Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Πως θα αποφύγει το «μπλακάουτ» η Κρήτη

Πως θα αποφύγει το «μπλακάουτ» η Κρήτη

Οι εναλλακτικές που εξετάζει η ΡΑΕ, η επιστροφή των Αζέρων και ο ρόλος του Κατάρ

Η «μάχη» για την ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης μαίνεται εδώ και μήνες, με την έκβαση να παραμένει αβέβαιη. Αν και το νησί αναμένεται να… βγει από την πρίζα το 2020, η κυβέρνηση δεν έχει βρει ακόμη λύση στο διπλό πρόβλημα που έχει ανακύψει.

Αφενός πρέπει να ξεμπλοκάρει το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με την Αττική, το οποίο έχει μπλέξει στους… δαιδαλώδεις διαδρόμους της Κομισιόν και δεν διαφαίνεται να είναι έτοιμο πριν από το 2025.

Αφετέρου, πρέπει να αναζητηθεί τρόπος να ηλεκτροδοτείται η Κρήτη μετά το 2020 (και ως την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης), καθώς τότε θα διακοπεί, ή θα περιοριστεί, η λειτουργία των περισσότερων μονάδων της ΔΕΗ στο νησί για περιβαλλοντικούς λόγους (αυστηρά ευρωπαϊκά όρια εκπομπών ρύπων). Η μικρή ηλεκτρική διασύνδεση με την Πελοπόννησο, η οποία αναμένεται ότι θα λειτουργεί το πρώτο εξάμηνο του 2020, δεν θα είναι ικανή να αντικαταστήσει τη χαμένη ισχύ των μονάδων της ΔΕΗ και δεν θα επαρκεί για να καλύψει το σύνολο της αυξανόμενης ζήτησης στο νησί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο