Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πύρινη κόλαση στην Αυστραλία: Καιγόταν κόσμος και αυτοί έριχναν πυροτεχνήματα για το 2020

Πύρινη κόλαση στην Αυστραλία: Καιγόταν κόσμος και αυτοί έριχναν πυροτεχνήματα για το 2020

Μια από τις πιο καταστροφικές περιόδους πυρκαγιών στην ιστορία της ζει τους τελευταίους μήνες η Αυστραλία - Παρά τη λαϊκή δυσαρέσκεια την ώρα που η μισή χώρα βρίσκεται στο έλεος των δασικών πυρκαγιών, κανονικά διεξήχθη το υπερθέαμα με τα πυροτεχνήματα στο λιμάνι του Σίδνεϊ

Χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας την Τρίτη για να γλιτώσουν από τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που απειλούν πολλές παραθαλάσσιες πόλεις, με την κυβέρνηση να κινητοποιεί σκάφη του πολεμικού ναυτικού και στρατιωτικά ελικόπτερα για να συνδράμουν στις προσπάθειες πυρόσβεσης και εκκένωσης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ζήτησαν τη βοήθεια των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων, καθώς των πυροσβεστικών των ΗΠΑ και του Καναδά, ενώ οι αρχές επιβεβαίωσαν πως δύο άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους το βράδυ- με τους νεκρούς από τις φωτιές από τις αρχές του Οκτωβρίου να ανέρχονται συνολικά πλέον στους 11.

Την ίδια ώρα, πλήθος κόσμου συνέρρευσε στο λιμάνι του Σίδνεϊ για να παρακολουθήσει την διάσημη πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση με τα πυροτεχνήματα, παρότι ο καπνός από τις φονικές δασικές πυρκαγιές στις γειτονικές παραθαλάσσιες πόλεις έχει κοκκινίσει τον ουρανό.

Το προγραμματισμένο θέαμα διεξήχθη κανονικά παρά τις εκκλήσεις από μερίδα πολιτών να ματαιωθεί η εκδήλωση με τα πυροτεχνήματα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τις πυρόπληκτες περιοχές.

Χιλιάδες εγκλωβισμένοι στις ακτές

Οι μεγάλες φωτιές έχουν καταστρέψει πάνω από 4 εκατομμύρια εκτάρια, με νέες εστίες να δημιουργούνται σχεδόν καθημερινά, λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων σε περιοχές που έχουν πληγεί από τριετή ξηρασία.

Πάνω από 200 πυρκαγιές μαίνονται στις νοτιοανατολικές πολιτείες της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτώρια, απειλώντας αρκετές πόλεις και αποκόπτοντας τις συνδέσεις τους στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και κινητής τηλεφωνίας, καθώς και στο Ίντερνετ.

Περίπου 4.000 άνθρωποι στην πόλη Μαλακούτα στη Βικτώρια κατευθύνθηκαν προς τη θάλασσα όταν αποκόπηκε η κύρια οδός. Αυτοί που δεν τα κατάφεραν κατέφυγαν σε ένα γυμναστήριο και άλλα δημόσια κτίρια. Κάποιοι από αυτούς που παγιδεύτηκαν στην πόλη ανέβασαν εικόνες με κατακόκκινο ουρανό στα social media.

Λαϊκή δυσαρέσκεια για το υπερθέαμα στο Σίδνεϊ

Απαντώντας στα αιτήματα να ματαιωθεί η εκδήλωση και η χρηματοδότηση αντ΄αυτής να δοθεί στις πυρόπληκτες περιοχές, ο  δήμαρχος της πόλης του Σίδνεϊ, Κλόβερ Μουρ, είπε ότι ο σχεδιασμός για την εκδήλωση με τα πυροτεχνήματα ξεκίνησε πριν από 15 μήνες και το μεγαλύτερο τμήμα του προϋπολογισμού είχε ήδη διατεθεί. Επίσης, η εκδήλωση ήταν μια ενίσχυση της οικονομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Πολλοί από εμάς έχουμε ανάμεικτα συναισθήματα για αυτή τη βραδιά αλλά το σημαντικό είναι να εισπράξουμε από αυτό ότι είμαστε μια ανθεκτική πολιτεία» τόνισε από την πλευρά της στους δημοσιογράφους η Γκλάντις Μπερετζικλιάν, η πολιτειακή πρωθυπουργός.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Άρσεναλ

Το ρεκόρ των «κανονιέρηδων» και η... συνταγή που πρέπει ν' αλλάξει για την Τσέλσι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024