Προτιμότερη η σύριγγα από το κουτάλι στην χορήγηση παιδικού φαρμάκου
Οι γονείς πρέπει να αποφύγουν την χρήση των κουταλιών για την χορήγηση φαρμάκων στα παιδιά τους, διότι διαφέρουν σε μέγεθος, συντελώντας πολλές φορές σε υπο- και υπέρ-δοσολογίες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Clinical Practice.
Οι γονείς πρέπει να αποφύγουν την χρήση των κουταλιών για την χορήγηση φαρμάκων στα παιδιά τους, διότι διαφέρουν σε μέγεθος, συντελώντας πολλές φορές σε υπο- και υπέρ-δοσολογίες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Clinical Practice.
Έλληνες ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιοχημικών Επιστημών «Αλφα», συνεργαζόμενοι με Αμερικανούς συναδέλφους τους, μελέτησαν πάνω από 70 κουτάλια σε 25 σπίτια και διαπίστωσαν ότι το μεγαλύτερο ήταν τριπλάσιο σε μέγεθος από το μικρότερο.
Επίσης παρατήρησαν ότι όταν οι γονείς ερωτήθηκαν για την χρήση 5ml φαρμάκου στο κουτάλι, τελικά η ποσότητα που έβαλαν διέφερε σημαντικά. Μόνον ένας γονιός κατάφερε να δώσει στο παιδί του τη σωστή δόση.
Για την αποφυγή της διαφοράς δοσολογίας, οι ερευνητές τονίζει ότι κρίνεται απαραίτητη η χρήση των ειδικών συριγγών.
Ο καθηγητής Ματθαίος Φαλάγκας που ηγήθηκε της έρευνας εξηγεί ότι «ο γονιός που χρησιμοποιεί το κουτάλι για δώσει κάποιο φάρμακο στο παιδί μπορεί να του χορηγεί έως και τριπλάσια ποσότητα από την ενδεδειγμένη.
Στα περισσότερα σπίτια που επιλέξαμε, είχαν από ένα έως τρία διαφορετικού μεγέθους κουτάλια, αν και σε δυο νοικοκυρές καταγράφηκαν έξι διαφορετικά κουτάλια.»
Αρα λοιπόν δεν είναι περίεργο που παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις.
Αντιθέτως οι ιατρικές σύριγγες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τα παιδικά φάρμακα, ειδικά στην περίπτωση της ιβουπροφαίνης και της παρακεταμόλης.
health.in.gr
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
- Στα «ΝΕΑ» της Τρίτης: Τρεις ανατροπές υπέρ των παιδιών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442