Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σταϊκούρας: Στο 90% η επιδότηση της δόσης στεγαστικού δανείου

Σταϊκούρας: Στο 90% η επιδότηση της δόσης στεγαστικού δανείου

Το πρόγραμμα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή για να ισχύσει 9 μήνες με περίοδο αιτήσεων από την 1η Αυγούστου – 30 Σεπτεμβρίου.

Νομοθετική διάταξη βάσει την οποίας θα γίνει η επιδότηση των στεγαστικών δανείων, για πρώτη φορά και των «πράσινων» δανειοληπτών ανακοίνωσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Το πρόγραμμα καλύπτει τόσο εξυπηρετούμενα όσο και μη εξυπηρετούμενα δάνεια, με την υποβολή των αιτήσεων να γίνεται ηλεκτρονικά από τις αρχές Αυγούστου. Αφορά στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Το πρόγραμμα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή για να ισχύσει 9 μήνες με περίοδο αιτήσεων από την 1η Αυγούστου – 30 Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για το ποιοι μπορούν να υπαχθούν στο πρόγραμμα:

1. Εξυπηρετούμενα δάνεια. Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 90% το πρώτο τρίμηνο, 80% το δεύτερο τρίμηνο και 70% το τρίτο τρίμηνο. Η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι ως 300.000, το υπόλοιπο του δανείου έως 300.000, το οικογενειακό εισόδημα έως 57.000, οι καταθέσεις έως 40.000 και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 600.000 ευρώ. Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ

2. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 80% το πρώτο τρίμηνο, 70%το δεύτερο τρίμηνο και 60% το τρίτο τρίμηνο. Η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι ως 250.000, το υπόλοιπο του δανείου έως 250.000, το οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 οι καταθέσεις έως 25.000 και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 500.000 ευρώ. Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ

3. Μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν καταγγελθεί. Η επιδότηση της μηνιαίας δόσης είναι 60% το πρώτο τρίμηνο, 50%το δεύτερο τρίμηνο και 30% το τρίτο τρίμηνο. Η αξία της κύριας κατοικίας πρέπει να είναι ως 200.000, το υπόλοιπο του δανείου έως 130.000, το οικογενειακό εισόδημα έως 36.000 οι καταθέσεις έως 15.000 και η συνολική ακίνητη περιουσία έως 280.000 ευρώ. Το ανώτερο μηνιαίο ύψος της επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ

Όπως υπογράμμισε το πρόγραμμα απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα που υπέστησαν μείωση μισθού, επαγγελματίες που έχουν μείωση τζίρου, δικαιούχους της επιστρεπτέας προκαταβολής, πρόσωπα που έχουν μπει στον Συν-Εργασία, ανέργους που λαμβάνουν στήριξη κ.α.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος είναι διευρυμένοι σε σχέση με το πρόγραμμα προστασίας της Α΄ κατοικίας της προηγούμενης κυβέρνησης.

Εντάσσονται:

  • Φυσικά πρόσωπα εργαζόμενοι σε κλάδους που έχουν πληγεί, άνεργοι που λαμβάνουν έκτακτη στήριξη, ελεύθεροι επαγγελματίες σε πληγέντες κλάδους
  • Φυσικά πρόσωπα με σημαντική μείωση του μηνιαίου μισθού τους
  •  Επαγγελματίες που παρουσίασαν μείωση της εμπορικής δραστηριότητάς τους (μειωμένος ΦΠΑ άνω του 20%, λαμβάνοντας υπόψη το 2ο τρίμηνο 2020 σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019)
  • Δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής
  • Φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν μειωμένο ενοίκιο

Οι δανειολήπτες θα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: α) δανειολήπτες με δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά (ως τέτοια θεωρούνται τα δάνεια που δεν έχουν καθυστέρηση 90 ημερών και άνω), β) δανειολήπτες με δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, τα οποία θεωρούνται μη εξυπηρετούμενα και γ) δάνεια που έχουν καταγγελθεί.

Για καθεμία κατηγορία θα υπάρχουν διαφορετικά κριτήρια ως προς την επιλεξιμότητα σε ότι αφορά την αξία της πρώτης κατοικίας, το εισόδημα, το ανεξόφλητο δανείου, ενώ διαφορετικό θα είναι και το ύψος της επιδότησης.

Η κρατική επιδότηση θα ισχύει για 9 μήνες αλλά δεν θα αφορά αδιακρίτως όλους τους κορονοϊόπληκτους. Θα ισχύσουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (ακίνητα, καταθέσεις, ομόλογα κλπ), που θα αντλούνται αυτομάτως για να κριθεί η επιλεξιμότητα του πληττόμενου δανειολήπτη (με βάση και την πτώση του τζίρου τους). Τα ποσοστά επιδότησης θα φτάνουν στο 90% για τους συνεπείς «πράσινους» δανειολήπτες. Θα διατηρούνται για 3 μήνες, αλλά τον 4ο και τον 7ο μήνα θα μειώνονται σε 80% και 70% αντίστοιχα. Αισθητά χαμηλότερα ποσοστά επιδότησης (80% – 60% – 50% ενδεχομένως) θα ισχύσουν για όσους έχουν δάνειο σε καθυστέρηση ή στον Τειρεσία.

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024