Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο νοικιάζονται τα σπίτια μετά το «Βατερλώ» στο Airbnb - Τι ζητούν φοιτητές, ζευγάρια, εργένηδες [πίνακες]

Πόσο νοικιάζονται τα σπίτια μετά το «Βατερλώ» στο Airbnb – Τι ζητούν φοιτητές, ζευγάρια, εργένηδες [πίνακες]

Η πανδημία έφερε ραγδαίες εξελίξεις στον τουρισμό και εν τέλει στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων που  συνετέλεσε καθοριστικά στο να επιστρέψουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων στη παραδοσιακή – μακροχρόνια μίσθωση

Στη  μακροχρόνια μίσθωση έκαναν στροφή οι ιδιοκτήτες από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας ενοικίασης και στα “ορφανά” του Airbnb- αν και παρουσιάζεται μεγάλη διαθεσιμότητα για τα έως 60 τμ- καταγράφονται  αυξητικές τιμές ενοικίασης, αφού είναι  κυρίως διαμερίσματα πλήρως ανακαινισμένα – υψηλών προδιαγραφών, που σε μεγάλο ποσοστό διατίθενται επιπλωμένα.

Τα δυάρια είναι ως επί το πλείστον  δημοφιλείς  επιλογές για φοιτητές, ζευγάρια ή εργένηδες και οι ζητούμενες τιμές έχουν αυξητική τάση, όπου σε πολλές περιπτώσεις στην Αθήνα καταγράφεται άνοδος από +6,25% έως και +39,28%.

Η πανδημία έφερε ραγδαίες εξελίξεις στον τουρισμό και εν τέλει στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων που  συνετέλεσε καθοριστικά στο να επιστρέψουν αρκετοί ιδιοκτήτες ακινήτων στη παραδοσιακή – μακροχρόνια μίσθωση. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων που διατίθενται, είναι ακίνητα κυρίως μικρής επιφάνειας 30 τ.μ. -60 τ.μ. πλήρως ανακαινισμένα, που οι ιδιοκτήτες τους, στοχεύουν να τα μισθώσουν σε φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια.

“Επιστρέφοντας στις μακροχρόνιες μισθώσεις, προσπαθούν να καλύψουν όσο περισσότερο μπορούν τη χασούρα τους και ταυτόχρονα να εισπράξουν την απόδοση της επένδυσης τους. Μη ξεχνάμε ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων κρατούν γενικά μια στάση αναμονής, διαθέτουν τα ακίνητα τους προς μίσθωση μεγαλύτερης διάρκειας μέσω site αγγελιών, ταυτόχρονα όμως, διατηρούν την εγγραφή των ακινήτων τους σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, προσδοκώντας είτε το ακίνητο να μισθωθεί για μεγαλύτερη διάρκεια στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα, είτε να πραγματοποιηθεί κάποια ικανοποιητική εισοδηματικά κράτηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης”, σχολιάζει ο Θεμιστοκλής Μπάκας,  Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Παραδείγματα

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αύξησης της ανώτατης τιμής μίσθωσης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο  του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, αποτελεί η Πλ. Βικτωρίας όπου το 2019 η ζητούμενη τιμή μίσθωσης για διαμέρισμα από 30τμ έως 45τμ  ήταν από 170€ έως 260€/μήνα ,σήμερα, η ζητούμενη τιμή μίσθωσης (πλήρως ανακαινισμένη) κυμαίνεται από 280€ έως 350€/μήνα.

Σε «λογικά» πλαίσια είναι οι τιμές στο Κουκάκι όπου το μηνιαίο κόστος μίσθωσης για διαμέρισμα από 30τμ έως 45τμ κυμαίνεται από 320€ έως 450€ και για διαμέρισμα από 50τμ έως 60τμ από 450€ έως 600€, όταν οι αντίστοιχες τιμές το 2019 ήταν από 450€ έως 750€(επιπλωμένο) και από 450€ έως 720€. Στη περιοχή Νεάπολη-Μουσείο οι τιμές καταγράφουν αυξητικές τάσεις για διαμέρισμα από 30τμ έως 45τμ κυμαίνονται από 300€ έως 450€, ενώ οι τιμές μίσθωσης για  διαμέρισμα από 50τμ έως 60τμ   κυμαίνονται από 450€ έως 520€/μήνα , σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 420€ έως 470€/μήνα. Τα Εξάρχεια έχουν την τιμητική τους και το 2020, οι τιμές μίσθωσης για διαμέρισμα από 50τμ έως 60τμ κυμαίνονται από 350€ έως 470€/μήνα, ενώ πέρυσι από 250€ έως 350€/μήνα.

Δαπανηρή είναι η ενοικίαση διαμερίσματος κατάλληλο για εργένηδες, νέα ζευγάρια ή/και φοιτητές  στη περιοχή του Κολωνακίου. Τα διαμερίσματα έως 45τμ διατίθενται από 350€ έως 650€, ενώ οι τιμές μίσθωσης για διαμερίσματα από 50τμ έως 60τμ κυμαίνονται από 550€ έως 750€/μήνα , σε αντίθεση με το 2019 που κυμαίνονταν από 450€ έως 700€/μήνα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες στο ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα συμπεριλαμβάνουν και τους μηνιαίους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, πέρσι τέτοια εποχή, στην περιοχή του Κολωνακίου ήταν εγγεγραμμένα μόνο στην πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb  περισσότερα από 353 ακίνητα με αποτέλεσμα η εύρεση διαθέσιμου ακινήτου να αποτελεί τύχη για τους γονείς. Φέτος η εύρεση κατοικίας είναι ευκολότερη αλλά αρκετά δαπανηρή . “Θεωρούμε ότι οι ζητούμενες τιμές ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφονται σημαντικές αυξήσεις, το επόμενο διάστημα μετά το τέλος του καλοκαιριού και ιδιαίτερα μετά τα μέσα του Σεπτεμβρίου όπου λογικά θα έχουν επιστρέψει περισσότερα ακίνητα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, στις μακροχρόνιες συμβατικές μισθώσεις, οι ζητούμενες τιμές θα ρυθμιστούν και θα παρουσιάσουν μειώσεις αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να επιστρέψουν στις συμβατικές – μακροχρόνιες μισθώσεις.

Το μηνιαίο μίσθωμα – εισόδημα από τις παραδοσιακές – μακροχρόνιες μισθώσεις, δεν μπορεί να συγκριθεί – ταυτιστεί με τα έσοδα από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις”, αναφέρει ο κ. Μπάκας.

Sports in

Το νέο φορμάτ της Superleague από την σεζόν 2024-25: Τα τρία «μίνι» πρωταθλήματα και το 5ο ευρωπαϊκό εισιτήριο

Η Superleague αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο που διεξάγονται τα playoff και playout, από την επόμενη σεζόν – Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024