλος, Κωνσταντινούπολη
- Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Παπάγου-Χολαργού για το έτος 2026
- Παραμονή Πρωτοχρονιάς: Τι ώρα κλείνουν σήμερα καταστήματα και σούπερ μάρκετ
- Σημαντικά πρόσωπα που έφυγαν από τη ζωή το 2025
- Κάμερες στους δρόμους: Η εφαρμογή που προειδοποιεί τους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο
- Τα στραβά κι ανάποδα της διαιτησίας που ο Λανουά δεν αλλάζει
- Αυξάνονται από την Πρωτοχρονιά τα διόδια στους αυτοκινητοδρόμους – Οι νέες τιμές
- «Ο σημερινός γονέας δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στον ρόλο του»
- Από τον «Άγιο Στραγγαλιστή» στο σχέδιο Kill Bill και τον φόνο της 6χρονης beauty queen: Τα εγκλήματα που έβαψαν με αίμα τις γιορτές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 31.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/simon-y7ggpeuM1Qw-unsplash-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442