Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα εικαστικά του Φεστιβάλ Αθηνών

Τα εικαστικά του Φεστιβάλ Αθηνών

Renaissance Stories του ΝΕΟΝ όπου 5 σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες εμπνέονται από μια εγκατάσταση του Βλάσση Κανιάρη, έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Βρεττού και η πρωτότυπη βίντεο-εγκατάσταση του Αντώνη Βολανάκη που παντρεύει το ντοκιμαντέρ με τα εικαστικά είναι οι τρεις εκθέσεις που θα δούμε φέτος στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. ΝΕΟΝ – Οργανισμός Πολιτισμού […]

Renaissance Stories του ΝΕΟΝ όπου 5 σύγχρονοι εικαστικοί καλλιτέχνες εμπνέονται από μια εγκατάσταση του Βλάσση Κανιάρη, έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Βρεττού και η πρωτότυπη βίντεο-εγκατάσταση του Αντώνη Βολανάκη που παντρεύει το ντοκιμαντέρ με τα εικαστικά είναι οι τρεις εκθέσεις που θα δούμε φέτος στην Πειραιώς 260 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.


ΝΕΟΝ – Οργανισμός Πολιτισμού & Ανάπτυξης Δ. Δασκαλόπουλου
Renaissance Stories

Πέντε σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί δημιουργούν καινούρια έργα, αντλώντας έμπνευση από μία ιστορική εγκατάσταση του Βλάσση Κανιάρη του 1974. Η ιστορία της υπαρξιακής μετανάστευσης του Κανιάρη –μια προσωπική οδύσσεια που υπερβαίνει θαυματουργά τις αντιξοότητες της εξόριστης ζωής του δημιουργού της– παρουσιάζει εκπληκτικές αναλογίες με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σήμερα.

Η έκθεση Renaissance Stories προτείνει τη μεταφορική επαναφήγηση της προσωπικής ιστορίας του Κανιάρη μέσα από το βλέμμα σύγχρονων καλλιτεχνών, οι οποίοι υπήρξαν σιωπηλοί μάρτυρες της καθημερινότητας στην Αθήνα της κρίσης: Ιστορίες δεινών και υπέρβασης, μαρτυρίες επιβεβαίωσης της ζωής.

Βασίλης Βρεττός – Mise en abyme

Ο όρος «mise en abyme» που συνδέεται στην πρωτογενή εκδοχή του με τα εραλδικά μεσαιωνικά σύμβολα και τη θέση τους στη συμπαντική άβυσσο, στην τέχνη και τη λογοτεχνία σημαίνει την εικόνα που εμπεριέχεται μέσα στην εικόνα ή την πλοκή που εμπεριέχεται μέσα στην πλοκή.

Η φωτογραφική ενότητα του Βασίλη Βρεττού Mise en Abyme / Ο Εαυτός Μέσα στον Εαυτό, αναφέρεται σε «ιστορίες μέσα στις ιστορίες» γνωστών και αγνώστων ηρώων που σκηνοθετούν οι ίδιοι τον τρόπο και τον τόπο του εαυτού τους για τον φακό, αποδομώντας και επαναδομώντας τη συμβατή τους ταυτότητα και ενθέτοντας στην εικόνα τα αντικείμενα /υποκείμενα που επιθυμούν να τους περιβάλλουν.

Αντώνης Βολανάκης – The Holy Bachelorette in the Wedding Cave

«Ας ακούσουμε ξανά την Πηνελόπη. Πώς υφαίνεται η γυναικεία συζήτηση;».
Ο εικαστικός Αντώνης Βολανάκης ζητά από γυναίκες να ρωτήσουν κάποιες άλλες, άγνωστές τους γυναίκες για θέματα που τις αφορούν προσωπικά. Η πρωτότυπη αυτή βίντεο-εγκατάσταση παντρεύει το ντοκιμαντέρ με τα εικαστικά και σχετίζεται ιδιαίτερα με την Πηνελοπιάδα της βραβευμένης συγγραφέως Μάργκαρετ Άτγουντ. Ανάμεσα σε έναν αργαλειό, που δημιουργεί ένα νέο ύφασμα από παλιά νυφικά, και επτά στήλες από μεταχειρισμένες λευκές γαμήλιες ενδυμασίες, που φέρουν προσωπικές ιστορίες, προβάλλονται βίντεο γυναικών από την Ελλάδα και τη Νέα Υόρκη, οι οποίες μιλούν για θέματα ισότητας, μητρότητας και συντροφικότητας.

Oι παραπάνω εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν στην Πειραιώς 260, Κτίριο Α με ελεύθερη είσοδο. Η πρώτη θα εγκαινιαστεί στις 5 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 24 Ιουλίου ενώ οι άλλες δύο από την 1η Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου.

entertainment.in.gr

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024