Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μετά τον πόλεμο και την πείνα, χολέρα και κοροναϊός : Η χώρα που υποφέρει περισσότερο από όλες

Μετά τον πόλεμο και την πείνα, χολέρα και κοροναϊός : Η χώρα που υποφέρει περισσότερο από όλες

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος η χολέρα και ο κοροναϊός να σημειώσουν ταυτόχρονη κορύφωση, σε μια χώρα που ήδη υποφέρει από την απουσία υγειονομικού προσωπικού και λειτουργικών εγκαταστάσεων

Διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν ότι χιλιάδες άνθρωποι ενδέχεται να πεθαίνουν στην Υεμένη από χολέρα χωρίς αυτό να γίνεται αντιληπτό, καθώς μεγάλη μερίδα των κατοίκων φοβάται να αναζητήσει θεραπεία στις υγειονομικές υπηρεσίες που δέχονται αφόρητες πιέσεις από τον κοροναϊό.

Τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα που έχει καταστραφεί από τη φρίκη του πολέμου αναμένεται να σημειώσουν κορύφωση τις ερχόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, η Oxfam προειδοποιεί ότι τα ιατρικά κέντρα παρατηρούν μια απροσδόκητη μείωση των κρουσμάτων χολέρας, λίγο πριν τις βροχές του Αυγούστου που πυροδοτούν τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Η χώρα, που ήδη θεωρείται από ορισμένους ειδικούς ότι βιώνει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση του πλανήτη με περίπου το 80% του πληθυσμού της να έχει ανάγκη από άμεση βοήθεια, αντιμετωπίζει και μια επιδεινούμενη επισιτιστική κρίση.

Η χώρα υποφέρει επίσης από τη χειρότερη έξαρση χολέρας στη σύγχρονη εποχή, έχοντας καταγράψει 110.000 κρούσματα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλιο της φετινής χρονιάς.

Τι πυροδοτεί την αγωνία των ειδικών

Μια μείωση της τάξης του 50% στα άτομα που αναζητούν θεραπεία για χολέρα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών έχει οδηγήσει στην ανησυχία ότι δεκάδες χιλιάδες πολίτες αποφεύγουν τα ιατρικά κέντρα επειδή φοβούνται ότι θα κολλήσουν κοροναϊό.

Αυτή η ανησυχία ενισχύεται από το γεγονός ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΠΟΥ, περίπου οι μισοί ασθενείς που τους γίνεται διάγνωση χολέρας στη χώρα θα χάσουν τη ζωή τους από αυτή, αν δεν δεχτούν θεραπεία.

Ήδη περίπου το 20% των 333 επαρχιών της χώρας δεν διαθέτει ιατρικό προσωπικό, με τους αριθμούς τους να συνεχίζουν να μειώνονται καθώς πληθώρα γιατρών χάνουν τη ζωή τους από κοροναϊό.

Το πρώτο κρούσμα κοροναϊού καταγράφηκε στη χώρα τον Απρίλιο και, αν και επισήμως μέχρι τις 22 Ιουλίου έχουν επιβεβαιωθεί μόλις 1.644 κρούσματα, ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι ασύγκριτα υψηλότερος, εξαιτίας της υποκαταγραφής και της απουσίας εγκαταστάσεων για τεστ.

Φόβοι για διπλή κορύφωση

Ο Μουσίν Σιντικέι, επικεφαλής της Oxfam στην Υεμένη, δήλωσε: «Η Υεμένη βρίσκεται σε τροχιά για μια πραγματικά αποτρόπαια καταστροφή, καθώς τόσο η χολέρα, όσο και ο κοροναϊός ενδέχεται να σημειώσουν κορύφωση τις ερχόμενες εβδομάδες. Οι πολίτες της Υεμένης έχουν απελπισμένη ανάγκη από ένα τέλος στις μάχες που έχουν καταστρέψει τις υγειονομικές εγκαταστάσεις και έχουν καταστήσει τις κοινότητες πιο ευάλωτες στον ιό».

«Αντί να δείχνουν ότι η Υεμένη έχει την χολέρα και τον κοροναϊό υπό έλεγχο, οι χαμηλοί επίσημοι αριθμοί αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Την απουσία των λειτουργικών υγειονομικών εγκαταστάσεων και το φόβο των ανθρώπων να αναζητήσουν θεραπεία. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός εκείνων που υποφέρουν από τις ασθένειες υποκαταγράφεται σε τεράστιο βαθμό».

Η Υεμένη έχει δεχθεί σημαντικό πλήγμα και από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η μείωση των εμβασμάτων από το εξωτερικό και οι ακόμη πιο έντονοι περιορισμοί σε ζωτικές εισαγωγές τροφίμων συνεπάγονται ότι οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί και εκατομμύρια πολιτών εξωθούνται σε ακόμη βαθύτερη πείνα.

Πηγή: www.theguardian.com

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024